POLITIET SLIPPER STRAFF: Maren Rebekka Otterlei (49) omkom i denne 
trafikkulykken i 2013. Familien hennes vil fortsette og kjempe for at sjåføren som kjørte i motgående bil får sin straff. (Foto: Privat)
POLITIET SLIPPER STRAFF: Maren Rebekka Otterlei (49) omkom i denne trafikkulykken i 2013. Familien hennes vil fortsette og kjempe for at sjåføren som kjørte i motgående bil får sin straff. (Foto: Privat)

Ga feil fører skylden for dødsulykke – politiet slipper straff

ÅLESUND (TV 2): Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot politiet i Ålesund etter trafikkulykken i på E136 i Brusdal 27. august 2013.

Småbarnsmoren Maren Rebekka Otterlei (49) omkom i frontkollisjonen, mens hennes seks år gamle sønn og ei venninne av den avdøde overlevde.

Sjåførens skyld 

Kort tid etter ulykken slo politiet fast at Otterlei var skyld i ulykken ved at hun kom over i motsatt kjørefelt. Også vegvesenets ulykkesgruppe kom til samme konklusjon.

Senere skulle det vise seg at både politiet og ulykkesekspertene hadde bommet fullstendig på hvilken retning bilene hadde før sammenstøtet.

Etter at saken ble gjenopptatt, viste den nye etterforskningen at det tvert om var sjåføren i den andre bilen som hadde skyld i ulykken, ikke Otterlei.

Politiets krimtekniker, to etterforskere og påtaleansvarlig for saken har vært under etterforskning av Spesialenheten etter at Marens etterlatte anmeldte politiet for tjenesteforsømmelse.

Ikke straffeansvar

Spesialenheten har bragt på det rene at krimteknikere og Statens vegvesens ulykkesgruppe ikke fikk ulykkesbilenes plassering til å stemme med det vitner til ulykken forklarte. De valgte likevel å legge mest vekt på utsagnene fra to øyenvitner som var i sjokk og sterkt preget av det de nettopp hadde opplevd.

Spesialenheten mener at krimteknikeren trakk for tidlige slutninger og hadde for svakt grunnlag for å gi skyld for ulykken til Otterlei, men at dette ikke er en handling som medfører straffeansvar.

Ulykkessjåføren var en tidligere kjent rusmisbruker. Politiet sikret seg ikke blodprøver av mannen siden de var sikre på at Otterlei hadde skylden. Han har i ettertid nektet politiet innsyn i blodprøvene som ble tatt i forbindelse med sykehusinnleggelsen.

Spesialenheten konkluderer med at politiadvokaten ikke har utvist straffbar tjenesteforsømmelse da hun ikke ba om blodprøve av sjåføren.

– Gir oss ikke

Det var Stein Magne Hoff som anmeldte politiet i Ålesund til Spesialenheten. Han er far til Otterleis barn, August, som overlevde ulykken.

Hoff sier til TV 2 at han er svært skuffet over Spesialenhetens henleggelse.

– Først og fremst er jeg skuffet og oppgitt. Og så kjenner jeg at jeg er veldig sint. Jeg har snakket med Augusts øvrige familie og vi er blitt enige om ikke å gi oss med dette. Vi har bestemt oss for å gå til sivilt søksmål for å få alle ting på bordet, sier han. 

Familien har engasjert advokat Mette Yvonne Larsen som advokat i den private straffesaken mot ulykkessjåføren. Der kan den saksøkte bli nødt å legge frem blodprøven politiet ikke får tilgang til.

– Her sitter det en familie tilbake og har mistet en forsørger og en mor, og man lurer på om en person har kjørt med promille. Så har ikke politiet sørget for å ha dokumentert det. Da synes jeg grensen for tjenesteforsømmelse er overtrådt. Det viktigste for familien nå, er å få bevisene på bordet og plassert ansvar hos den som tok livet av denne mammaen. Derfor går vi til sivilt søksmål, sier Larsen.