Mari Midtstigen og mannen deler seng med barna 

Mange lar barna sove i foreldresenga. Men det kan gi flere oppvåkninger for barna.

Alle foreldre har opplevd det. Små tassende føtter om natta og små varme kropper som kryper opp i foreldresenga. For de er jo vant til å sove nært foreldrene.

Mari Midtstigen trodde ikke hun ville like samsoving

Mari Midtstigen er redaktør for Foreldre og Barn. Før hun fikk barn trodde hun ikke at hun skulle bli en av dem som sover sammen med barna sine.

– Jeg mente jeg trengte mine åtte timer med uavbrutt søvn, og tenkte at det må barna lære seg. Jeg leste noen bøker og det virket som det var greit å lære dem å sove i egne senger hele natta.

Sover på 40 cm

Så feil kan man ta. Selv om de to døtrene på 3 og 4 år legger seg i egne senger, kommer begge tassende inn på natta og smyger seg opp i foreldresenga.

– Når jeg våkner er vi fire i senga. Jeg sover så godt at jeg sender dem ikke tilbake. Jeg tenkte at en gang skal jeg begynne å sende dem tilbake til egne senger, men hvorfor det? Jeg syns det er koselig, innrømmer Midtstigen.

Orker ikke kamp midt på natta

Samboeren hennes har også vendt seg til å sove på 40 cm etterhvert.

Mari Midtstigen trodde ikke hun ville like å sove sammen med barna før hun fant ut at det var koselig. Foto: privat.
Mari Midtstigen trodde ikke hun ville like å sove sammen med barna før hun fant ut at det var koselig. Foto: privat.

– Midt på natta er man jo trøtt, så jeg orker ikke noen kamp da. Så foreløpig har vi utsatt det hele, forteller Midtstigen.

Skrev kronikk om samsoving

Mari Midtstigen skrev en kronikk der hun innrømmer at hun samsover med barna. Den ble delt utallige ganger på sosiale medier og hun fikk mange positive kommentarer. 

– Vi i Foreldre og Barn kommer med mange gode råd til våre lesere, men jeg ville vise at vi også er mennesker som ikke alltid følger oppskriften, forklarer redaktøren.

Samsoving kan øke antall oppvåkninger

Den store Mor- og barnundersøkelsen til Folkehelsa viser at de aller fleste sover sammen med barna sine fra fødselen. Men antallet reduseres gradvis de første leveårene.

Mari Hysing har forsket på samsoving. Da fant hun en sammenheng mellom samsoving og antall oppvåkninger. FOTO: TV 2
Mari Hysing har forsket på samsoving. Da fant hun en sammenheng mellom samsoving og antall oppvåkninger. FOTO: TV 2

– Der hvor barna sov sammen med foreldrene ved seks måneder, var det hyppigere oppvåkning om nette ett år senere, forteller Mari Hysing. Hun er psykologspeialist og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for barn og unge vest (NKBU).

Barn må lære å sovne selv

Hysing vil ikke advare mot samsoving, men hun understreker at det er svært viktig å lære barna å finne søvnen selv.

– Det vi er mest opptatt av er å lære barna å finne søvnen selv. Hvis barna klarere det på kvelden, er det større sjanse for at de sovner igjen når de våkner om natta. For alle våkner om natta, forklarer Hysing.

Send gjerne barna tilbake i senga

– Hver familie må finne ut hva som passer for seg. Men det er ikke skadelig å sende barna tilbake i senga på en god måte om natta, selv om de gråter litt, hevder psykologspesialisten.

Søvn er viktig for psykisk helse

Mari Hysing jobber med familier som har barn med søvnproblemer. Og god søvn er svært viktig, for det forebygger psykiske problemer seinere i livet.

– Kunnskapen fra denne Foreldre- og barnundersøkelsen er viktig for familier med barn med søvnproblemer og for oss som jobber med slike familier, mener forskeren.

Samsoving har vært det vanligste

– I menneskehetens historie har jo dette med at barn sover på egen rom og i egen seng bare vart i et nanosekund, kanskje de siste hundre årene. Man finner jo i stammekulturer at barn sover inntil foreldrene sine og inntil moren sin helt det kommer en ny baby, og da blir gjerne barnet gitt til en eldre søster som passer på det om natta, forteller Midtstigen.