Her øver russiske soldater fra Nordflåten bare fem mil unna Finland

Det russiske forsvaret ruster kraftig opp i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Europas NATO-land bruker stadig mindre på forsvar, ruster Russland kraftig opp i 2015, skriver Aftenposten:

  • 1200 nye fly og helikoptre
  • 1000 flere militærøvelser
  • 2300 nye stridsvogner

Generalløytant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, bekrefter opplysningene, men vil ikke kommentere faktaopplysningene i detalj.

Tidligere denne måneden sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at det må kuttes i Forsvaret hvis det ikke kommer mer penger. Forsvaret skal effektivisere driften og spare 640 millioner kroner innen utgangen av 2016. Det blir vanskelig, fastslo han.

– I 2014 har Russlands militære aktivitet vært på et nivå vi ikke har sett siden sovjettiden, sa forsvarssjef Bruun-Hanssen i talen i Oslo militære samfund.

Russernes storstilte militære opprusting viser at Russlands president Vladimir Putin mener alvor med å forsvare sine interesser i nordområdene. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Sputnik vil Russland ha 14 operative flyplasser i Arktis i løpet av 2015.

En base som er etablert i løpet av kort tid ligger bare fem mil unna Finland80. brigade, en arktisk infanteribrigade, er allerede på plass i Alakurtti. Styrkene er ifølge Itar-Tass utrustet med over 100 kjøretøyer som er tilpasset forholdene.

Reportasjer fra det russiske militærets TV-kanal Zvezda og Russia 24 viser at basen er i full drift mens byggearbeidene pågår.

13. januar var 800 soldater fra Nordflåten på plass, og ytterligere 3.000 er ventet. 3.000 etterretningspersonell som omtales som eksperter på radioelektronikk skal også bemanne basen som støttes av 39 skip og 45 ubåter, og har en egen flyplass. Til sammenligning ble rundt 8500 soldater rekvirert til førstegangstjeneste i det norske forsvaret i 2013.

Den finske brigadegeneralen Jukka Sonninen har i et intervju uttrykt bekymring over de russiske troppene nær grensen:

– Det er et dårlig tegn når vårt naboland vil vise styrke, og utplasserer tropper som er i permanent beredskap i nærheten av vår grense, sa han til YLE.