REDD: Norske «Marius» sier han var livredd for å dø da han prøvde syntetisk cannabis. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
REDD: Norske «Marius» sier han var livredd for å dø da han prøvde syntetisk cannabis. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Flere legges inn med overdose:

«Marius» (26) lever med voldsom panikkangst etter bruk av syntetisk dop

26-åringen vil advare alle mot å prøve syntetisk narkotika. – Det var grusomt, sier «Marius».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det føles som om hjertet skal slå ut av brystet. Det var helt grusomt.

Det forteller 26 år gamle «Marius», som har prøvd såkalt syntetisk cannabis. Både Tollvesenet og helsevesenet frykter nå den stadig økende bruken av syntetisk narkotika, som kan ha svært fatale konsekvenser.

I fjor delte en mor og en far sin rystende historie om hvordan den 19 år gamle sønnen deres ble hjernedød etter bare ett drag av stoffet.

Skrekkhistorier til tross, i 2014 beslagla Tollvesenet rekordmye syntetisk narkotika på vei inn til Norge. Mesteparten kommer via post etter at nordmenn har handlet dop på nettet. 

– Et klart skifte

Det skal svært små mengder syntetisk narkotika til for å oppnå effekt, men rusen er til tider ekstrem og svært farlig. 

– De senere årene har det vært en økning i antall pasienter som har kommet inn med overdoser som gir større psykisk ubehag. Vi ser et klart skifte de siste fem årene. Det er til stor bekymring at dette er stoffer vi har lite erfaringer med, sier overlege ved Oslo universitetssykehus og klinisk bakvakt på Giftinformasjonen, Fridtjof Heyerdahl til TV 2. 

Personer som legges inn på sykehuset etter bruk av syntetisk narkotika, ofte syntetisk cannabis, kan være svært syke. 

– Noen som kommer til oss er i koma og trenger akuttmedisinsk behandling for å overleve. Andre kommer fordi de er helt uhåndterlige for legevakt og politi. De roer vi ned med medisiner, sier Heyerdahl. 

Norske «Marius» (26) fra Rogaland har testet ut syntetisk cannabis et titalls ganger. Han forteller om en forferdelig opplevelse, og vil nå advare andre mot å teste det ut.

– Jeg bestilte det på nettet, og det kostet vel bare 75,- kroner for omkring fire gram. Etter et par trekke begynte jeg å le ekstremt mye. Deretter ble jeg utrolig varm og det føltes som om jeg var i verdensrommet. Det føles som om hjertet skal slå ut av brystet. Det var helt grusomt, sier «Marius». 

Fått store konsekvenser 

26-åringen sier han angrer dypt, og at sjansespillet for et par år siden har fått alvorlige konsekvenser for ham. 

– Jeg sliter med voldsom panikkangst, og jeg er overbevist om at det skyldes røykingen av syntetisk cannabis, sier han. 

For halvannet år siden ble han endelig helt rusfri og fikk seg ny jobb. Men angsten gjør at han er mye sykemeldt. 

– Det har gjort noe med hodet mitt. Jeg angrer veldig og skulle aldri prøvd det, sier han. 

Én kveld røyket «Marius» sammen med en kamerat, mens en tredje venn var til stede. Den kvelden gikk det nesten galt. 

– Kameraten min tok et trekk, og etter fem minutter falt han om. Det så ut som han skulle død, og hunden hans bjeffet vanvittig ved siden av ham. Plutselig hoppet han opp og ut på balkongen. Han sto på gelenderet og skulle til å hoppe i døden, sier han. 

Heldigvis hadde den ene kameraten unnlatt å ruse seg, og fikk revet vennen ned før han hoppet. 

– Han hadde dødd hvis kameraten vår ikke hadde vært der. Jeg klarte jo ikke oppfatte noe av det som skjedde, sier han. 

Større risiko for psykoser

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Liliana Bachs sier til TV 2 at det er større risiko for blant annet psykoser, ved bruk av syntetisk cannabis. 

– «Vanlig» cannabis har et stoff, CDB, som beskytter mot enkelte av de uønskede effektene ved bruk av cannabis. Jo mer CDB, jo lavere risiko er det for blant annet psykoser og hukommelsessvikt. CDB finnes ikke i de kunstige stoffene, og risikoen for psykose er derfor større, sier Bachs. 

FHI får tilsendt prøver fra hele landet, som testes i laboratorium. I løpet av de siste årene er det kommet på plass flere nye analyseverktøy. 

– Vi har utviklet analyser av både blod, urin og spytt. Men vi må vite hva vi leter etter, samtidig som det stadig kommer nye stoffer. Det er både tidkrevende og dyrt å teste for disse stoffene, sier Bachs. 

Lett å overdosere 

Rådgiver ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Ola Røed Bilgrei sier til TV 2 at det fortsatt er en svært liten del av befolkningen som oppgir at de bruker syntetisk narkotika, også kalt nye psykoaktive stoffer.

– Vi samarbeider med en rekke andre etater, for å holde oversikt over utviklingen. Utfordringen med disse type stoffer er at det stadig kommer nye produkter på markedet, sier Bilgrei.

Han sier det er vanskelig å gjøre gode analyser, og at det utvilsomt er en stor risiko forbundet med bruk av denne type narkotika.

– Dette er stoffer det ikke er gjort tester og forsøk på, og det er ofte lett å overdosere. Det er en rekke eksempler på at folk har opplevd svært ubehagelige og farlige effekter etter inntak av kun noen milligram virkestoff, sier Bilgrei.

Han sier likevel at det er en viss skepsis i de etablerte rusmiljøene.

– Mitt inntrykk er at folk er redde for konsekvensene, noe som kan forklare hvorfor det ser ut til å være relativt få som bruker det her i landet, sier Bilgrei.

SIRUS har et tett samarbeid med europeiske kontrollmyndigheter, og det rapporteres hvert år inn stadig flere stoffer.

– Vi har ekstra oppsyn med spesielt farlige stoffer, hvor man i utlandet har sett dødsfall, sier han.