SKITTENT: Ketchuppumpene hos McDonald's er en bakteriebombe. Foto: Farid Ighoubah/Johan Moen
SKITTENT: Ketchuppumpene hos McDonald's er en bakteriebombe. Foto: Farid Ighoubah/Johan Moen

Dette er det aller mest skitne hos McDonald’s

Det aller mest skitne hos McDonald’s er mange, mange ganger så skittent som toalettene. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ketchuppumpene hos McDonald's gjorde astronomiske utslag på ATP-apparatet Matkontrollen brukte for å måle antall mikroorganismer.

Heller ikke restaurantbordene var særlig rene. På to McDonald’s-restauranter og to Burger King-restauranter var bordene mer skitne enn toalettene.

Skitne bord

Aller verst var det på McDonald’s-restauranten på Majorstua. Der slo ATP-måleren ut med 401.000, mens tilsvarende tall for pissoaret var 3200. Alle målinger over 1000 regnes som «ikke godkjent».

ATP-apparatet som ble brukt, på totalt ti restauranter måler antallet mikroorganismer på en kontaktflate.

Mest møkkete

Stedet du uansett bør holde fingrene unna er ketchuppumpene. Målinger vi gjorde både på McDonald’s og Burger King viste at disse er svært skitne. På to av restaurantene til McDonald’s (Klingenberg og i Nedre Slottsgate i Oslo sentrum) sprengte målingene skalaen.

Slik gjorde vi testen:

  • Vi tok i bruk en ATP-måler, som viser antall mikroorganismer det er på en overflate. Teknologisk Institutt opererer med at verdier over 1000 blir ansett som skittent.
  • Vi målte antall mikroorganismer på ulike flater som spisebord, spisebrett, toalett, dørhåndtak, brusdispenser og ketchuppumpe.
  • Alle testene vi gjorde ble gjort uanmeldt.
  • I tilfeller med særs høye verdier gjorde vi flere målinger på samme overflate.
  • Vi var på 10 ulike McDonald’s- og Burger King-restauranter i Oslo sentrum. I tillegg utførte vi en ekstrakontroll samme dag vi hadde intervjuavtale med ledelsen i McDonald’s og Burger King.

– Det var voldsomt! Så høye målinger har jeg aldri sett, sier renholdsekspert Inger Dahl til Matkontrollen som sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.

Dahl har 16 års erfaring med renhold hos Teknologisk Institutt.

Dobbeltsjekket

Tallet var så oppsiktsvekkende at vi valgte å utføre målingene på nytt, med samme resultat: 999.999. Også på andre McDonald’s-restauranter var målingene på flere hundre tusen på ATP-måleren. Til sammenligning ga det aller mest skitne toalettet et utslag på 12.503.

– Risikoen ved ikke å følge gode rutiner ved rengjøring er at vi får uønskede bakterier. Det er bakterier vi blir syke av. Du kan få skikkelig magesjau og det som verre er hvis vi får i oss bakteriene.

Hygiene på kjøkkenet

Vi ønsket derfor å finne ut hvordan det står til med hygienen på kjøkkenene til fast food-kjedene, ettersom matsikkerhet er viktig. Men verken McDonald’s eller Burger King ville slippe oss til. McDonald’s begrunnet sitt avslag med «policy» og «hygieneårsaker».

Men Matkontrollen, med programleder Solveig Barstad i spissen, hadde tatt sine forhåndsregler og møtte opp med fullt utstyr da intervjuet skulle gjøres med McDonald’s. I vesken hadde hun med seg heldekkende vernedrakt, fotposer og hansker.

Vil ikke slippe inn eksterne

Hvis dere er redd for smitte, så kan jeg ta på en slik, en overtrekksdrakt. Da tar vi ikke med oss noe inn. Er det ikke slike Mattilsynet bruker når de er på besøk hos dere?

Driftssjef hos McDonald’s, Magnus Dagestad. Foto: Matkontrollen/TV 2
Driftssjef hos McDonald’s, Magnus Dagestad. Foto: Matkontrollen/TV 2

– De ligner veldig, ja. Men det er Mattilsynet som har ansvaret for kontrollvirksomhet i Norge. De kontrollerer oss regelmessig og kommer på uanmeldte besøk. Vi er veldig godt fornøyd med den ordningen slik den fungerer, sier driftssjef hos McDonald’s Magnus Dagestad.

Dagestad hevder dessuten at McDonald’s egen regler forhindrer at han kan slippe Matkontrollen inn på kjøkkenet.

– Vi har en policy om ikke å slippe eksterne mennesker inn på kjøkkenområdene, annet enn dem som har fått opplæring til å jobbe på kjøkken og representanter fra Anticimex og Mattilsynet.

Stemmer ikke

Men påstanden om at andre ikke slipper inn på kjøkkenet stemmer ikke. Barstad tar fram en Ipad og viser et opptak av TV 2-programmet Matagentene som fikk besøke et McDonald’s-kjøkken for et år siden. Riktig nok var ikke hygiene temaet den gangen.

– Jeg viste deg at min kollega var inne på kjøkkenet. Hvorfor fikk de lov å slippe inn? spør Barstad.

– Jeg kjenner ikke til hva som skjedde forrige gang dere besøkte oss, men det som er viktig for oss å få frem er at vi har en streng policy på hvem som har tilgang og det tror jeg er bra for alle at det skal være slik, svarer Dagestad.

Se hele reportasjen i Matkontrollen på TV 2 i kveld klokken 20.00.