FANTASTISK: Et eget dyrepoliti er fantastiske nyheter, sier veterinær Trude Mostue. Foto: Knut Falch / Scanpix
FANTASTISK: Et eget dyrepoliti er fantastiske nyheter, sier veterinær Trude Mostue. Foto: Knut Falch / Scanpix

Trude Mostue hyller regjeringens dyrepoliti-prosjekt  

Veterinær Trude Mostue mener planene om et eget dyrepoliti er de beste nyhetene dyrene har fått på lenge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom det frem at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti

Det var på et felles seminar for Mattilsynet og politiet at Listhaug lovte at kriminalitet mot dyr skulle oppgraderes, og fortalte at regjeringen nå har en arbeidsgruppe som utreder hvordan dyrepoliti i Norge kan realiseres.

Samtidig lanserte Politidirektoratet at de nå skal igangsette et prøveprosjekt med utvidet fokus på dyrevelferd, i form av et dyrepoliti-prosjekt, i Sør-Trøndelag.

– De beste dyre-nyhetene på lenge

Veterinær Trude Mostue sier til TV 2 at dette er nyheter hun nesten ikke hadde turt å håpe på.

– Dette er de beste nyhetene for dyrene på lenge, sier Mostue. 

Som veterinær har Mostue deltatt i flere debatter om pelsdyroppdrett, og også frontet Dyrevernalliansens kampanje «Pelsfri» sammen med andre norske kjendiser som blant andre Hanne Sørvaag, Jan Thomas Mørch Husby, Charlotte Thorstvedt og Ane Dahl Torp. 

– Vi har lenge hatt behov for et praktisk system på bakkeplanet, og det er egentlig litt sjokkerende at vi ikke har dette allerede, sier Mostue. 

Diffust for familiedyrene

I dag er det slik at Mattilsynet har ansvar for gårds- og bruksdyrene, men ifølge Mostue, så faller ofte familiedyrene mellom stolene. 

– I dag er det ingen steder å henvende seg hvis man for eksempel finner en påkjørt eller mishandlet katt eller hund. Vi har masse familiedyr som også fortjener dyrevern, sier Mostue.

I dag baseres det meste av dyrevern på frivillighet, gjennom NOAH og Dyrevernalliansen. 

– Varslingen til Listhaug er en meget positiv åpning, og et eget dyrepoliti kan gi et tydeligere system, sier Mostue.

Lavere straffer enn loven tilsier 

Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen. Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

– Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

NOAH: – Et skritt i riktig retning

Dyrevernorganisasjonen NOAH har har jobbet lenge for et eget dyrepoliti. 

– NOAH anmelder stadig flere dyremishandlingssaker, men har sett at de fleste har blitt nedprioritert og henlagt – selv saker der dyr har blitt utsatt for svært grov vold eller vanskjøtsel, sier organisasjonens leder Siri Martinsen. 

Martinsen tror en egen dyrepolitienhet innenfor politiet som kan etterforske dyremishandling og forberede saker overfor domstolene er et viktig tiltak for at dyremishandlingssaker skal bli prioritert. 

– Signalene fra Politidirektoratet er svært positive. Og regjeringen stadfester også med dette at de nå i større grad tar kriminalitet mot dyr på alvor, og at Dyrevelferdsloven ikke bare skal være «til pynt», sier Martinsen.