FORSKJELLIGE FAVORITTER: Det er geografiske forskjeller på hvilke navn vi helst foretrekker. Grafikken er laget av Statistisk sentralbyrå.
FORSKJELLIGE FAVORITTER: Det er geografiske forskjeller på hvilke navn vi helst foretrekker. Grafikken er laget av Statistisk sentralbyrå.

Nora og Lucas tilbake på topp

Oslo (NTB): Nora og Lucas topper navnestatistikken for 2014. Begge navnene toppet lista også for to år siden.

434 jenter fikk i fjor navnet Nora eller Norah. 448 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nora har vært inne på topp ti over de mest brukte navnene siden 2000 og toppet altså også lista i 2012. Etter Nora følger jentenavnene Emma, Sara, Sofie, Emilie, Anna, Linnea, Thea, Maja og Sofia.

Lucas eller Lukas har vært på topp seks av de siste sju årene. Bare i fjor var det Filip som gikk forbi. Filip havner imidlertid helt nede på åttende plass i 2014.

For guttene består ti på topp-lista dessuten av William, Markus, Emil, Oskar, Mathias, Magnus, Jakob og Aksel.

Se oversikten og sjekk ditt eget navn her! 

Klatrer oppover

I 2014 klatret gamle travere som Markus og Emil opp åtte plasser til henholdsvis 3. og 4. plass. Aksel fortsetter oppover og er ny på topp ti. På jentesiden er det Nora, Anna, Tiril og Emilie som vokser mest. Over den siste femårsperioden er det Matheo, Liam, Olav og Aksel blant guttene og Olivia, Ella, Mie og Lilly blant jentene som klatrer mest.

Mange får flere navn

Nesten annen hvert barn får mellomnavn, altså et andre etternavn, mens knappe en av ti får etternavn med bindestrek. Begge tallene er litt lavere enn forrige år. Med mange etternavn, nøyer de fleste seg med ett fornavn: 22 prosent av guttene og 25,8 prosent av jentene får flere fornavn. De mest brukte annet fornavn er Alexander/Aleksander, André og Johan for guttene, og Sofie, Marie og Louise for jentene. 

(©NTB)