KAN FÅ GULLET I POSTEN: Trond Nymark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KAN FÅ GULLET I POSTEN: Trond Nymark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nymark kan få VM-gull fem år etter

Trond Nymark blir trolig verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009, og den russiske dopingskandalen kan gi flere norske mesterskapsmedaljer i kappgang.

NTB:
– Slik vi i Norges Friidrettsforbund ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg verdensmester på 50 kilometer, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Da det ble kjent tirsdag at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk, var det grunn til å juble for rene utøvere.

Det virker nå helt på det rene at det kommer til å bli omfordeling av mesterskapsmedaljer fra og med VM i 2009 og fram til i dag. Det betyr at Trond Nymark, som tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin det året, rykker opp på gullplass.

Håper han får VM-gullet
– Vi tar denne saken veldig alvorlig og kommer til å sende et brev til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) umiddelbart. Vi vil vite mer om dette, og også om det kan bli aktuelt å gå lenger tilbake enn til 2009, sier Hansen.

– Foreløpig kan jeg ikke gjøre annet enn å håpe at jeg får VM-gullet fra Berlin, men jeg tror ikke det kommer til å bli så enkelt som mange tror, for IAAF har jo ikke uttalt seg ennå, sier Trond Nymark til NTB.

Han ble slått bare av russeren Sergej Kirdjapkin i mesterskapet i Berlin. Nå er russeren dopingtatt og utestengt. Det betyr høyst sannsynlig at Nymark rykker opp på gullplass.

– Ikke overrasket over avsløringene
Også Kjersti Tysse Plätzer håper hun skal få anerkjennelse som olympisk mester etter at russiske Olga Kaniskina er avslørt som en av kappgangens juksere.

Den russiske jenta er utestengt og kommer til å miste mesterskapsmedaljer, men her er det avklart hvor langt tilbake Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil gå.

Det russiske antidopingbyrået har utestengt henne i tre år og to måneder fra oktober 2012, men har også strøket hennes resultater fra juli til september 2009 og juli til november 2011. Dermed mister hun to VM-gull.

– Jeg er ikke overrasket over de avsløringene som er kommet, for dette er noe alle har visst om lenge, sier Kjersti Tysse Plätzer til NTB.

Hun har et berettiget håp om å bli oppgradert til olympisk mester fra Beijing i 2008, da hun tok sølvet bak Kaniskina, og hun har også fjerdeplasser fra EM i 2006 og VM i 2007 som kan bli bronsemedaljer dersom den russiske kappgjengeren blir fjernet fra resultatlistene. 

Doping i miljøet har hun kjent til lenge.

– Det har lenge gått rykter om de russiske utøverne som er tatt nå. De tilhører det samme miljøet, og de bor i det samme huset i Saransk. Derfor er det ikke noe nytt det som er kommet ut, sier Tysse Plätzer.

Brasil kan bli fratatt tre svømmegull
Mens vi er inne på doping. Brasil kan bli fratatt tre VM-gull i svømming fordi João Gomes avga positiv dopingprøve under kortbane-VM i Doha i desember. 

Det meldte brasiliansk TV tirsdag.

Urinprøven til brystsvømmeren skal ha inneholdt et forbudt stoff som kan benyttes for å kamuflere bruk av andre ulovlige stoffer.

Gomes svømte på Brasils lag i 4 x 50 meter medley, 4 x 100 meter medley og 4 x 50 meter medley for blandede lag. Han var med i kvalifiseringen, men ikke i noen av finalene.

Brasils svømmeforbund mener ifølge Globo TV at Gomes er offer for uheldige omstendigheter og håper å bevise at han ikke dopet seg med vilje.
Gomes risikerer utelukkelse i fire år, mens Brasil kan bli diskvalifisert og fratatt seieren i alle tre øvelser.

(©NTB)