KREKARS NYE HJEM: Kyrkjsæterøra i Sør-Trøndelag er stedet som er pekt ut som mulla Krekars hjem.
KREKARS NYE HJEM: Kyrkjsæterøra i Sør-Trøndelag er stedet som er pekt ut som mulla Krekars hjem.

Så mye koster Krekars mottaksplass i året

TV 2 får bekreftet fra flere kilder at PST ga råd til Oslo politidistrikt om at Krekar burde sendes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble i går kjent at mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Her skal han bo på Jarlen mottakssenter.

UDI opplyser til TV 2 at en mottaksplass basert på deres regnskapstall i gjennomsnitt koster 135 000 per år.

Dette er inkludert stønad til livsopphold. 

I Hemne kommune holdes det i dag møte hvor man diskuterer hvordan man skal tilrettelegge for Krekar. Til stede er ordfører Ståle Waag, rådmann Torger Aarvaag, Lensmann Anette Ertvåg, mottaksleder Herbjørn Jenssen og regiondirektør i UDI Rune Vordah.

en pressemelding fra politidistriktet i går heter det: «Det er etter flere kriterier fra PST at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted.»

Derfor mener PST det var viktig å få han ut av Oslo:

  •  PST mener Mulla Krekar i flere år har vært en stor inspirator for unge, radikale muslimer. Dersom han blir boende i Oslo frykter sikkerhetstjenesten at flere unge personer vil ha mulighet til å oppsøke ham og bli ytterligere radikalisert.
  •  Mulla Krekar er dømt for drapstrusler mot flere personer og PST mener han må bo langt unna dem. I desember 2012 ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.
  •  Krekar har selv mottatt flere trusler. PST frykter konfrontasjoner mellom de som har fremsatt truslene og Krekar om han blir boende i hovedstaden.
KREKAR-MØTE: Hemnes-ordfører Ståle Waag, rådmann Torger Aarvaag, lensmann Anette Ertvåg,  mottaksleder Herbjørn Jenssen og regiondirektør i UDI, (i midten, venstre)  Rune Vordahl . Foto: Roy-Arne Salater/TV 2
KREKAR-MØTE: Hemnes-ordfører Ståle Waag, rådmann Torger Aarvaag, lensmann Anette Ertvåg,  mottaksleder Herbjørn Jenssen og regiondirektør i UDI, (i midten, venstre)  Rune Vordahl . Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

TV 2 vet at Politiets sikkerhetstjeneste over tid har hatt et godt samarbeid med Jarlen mottakssenter på Kyrksæterøra. Representanter fra PST har flere ganger vært på besøk på senteret i forbindelse med andre saker.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere hvilke råd de har gitt til Oslo politidistrikt, som har fattet vedtaket om oppholdssted og meldeplikt.

– PST har gitt råd til alle involverte instanser i denne saken. Det være seg Politidirektoratet, involverte politidistrikt, Justisdepartementet og UDI. Innholdet i disse rådene er gradert informasjon, sier informasjonssjef Martin Bernsen ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til TV 2

– Har dere gitt råd på valg oppholdssted for Krekar?

– Det er en rekke forhold som har blitt vurdert. Utover det kan jeg ikke kommentere det ytterligere, sier Bernsen.

TV 2 har i formiddag vært i kontakt med Oslo politidistrikt som har fattet vedtaket om oppholdssted og meldeplikt. De har ennå ikke svart på vår henvendelse om intervju.

Tas til retten

Tirsdag ble det klart at mulla Krekar må bosette seg på Jarlen mottak på det lille tettstedet Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Han har meldeplikt tre ganger i uken; mandag, tirsdag og fredag.

Krekars advokat Brynjar Meling varslet  i går at dette ikke er et vedtak Krekar kan godta, og at saken vil bli tatt for retten.

– Dette er så langt borte fra Oslo at han ikke kan opprettholde et vanlig familieliv, slik han har krav på etter menneskerettighetene, sier Meling.

Krekar har fire barn og kone i Oslo. Meling sier til TV 2 at Mulla Krekar ikke ser noen grunn til at han ikke skal få være i Oslo.

– Krekar har ingen forståelse for at han må tvangsflyttes, sier Meling.

Vil kjempe

Meling legger til at hans klient oppholder seg innendørs i Oslo, han går ikke i en fast moské, og at han ikke har noe fast miljø.

– Hvis man skal ta utgangspunkt i det han er dømt for er det aktiviteter på Internett, sier Meling, som mener at det derfor ikke har hensikt å sende ham ut av Oslo.

Mulla krekar ble i 2007 betegnet som en fare for rikets sikkerhet, og besluttet sendt ut av landet. På grunn av faren for dødsstraff i Krekars hjemland Irak, har ikke utkastelsen blitt iverksatt.

25. januar har Krekar sonet ferdig en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.