Dopingmistenkt skiskyttertopp regjerer i Anterselva

– Han har ingenting i sporten vår å gjøre, sier Tarjei Bø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2): Vakre Anterselva på 1700 meters høyde er fest og rock'n roll for publikum - og et av sesongens høydepunkt for utøverne.

Men internt skaper det sterke reaksjoner at sjefen for all moroa - italienske Gottlieb Taschler - er på plass som leder for hele arrangementet til tross for at han i forrige måned ble dratt inn i en stygg dopingsak.

– Jeg synes ikke det er kult at han er her, ikke i det hele tatt. Vi utøverne snakker om det også, vi synes det er merkelig. En verdenscuparrangør som Anterselva, som står bak et så fantastisk fint og bra arrangement, burde statuert et eksempel og kvittet seg med ham (Taschler). Han har ingenting i sporten vår å gjøre. For min del kan han bare forsvinne, sier Tarjei Bø til TV 2.

Involvert med dopinglege
Det var i forrige måned at den anerkjente sportsavisa La Gazzetta dello Sport fikk tilgang på telefonavlyttinger italienske myndigheter har gjort av den beryktede dopinglegen Michele Ferrari. Der dukket navnet til Gottlieb Taschler opp.

I juli 2010 ble Ferrari - mest kjent som dopinglegen til Lance Armstrong - kontaktet av IBUs visepresident. Gottlieb Taschler ønsket å sende sønnen sin Daniel, på det tidspunktet en aktiv skiskytter, til Ferrari.

Et møte ble avtalt, og Daniel Taschler skal ifølge avisen ha mottatt råd om dopingpreparater og hvordan han kunne injisere dem. Taschler skal også ha blitt bedt om å skifte telefon og sim-kort for å unngå sporing.

TV 2 møtte Daniel Taschler på skiskytterstadion lørdag, der han holdt seg i og rundt farens sportstøybutikk. Inne i butikken henger en godt synlig plansje der Gottlieb Taschlers karriere blir beskrevet og hyllet.

«Far og forbilde på samme tid», står det.

Vi fikk ikke lov å filme i butikken, og Daniel Taschler ønsket heller ikke å stille til noe intervju.

– Ryktene er grunnløse
Det gjør derimot Gottlieb Taschler selv. Etter dopinghistorien i La Gazzetta valgte han selv å ta en «pause» fra jobben som visepresident i IBU, slik han selv uttrykker det. Men ikke fordi han erkjenner å ha gjort noe galt.

– Jeg trenger ikke trekke meg, for det har ikke skjedd noe. Ryktene som begynte å gå for en måned siden er fortsatt ikke bekreftet. Jeg sa allerede da at hvis dette blir offentliggjort må jeg på det sterkeste tilbakevise ryktene, de er grunnløse, og jeg holder fast på at det ikke stemmer at jeg skal ha sendt min sønn for å dope seg. Det var et medisinsk problem, og hadde ingenting med doping å gjøre.

– Jeg håper at i løpet av neste uke, slik jeg har blitt forespeilet av påtalemyndighetene, blir hele saken oppklart og sannheten offentliggjort. Vi har ikke blitt forelagt noen anklage eller dokumenter, sier Gottlieb Taschler til TV 2.

– Men du har snakket med Ferrari?

– Ferrari kjenner jeg fra gammelt av. Han har jeg kjent hele livet. Problemet var at vi hadde et medisinsk problem med skjoldbruskkjertelen, det kjenner du sikkert til, som jeg først prøvde å få hjelp til her og få løst i Tyskland, før jeg til slutt tok kontakt med Ferrari. Men av medisinske grunner, ikke på grunn av doping, hevder Taschler.

– En stor skandale
Den forklaringen kjøper ikke TV 2s dopingekspert, Mads Kaggestad. Han deler Tarjei Bøs forbauselse over at Gottlieb Taschler fortsatt styrer sjappa i Anterselva - som om ingenting skulle ha skjedd.

– Det synes jeg er en stor skandale. Ferrari er livstidsutestengt fra all idrett for å ha dopet masse løpere og brakt skam over internasjonal idrett. I sykkel er det utøvere som er blitt utestengt utelukkende på grunn av kontakt med Ferrari. Jeg synes det samme bør gjelde her. Det bør faktisk være enda strengere for lederne, mener Kaggestad.

Hvorfor Taschler kontaktet akkurat Ferrari og ikke en annen lege om han hadde ærlige hensikter er uviss, men IBU-visepresidenten hevder han ikke tenkte på at en slik kontakt ville framstå svært mistenkelig utad.

– Nei, jeg tenkte overhodet ikke på den problematikken. Én ting er helt klar fra min side: Jeg har alltid, og vil også i framtida, være svært streng mot forbudte midler. Slik har det alltid vært, også hos IBU, hvor vi har innført svært strenge og nye metoder og doblet antall tester. Det er også et tegn på at vi kjemper hardt mot doping.

– Men da du kontaktet Ferrari var du kjent med hans mørke bakgrunn?

– Jeg har selvfølgelig hørt om hans aktiviteter, men når det gjelder hva han har gjort er jo selvfølgelig Ferrari selv ansvarlig. Ingen i hans omkrets kan stå til rette for det, svarer Taschler.

Presidenten forholder seg rolig
Tidligere denne måneden annonserte IBU at to utøvere - Alexander Loginov fra Russland og Sergei Sednev fra Ukraina - er dopingtatt etter retesting av gamle prøver.

Denne gangen er det imidlertid ingen ros å høste for antidopingarbeidet - i hvert fall ikke fra Mads Kaggestad.

– Dette er en veldig flau sak for IBU. Nå prøver de å gå foran og statuere et eksempel i egen idrett, men da bør de begyne med sin egen ledelse. Her er det åpenbart noe som ikke er som det skal. Taschler har innrømmet kontakten med Ferrari, konsekvensen av det i andre idretter er at man utestenges, og da bør de (IBU) gjøre det samme, lyder oppfordringen fra dopingeksperten.

Men det virker enn så lenge lite aktuelt, ifølge IBU-president Anders Besseberg.

– Dette er et italiensk anliggende, det er deres myndigheter som tar den beslutningen.

Hva han gjør i Italia har ikke vi noe med i det internasjonale forbundet, mener Besseberg.

– Sender det ikke rare signaler når han får holde på her i Anterselva som før?

– Nei, altså, vi har ikke engang fått noe offisielt fra italienske myndigheter. Vi har kontaktet dem, men ikke fått noen bekreftelse på at han er under etterforskning. Det er kun en avisartikkel. Da må vi være forsiktige. Mer kan jeg ikke si til deg.

– Men han har altså kontaktet dopinglegen Michele Ferrari?

– Ja, jeg veit det samme som du sier, noe mer veit jeg ikke.

Trolig vet Besseberg mer i kveld, for da TV 2 dukket opp på kontoret til Gottlieb Taschler for et avtalt intervju etter herrenes jaktstart i dag, var beskjeden at vi måtte vente i 5-10 minutter.

Taschler var nemlig opptatt i et møte med Anders Besseberg.

– Hvis Gottlieb Taschler får sitte i sitt visepresidentverv, er det åpenbart at de (IBU) beskytter ham, sier Mads Kaggestad.