Den kurdiske YPG-hæren kjemper i frontlinjen mot IS i Kobani. (AP Photo/Jake Simkin)
Den kurdiske YPG-hæren kjemper i frontlinjen mot IS i Kobani. (AP Photo/Jake Simkin)

– IS kjeppjages ut av Kobani

Kurdiske aktivister hevder IS er beseiret i den strategisk viktige grensebyen Kobani.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En menneskerettighetsgruppe i Storbritannia, og den kurdiske aktivistlederen Idriss Nassan hevder terrorgruppen IS har gått på et voldsomt nederlag i den syriske byen Kobani de siste dagene. 

Dette er i så fall en stor symbolsk seier både for kurderne og for den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-stillinger i området.

– Den islamske stat er på randen av sammenbrudd, sier Nassan. Forsvarsverket deres har kollapset, og krigerne deres flykter, sier han fra den tyrkiske siden av grensen.

Andre kilder hevder at byen allerede er frigjort:

– YPG har drevet alle IS-krigerne ut av Kobani og har full kontroll over byen, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

– Kurderne jakter på noen jihadister i byens østlige utkanter, men nå er det ikke lenger kamper inne, tilføyer han.

Byen som ligger like ved grensen til Tyrkia har vært en slagmark og ligger i ruiner. 

TV 2 var nylig i byen og kunne se elendigheten med egne øyne. Kurdere som kjempet mot ekstremistene fortalte at IS-krigerne doper seg før de går til angrep.

– Først sender de inn biler med bomber. Så angriper de. De tar sprøyter og piller før de angriper, fortalte 19 år gamle Arin til TV 2. 

IS skal ha gjennomført 35 selvmordsangrep i byen den siste tiden. TV 2 ble også fortalt at mens det tidligere var menn som gikk i angrep, hadde IS nå begynt å sende barn til frontangrep.

Nassan sier den USA-ledede koalisjonen har intensivert bombeangrepene mot IS-stillinger i byen de siste dagene. Dette har gjort det mulig for den kurdiske YPG-styrken å fordrive IS-grupperinger i sørlige og østlige deler av byen ut. 

Han sier han selv skal inn i Kobani på tirsdag, og forventer at byen da er fullstendig frigjort. 

Siden angrepene mot byen begynte i september har 1600 mennesker blitt drept. Det inkluderer 1075 IS-medlemmer, 459 kurdiske krigere og 32 sivile, ifølge tall fra menneskerettighetsgruppen tidligere denne måneden.