Dette ville vært en perfekt Norges-bil

Men hit kommer den ikke. 

X-Perience-utgave av Seat Leon betyr litt høyere bakkeklaring, offroadstyling og 4x4.
X-Perience-utgave av Seat Leon betyr litt høyere bakkeklaring, offroadstyling og 4x4.

Seat har i flere år vært problembarnet i Volkswagen-familien. Mens de øvrige merkene har vekst og hyggelige regnskapstall, har Seat slitt tungt med å finne sin plass i markedet.

VW har ønsket å posisjonere Seat som et sydlandsk alternativ, med vekt på design og sportslighet. Men i praksis har ikke modellene deres klart å skille seg tilstrekkelig ut til at det har fungert som ønsket. 

Velkjent oppskrift 

Men hos Volkswagen gir man seg ikke så lett. Seat er i gang med en skikkelig offensiv, og i den forbindelse skal de også satse mer på firehjulstrekk.

Først ut i det som sannsynligvis blir en familie av modeller, er Leon X-Perience. Her snakker vi en spesialutgave av den relativt kompakte stasjonsvognen Leon, som i X-Perience-versjon har fulgt en velkjent oppskrift.

Brukt Seat: Denne er undervurdert!

Startet med Allroad 

Her handler det om økt bakkeklaring, litt offroadstyling her og der  og ikke minst: Firehjulstrekk.

VW-konsernet har hatt stor suksess med samme oppskrift både på VW, Audi og Skoda. Med Audi Allroad var de svært tidlig ute, senere har Skoda fått Scout-versjoner og VW sine Alltrack-utgaver.

Passat Alltrack: - Dette er smart tenkt!

Stort bagasjerom

Leon X-Perience måler nesten nøyaktig 4,5 meter fra støtfanger til støtfanger, og er med det en ganske kompakt stasjonsvogn.

Likevel er bagasjerommet impnerende stort. Det svelger unna  587 liter med baksetet i bruk. Feller du ned dette og bruker bilen som toseter, vokser volumet til 1.470 liter. Det gjør at Leon banker flere stasjonsvogner i klassen over på plass.

Under panseret finner vi flere velkjente konsern-motorer, der 150-hesters 2-liters diesel er ventet å bli den mest populære, sammen  med en 1,8-liters bensinmotor på 180 hestekrefter.

Vet du hvordan du lukeparkerer? Se video her:

Forsvant fra Norge 

Til Norge kommer den imidlertid ikke. Seat forsvant nemlig fra vårt marked tilbake i 2006.

Da hadde importøren Harald A. Møller AS først droppet merket. Så ble det i en periode solgt via Seat Nordic, men det ble ingen suksess, og snart var Seat helt ute av Norge.

En bil som Leon X-Perience er i utgangspunktet som skreddersydd for vårt markedet, også fordi Seat priser bilene sine aggressivt. Men skal du ha denne, må du altså hente den inn selv, utenom regulær import.

Annonserte Seat-comeback - men så ble det stille ...

Seat Toledo: Klart for ny billigbil