Her er Vegvesenets nye våpen

Skal gi flere og mer målrettede kontroller.

Overingeniør Roger Brenden viser fram det nye systemet som styres via et helt vanlig nettbrett. Foto: Monica Knoff/Statens vegvesen
Overingeniør Roger Brenden viser fram det nye systemet som styres via et helt vanlig nettbrett. Foto: Monica Knoff/Statens vegvesen

Både politiet og Statens vegvesen får stadig flere hjelpemidler som gjør det mulig å drive mer effektiv og målrettet kontrollvirksomhet ute i trafikken.

Automatisk skiltscanner er et godt eksempel. Denne kan monteres på biler, eller plasseres i veikanten. Her blir alle registreringsnumre filmet og scannet – og så sjekket opp mot registerne. Dermed er det enkelt å plukke ut kjøretøyer som bør stoppes.

Mer effektiv hverdag

Nå har Statens vegvesen fått et annet verdifullt hjelpemiddel, nemlig en helt ny og heldigital versjon av sitt kontrollsystem (VaDIS). Dette gjør at det blir slutt på papirer som må etterregistreres elektronisk, og manuell utfylling av mangellapper.

– Dette er et toppmoderne verktøy som vil bidra til en enklere og mer effektiv hverdag både for oss og for de vi kontrollerer, sier avdelingsdirektør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Snart kan bilen din se slik ut inni

Historikken kommer opp

– Flere og mer målrettede kontroller vil sørge for bedre framkommelighet på norske veger og gjøre den tryggere for alle oss som bruker dem.

Når registreringsnummeret på kjøretøyet eller fødselsdatoen til en sjåfør skrives inn, vil historikken automatisk komme opp. Om et kjøretøy har hatt mangler på fire av de fem siste gangene det har vært stoppet, kan det være en god grunn til å ta en grundig kontroll også denne gangen.

Ny EU-kontroll måtte utsettes

Flere kontroller

– Hensikten med våre kontroller er å ta synderne. Verken vi eller transportbransjen er tjent med at vi bruker tiden på de som har tingene i orden, forklarer Dreyer, i en pressemelding.

– Tiden vi sparer på digitaliseringen vil både gi oss tid til flere kontroller, men også muligheten til å bruke lenger tid på å kontrollere de kjøretøyene som virkelig er farlige.

Kontrollseddel på SMS

Etter en kontroll vil sjåførene få en SMS eller e-post med lenke og innloggingsinformasjon til sin egen kontrollseddel og eventuell mangellapp.

- Dette blir en ny hverdag også for sjåførene, sier Dreyer. – Vi har fortsatt mulighet til å skrive ut kontrollseddel om det er nødvendig, og kontrollørene våre skal selvfølgelig være flinke til å informere om den nye ordningen.

Sparte 15.000 kroner på EU-kontrollen

Fakta nye VaDIS:

-VaDIS er forkortelse for «Vehicle and Driver Inspection System» og er et dataverktøy spesielt utviklet for bruk ved utekontroll og behandling av kontrollsaker.

-Nye VaDIS er heldigitalt – all data skrives inn med en gang og historikk lagres.

- Hvis kjøretøyet har mangler og gebyr blir pålagt, går informasjonen direkte fra VaDIS til Statens innkrevingssentral som sender ut faktura.

- Sjåførene får tilgang til kontrollsedlene sine ved å logge inn med informasjon de får via SMS eller e-post.

-Statens vegvesen kan ettersende kontrollseddel eller skrive ut dokumenter på stedet om nødvendig.

NAF: - Du kan kalle det en ulovlig kontroll