Far fryktet at datteren skulle begå selvmord. Så gjorde han dette

Bradley Knudson ville få slutt på mobbingen av datteren før det var for sent. Videoen hans spres nå som ild i tørt gress. 

– Jeg elsker datteren min og jeg vil ikke at hun tar sitt eget liv på grunn av noen idioter, sier han.

Slik starter Bradley Knudsons YouTube-video som på fire dager er sett over én million ganger.

I en årrekke har adoptivdatteren hans ifølge USA Today blitt mobbet på grunn av hudfargen – såpass mye at han fryktet for at hun skulle ta sitt eget liv.

Utallige ganger har Minnesota-jenta blitt tilsendt rasistiske bilder og videoer på Snapchat. Spesielt to tvillinggutter har sendt videoer med rasistisk innhold.

FORTVILER: Bradley Knudson forteller om kjærligheten han har overfor datteren. Foto: Fra videoen
FORTVILER: Bradley Knudson forteller om kjærligheten han har overfor datteren. Foto: Fra videoen

Knudson bestemte seg for å filme guttenes rasistiske videoer med sin egen telefon, for så å kontakte foreldrene deres. Dette håpte han ville føre til en slutt på mobbingen.

Det gjorde den ikke. Da Knudson henvendte seg til guttenes far, fikk han dette svaret:

– Så du er en ekte negerelsker?

Far fikk sparken

Knudson filmet samtalen, og han har lagt ut en video på YouTube som på fire dager er sett nærmere 1,2 millioner ganger.

– Vi har en svært vakker afroamerikansk jente vi var så heldige å få adoptere for 11 år siden, forteller Knudson i videoen som nå spres som ild i tørt gress.

 All oppmerksomheten rundt videoen har ført til at tvillingguttenes far har fått sparken fra jobb på grunn av de rasistiske utsagnene sine.

LØSER KONFLIKTER: Ethel Fjellbak fra Konfliktrådet sier at digital mobbing er vanskeligere for foreldre å oppdage. Foto: Konfliktrådet
LØSER KONFLIKTER: Ethel Fjellbak fra Konfliktrådet sier at digital mobbing er vanskeligere for foreldre å oppdage. Foto: Konfliktrådet

Tvillingguttene kan på sin side vente seg en straff fra skolen de går på.

– Vi tolererer ikke slikt, så vi kommer til å se nøye på dette, sier skolens rektor Jeff Holmberg.

Ny mobbearena

Konfliktrådet opplever en stor økning i antall mobbesaker. Sosiale medier er mye av grunnen.

– Vi har sett en økning i forhold til sosiale medier når det gjelder mobbesaker og det er absolutt en stor økning, sier Ethel Fjellbakk, konfliktrådsleder i Østfold.

ENGASJERT: Villemo Hatland har delt sin mobbehistorie. Foto: TV 2
ENGASJERT: Villemo Hatland har delt sin mobbehistorie. Foto: TV 2

Fjellbakk sier det kan være vanskelig for voksne å få øye på mobbingen når den er digital.

– Sakene pågår ofte i veldig lang tid før det blir rapportert til en voksen og vi har fått saker som har pågått i nesten ett år, sier hun.

Vil at barn skal bli hørt og sett

I november i fjor fortalte Katrine Olsen Gillerdalen historien om sønnen Odin Olsen Andersgård (13) som valgte å ta sitt liv etter mange år med mobbing.

Åpenheten førte til et enormt engasjement mot mobbing, og flere delte sine historier, blant annet Villemo Hatland (14), som også arrangerte fakkeltog sammen med mammaen sin Elisabeth Hatland.

Nå har Katrine, Elisabeth og Ann Kristin Liland opprettet Odinstiftelsen for videre bekjempelse av mobbing.

– Vi håper på å holde engasjementet oppe, og at folk fortsetter å bry seg. Jeg drømmer om at barna skal bli hørt og sett, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

Stiftelsens hensikt er å drive forebyggende arbeid mot mobbing og spre kompetanse, alt ved hjelp av økonomiske bidrag de får inn gjennom hjemmesiden. For Katrine og familien er det noen beinharde og noen lettere dager, men arbeidet med stiftelsen gjør sorgen lettere å bære.

– Dette er en måte å bearbeide min sak på. Jeg får lov til å ha med meg Odin i den jobben jeg gjør, og det gjør godt. Det er i Odins ånd jeg gjør dette, for det var slik han var, en omsorgsperson, sier Katrine.