Krekar sendes ikke til Kyrksæterøra på søndag

Politiet har inngått en hemmelig avtale med mulla Krekars advokat om at mullaen ikke blir pågrepet på søndag.

TV 2 får bekreftet fra flere kilder at Krekar ikke vil bli pågrepet av politiet og sendt til Kyrksæterøra. Dermed kan mulla Krekar spasere ut av Kongsvinger fengsel som en fri mann og reise hjem til familien sin på Tøyen i Oslo. 

Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet begjæringen fra Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Venter med iverksettelse av vedtak

På spørsmål fra TV 2 om mulla Krekar vil bli pågrepet søndag, svarer politiet slik:

– Vi vil gi informasjon om dette i morgen.  Vi går nå gjennom klagen fra advokat Meling, sier pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt til TV 2. 

Meling vil ikke kommentere TV 2s opplysninger, men sier han har hatt en positiv dialog med politiet.

– Jeg håper at han kan reise hjem til familien sin på Tøyen i Oslo søndag og være der til retten har behandlet begjæringen, sier Meling til TV 2.

Vil ha politiets beslutning opphevet

Torsdag kveld sendte Meling en begjæring til Oslo tingret om at vedtaket fra Oslo politidistrikts oppheves. Samtidig ber han retten treffe en midlertidig avgjørelse om at vedtaket ikke skal settes i kraft før det foreligger en rettskraftig avgjørelse.

– Vi har sendt en begjæring på 20 sider til Oslo tingrett. Der har vi påstått at vedtaket er ugyldig og må oppheves. Vi har begjært midlertidig forføyning om at vedtaket uansett ikke iverksettes før skal før det er rettskraftig avgjort, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2.

Det er ikke avklart når det blir et rettsmøte om saken. TV 2 får bekreftet at det ikke blir så tidlig som fredag. 

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er kjent med avtalen mellom politiet og advokat Meling, som betyr at mulla Krekar søndag kan spasere ut av fengselet som en fri mann, men justisministeren vil ikke kommentere saken.

Trussel mot nasjonale interesser
Tirsdag vedtok Oslo politidistrikt at mulla Krekar skal sendes til Kyrksæterøra i Hemne i Sør-Trøndelag, der han ilegges meldeplikt for det lokale politiet tre ganger i uken.

Oslo-politiet mener han må sendes ut av hovedstaden fordi han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

Regjeringen har i lang tid jobbet med hva de skal gjøre med Krekar etter endt soning. Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes tilbake til Irak hvor han risikerer dødsstraff og tortur.