TATT: Den japanske journalisten som nå er tatt til fange av IS, reiste i utgangspunktet til Syria for å lete etter sin savnede venn. Foto: Scanpix
TATT: Den japanske journalisten som nå er tatt til fange av IS, reiste i utgangspunktet til Syria for å lete etter sin savnede venn. Foto: Scanpix

Reiste til Syria for å lete etter savnet venn – nå er begge tatt av IS 

Den japanske journalisten reise til Syria i oktober for å finne sin savnede kamerat. Nå er begge gisler hos Den islamske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 47 år gamle journalisten reiste til Aleppo i Syria allerede i oktober i fjor. Hensikten med reisen var å lete etter sin savnede reisekamerat, skriver Japan Times

Den 42 år gamle kameraten skal ha vært savnet i de IS-dominerte områdene i Syria siden august. Nå er begge tatt til fange av Den islamske stat (IS). 

IS publiserte tirsdag en ny video der opprørere angivelig truer med å likvidere to japanske gislene. Løsepengekravet er på 1,5 milliarder kroner.

Ifølge avisen skal journalistens kone ha mottatt en epost i desember med et krav om løsepenger. Det er foreløpig uklart om eposten kom fra IS. 

Filmet seg selv

Den 47-år gamle journalisten skal ha filmet seg selv samme dagen som han forsvant, 25. oktober i fjor. Her forteller han på både engelsk og japansk, at han forbereder seg på å reise inn i et ekstremt farlig område.

Han skal også ha sagt at han reiser på eget ansvar, og at uansett hva som skjer, så skal han komme tilbake i live. 

En guide som ble kjent med 47-åringen forteller til Japan Times at journalisten sa til ham før han reiste, at han planla å konfrontere ekstremistene med måten de skader uskyldige syrere på.

Journalisten skal ha ønsket å ha guiden med seg, men guiden nektet, fordi området er for farlig. Han skal også ha gitt guiden telefonnummeret til konen og kollegene sine, og ba ham om å ringe dem hvis han ikke hadde returnert i løpet av en uke. 

RENNER UT: IS har gitt japanske myndigheter frist til fredag for å betale løsepengene. Tirsdag publiserte IS videoen som angivelig viser de to gislene. Foto: AFP
RENNER UT: IS har gitt japanske myndigheter frist til fredag for å betale løsepengene. Tirsdag publiserte IS videoen som angivelig viser de to gislene. Foto: AFP

– Kjemper mot klokken

I videoen som ble publisert tirsdag vifter en svartkledd IS-opprører med en kniv mens han snakker til kamera på engelsk. Han står mellom to menn ikledd oransje fangedrakter i et ørkenområde.

– Dere har nå 72 timer på dere til å presse regjeringen deres til å gjøre en klok beslutning ved å betale 200 millioner dollar for å berge disse borgernes liv, sier han.

Statsministeren returnerte nylig til Tokyo etter et seks dager langt Midtøsten-besøk. 

– Vi gjør alt vi kan for å redde de to gislene som er tatt til fange av IS, sier Japans statsminister Shinzo Abe, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Vi kjemper mot klokken, og kommer til å bruke alle diplomatiske virkemidler for å få løslatt gislene, sier Abe. 

Abe skal ha konsultert med ledere i regionen. En konvoi med Japans vise-utenriksminister Yasuhide Nakayama forlot ifølge det jordanske nyhetsbyrået, Petra News Agency, ambassaden onsdag, og skal angivelig ha møtt Jordans kong Abdullah. 

Nekter å gi etter for terror

En talsperson for japanske myndigheter, Yoshihide Suga, sier at de vurderer trusselen som autentisk. Fristen for å betale de 200 millionene dollar går ut på fredag.

Japan har tidligere avvist kravet om løsepenger og ber om at de to blir løslatt umiddelbart.

– Japans mål er ikke å drepe muslimer, slik IS hevder. Vi oppfordrer dem på det sterkeste å løslate gislene umiddelbart, sier Suga. 

Ifølge AP har statsminister Abe nå få valgmuligheter, blant dem er enten å betale ut løsepengene, eller be om assistanse fra allierte, fortrinnsvis USA, til en risikabel redningsaksjon i Syria.

– Vi vil aldri gi etter for terror, har Abe uttalt.