Hjerteskjærende ulik hverdag for barn i Syria og Skandinavia

Et enkelt google-søk viser skrikende forskjeller mellom hverdagen til barn i Syria og i det privilegerte Nord-Europa.

– Dette er et veldig svart kapittel i verdenshistorien. Her kan jo ikke verdenssamfunnet unnskylde seg med at de ikke visste. Vi vet hvilke forhold disse barna lever under, sier TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen, som har møtt barna i ruinene av deres hjem i Syria.

– Vi trenger å vise hvorfor mennesker velger å bli flyktninger. Folk glemmer ofte hvorfor andre har forlatt deres hjemsted, men det finnes en grunn til at mennesker har valgt å forlate sitt land og sitt hjem, sier generalsekretær Katinka Lindholm i FNs flyktningeorgan (UNHCR) i Sverige.

UNHCR har laget videoen som med enkle grep forteller hvor ulik hverdagen for barn i forskjellige hjørner av Europa kan være.

Et enkelt google-søk

Googler du «children Norway» får du opp barn med flagg og bunad, og unger som stormer over skolegården for å bli først til fotballbanen.

Bytter du søket til «children Syria» får bildene et helt annet preg.

– Situasjonen for barn i Syria er aldeles hjerteskjærende, sier Pål T. Jørgensen.
Han har nettopp kommet tilbake fra det krigsherjede landet hvor han og fotograf Pål Schaathun besøkte byen Kobani som ligger 100 meter fra grensen til FN-landet Tyrkia.

Men til tross for at de oppholder seg på dørstokken til Europa, er livene til barna i byen lysår fra FNs barnekonvensjon.

– Disse barna mangler alt, fra helt basiske ting som mat, drikke og ikke minst varme – til nødvendige medisiner. Du ser på øynene deres at de har vært igjennom ting som de aldri skulle opplevd, sier Jørgensen.

Millioner av barn på flukt

Om lag fire millioner mennesker har flyktet fra landet siden opprøret i Syria brøt ut i mars 2011. FN regner med at ytterligere syv millioner er internt fordrevne.

Av disse er halvparten barn.

Det betyr at over fem millioner syriske barn er på flukt enten i Syria eller utenfor landegrensene.

– I denne krigen finnes ingen grenser for bestialitet og brutalitet. Barna blir utsatt for krigshandlinger, henrettelser, vold og overgrep – i tillegg til alt de mangler, så det er nærmest ubeskrivelig, sier Jørgensen.

– Verdenssamfunnet ser på

Om lag fire år er gått siden opprøret startet. Likevel har lite skjedd for å hjelpe Syrias barn. Tragedien får lov til å utspille seg rett foran øynene våre fordi det skjer innenfor grensene til en suveren stat.

For å komme inn i landet med hjelp, må Assad-regime gi innreisetillatelse. Det har de vært sparsommelige med. Bare noen få billass med hjelpesendinger har fått komme inn til Kobani.

– Det som er ille er at verdenssamfunnet nærmest har stått og sett på at dette har fått lov til å utvikle seg. Hjelpeorganisasjonene vil inn med hjelp, men slik det er nå er det for farlig. De risikerer å bli bortført av ekstreme islamister, komme i kamphandlinger eller bli kapret av kriminelle bander, forteller Jørgensen.

FN har nå signalisert at de vil bryte Assads forbud mot å ta seg inn i opprørskontrollerte områder med nødhjelp. Men risikoen for hjelpeorganisasjonene er fremdeles stor.

Den tapte generasjon 

Tidligere var det afghanere, men syrere er nå den største befolkningsgruppen som er på flukt.

Oppgaven til FNs flyktningeorgan er å ta hånd om verdens flyktninger.

Men jobben er krevende. Bare Libanon alene har tatt i mot 1,2 millioner registrerte flyktninger, ifølge FN.

– Veldig få av flyktningebarna går på skole. Vi snakker om at en hel generasjon barn er har tapt sin skolegang. Dessuten er de traumatiserte, og som flyktninger lever mange under fattigdomsgrensen, sier Katinka Lindholm.

Mange syriske familier var velstående før opprøret mot Assad-regimet brøt ut.

– Dette glemmer mange, at mange syrere var middelklasse før krigen. Barna har hatt leker og gått på skole, og så plutselig befinner de seg i dette kontrastfylte livet, hvor de opplever bombing, krigshandlinger og at slektninger blir drept, sier Lindholm.

Hun håper filmen de har laget deles i sosiale medier slik at folk ikke glemmer de syriske barna.