TESTET FJØLER: Det nye TV 2-programmet Matkontrollen har lagt skjærefjøler under lupen. Foto: Matkontrollen/TV 2
TESTET FJØLER: Det nye TV 2-programmet Matkontrollen har lagt skjærefjøler under lupen. Foto: Matkontrollen/TV 2

Bruker du plastfjøl og vasker den i maskin? 

Skjærefjølen din kan være full av bakterier, selv om du vasker den, viser testen Matkontrollen på TV 2 har gjort.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjærefjølene til Ida Støen fulgte med leiligheten hun og samboeren overtok etter en eldre dame.

– Jeg vet faktisk ikke hvor gamle de er, sier hun til Matkontrollen som har premiere på TV 2 klokken 20.00 i kveld.

Ida prøver å bruke forskjellige fjøler til forskjellige råvarer, og unngår å skjære rått kjøtt på tre. Hun innrømmer samtidig at nivået på rengjøringen avhenger litt av dagsformen.

– Noen dager vil jeg gjøre det veldig ordentlig. Jeg koker vann og heller over. Andre dager så glemmer jeg det litt, sier hun.

For hånd og i maskin

Ida vasker for hånd, men Eli Anita Henriksen og samboeren Ole S. Fossdal legger plastfjølene i oppvaskmaskinen. Men den får ikke bort alt:

– Det grønne her er avokado, sier hun og ler.

På Kansleren studenthus i Oslo deler åtte personer samme kjøkken. Her brukes fjølene om hverandre til alt mulig.

– Vi har ingen regler på det i det hele tatt, sier psykologistudent Marte Ulstrup Ruud.

LABORATORIUM: Matkontrollen testet skjærefjøler i plast og tre hos NMBU Veterinærhøgskolen i Oslo. Foto: Matkontrollen/TV 2
LABORATORIUM: Matkontrollen testet skjærefjøler i plast og tre hos NMBU Veterinærhøgskolen i Oslo. Foto: Matkontrollen/TV 2

Den flittigst brukte fjøla er Martes egen, hun tok den med da hun flyttet inn for to år siden. Den er misfarget og full av hakk. Hvordan tror hun det ser ut inni?

– Jeg er kjempenervøs for finne ut av det, sier hun.

Fram med blodskålene

Vi tar med alle fjølene til NMBU Veterinærhøgskolen i Oslo. Her finner vi Norges største miljø for mattrygghet. Vi vil teste skjærefjølene i laboratoriet deres, for å se om vi finner noen bakterier som ikke burde være der.

– Vi bruker kontaktskåler med storfeblod oppi. Der kan de fleste bakteriene vokse, forklarer forsker Hilde Mellegård ved Senter for mattrygghet.

Vi trykker blodskålene mot overflatene på fjølene og legger dem i et varmeskap over natten slik at bakteriene blir godt synlige.

– Vi vil ikke kunne se hva slags bakterier vi finner, presiserer Mellegård.

– Vi kan derimot si noe om mengden.

Velbrukt trenger ikke bety skitten

Resultatene av testen var overraskende. Plastfjølene vasket i oppvaskmaskin ga forholdsvis store utslag på bakterier. Mellegård holder den framdyrkede prøven opp mot lyset:

– Her vokser det godt. Disse grå prikkene er bakterier, forklarer hun.

– Rundt bakteriene er det en lysere rødfarge. Hva betyr det?

– Det er oppklaring i blodagaren, såkalt «hemolyse». Det er nedbrytning av blodceller og det kan antyde at bakteriene er sykdomsfremkallende.

I plastfjølene vasket for hånd på studentkjøkkenet fant vi overraskende nok nesten ingen bakterier.

– Dette ser ikke så ille ut. Her var det ikke så mye vekst, og heller ingen hemolyse.

– Så velbrukt trenger ikke bety skitten?

– Nei, det er vanskelig å se på en skjærefjøl om det er bakterier der. Misfarging trenger ikke være farlig.

Tre vs plast

På trefjølene, derimot, formelig blomstrer det med bakterier. Hva skyldes det? Professor Per Einar Granum Professor ved Seksjon for mattrygghet forklarer:

– Det er ikke tvil om at plast er mye bedre enn tre fordi det er mye lettere å holde rent. Når du skjærer i plast endrer ikke skjæresporet seg, men på tre lukker det seg igjen. Tre som har fått vann på seg sveller. Hvis du skjærer på tvers av et kutt, så kommer bakteriene fram igjen etterpå.

Marte på Kansleren studenthjem var selv skeptisk til egne fjøler. Friskmeldingen kommer derfor som en hyggelig nyhet:

– Nå er jeg så lettet! Da er vi egentlig ganske flinke med vaskingen! smiler hun.

Hva har studentene gjort riktig, da? Granum forteller at vanntemperatur er avgjørende:

– De må ha skylt dem veldig godt! Hvis du har varmt nok vann så blir det rent. Men det er jo ikke alle som har 70 grader i springen heller.

Matkontrollen har premiere på TV 2 i kveld klokken 20.00.

Vis flere