Her skal mulla Krekar tvangsbosettes

Mulla Krekar skal tvangsbosettes i Sør-Trøndelag.

Mulla Krekar skal tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag når han slipper ut av fengsel.

Det bekrefter hans forsvarer Brynjar Meling overfor TV 2. Krekar skal bo på Jarlen mottakssenter.

Saken ble først omtalt av NRK.

Kyrksæterøra er et tettsted i Hemne kommune med litt over 4000 innbyggere. Kjøretid til Trondheim er rundt en og en halv time.

Ifølge Oslo-politiet er det etter flere kriterier fra PST at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted.

Videre pålegges Krekar meldeplikt til lokalt politi tre ganger i uken. Vedtaket gjelder fra 25. januar og foreløpig ut 2015.

Se Nyhetskanalens direktesending her.

Gøy på landet

Ifølge ordfører i Hemne, Ståle Vaag (Ap), er de ikke bekymret for å få Krekar til kommunen.

KREKARS NYE HJEM: Mulla Krekar skal tvangsbosettes i Sør-Trøndelag i Kyrksæterøra. Foto: Google Maps
KREKARS NYE HJEM: Mulla Krekar skal tvangsbosettes i Sør-Trøndelag i Kyrksæterøra. Foto: Google Maps

– Det høres på ryktebørsen at det er en kjendis som kommer til Hemne, sier Vaag til TV 2.

Ordføreren sier han ble veldig overrasket da han fikk høre om den nye innbyggeren, men at de tar utfordringen på strak arm.

Han legger til at det er viktig at tryggheten og sikkerheten må være på plass. Hemne har vært en mottakskommune siden 80-tallet, og er et meget velfungerende lokalsamfunn, ifølge ordføreren.

– Krekar skal få det gøy på landet!

Ikke involvert i prosessen

Ordføreren understreker at han er kritisk til måten saken har blitt håndtert på i forhold til kommunen.

Hemne kommune ble nemlig ikke involvert da politiet fattet vedtak om at mulla Krekar skal tvangsflyttes dit.

– Jeg syns det er sterkt beklagelig at kommunen han blir sendt til, en liten kommune med 4.200 innbyggere, ikke blir konfrontert med dette på forhånd, sier Vaag til NTB.

– Jeg forventer at sentrale myndigheter tar kontakt med kommunen så fort som mulig. Et slikt fravær av kommunikasjon bør vi ikke være bekjent av.

Vaag understreker at dette er en sak som er blitt diskutert i lang tid, og at det ikke er snakk om noe vedtak som ble fattet over natta.

– Det minste jeg som ordfører må kunne forlange, er at vi blir holdt orientert, sier han.

Hadja Tajik: – Burde vært involvert

Også leder av justiskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Hadja Tajik mener det er kritikkverdig at kommunen ikke ble orientert.

– Det er svært overraskende at lensmannen og ordføreren i kommunen først fikk vite om beslutningen gjennom mediene. Vi mener de burde vært informert og involvert på et tidligere tidspunkt, sier Tajik.

Hun legger til at Ap registrerer at Fremskrittspartiet ikke har lyktes med å få sendt Krekar ut av landet, men at hun regner med at regjeringen fortsetter dette arbeidet «selv om han med flyttingen ikke lenger vil være en synlig del av det bybildet regjeringen selv beveger seg i»

Sandberg: «Uansett IKKE tilfredsstillende»

TV 2 har også vært i kontakt med Frp-nestleder Per Sandberg. Han skriver at han ikke synes det er tilfredsstillende at Krekar sendes til Kyrksæterøra.

Kyrksæterøra er et tettsted i Sandbergs valgkrets.

«Det er ikke noe nytt under solen, og politiets begrunnelse kjenner jeg ikke. Dette er uansett IKKE tilfredsstillende», skriver Sandberg i en SMS til TV 2. 

Ingen forståelse

Krekas advokat Brynjar Meling sier til TV 2 at de vil bringe vedtaket om at tvangsbosetting i Sør-Trøndelag inn for retten.

– Dette er så langt borte fra Oslo at han ikke kan opprettholde et vanlig familieliv, slik han har krav på etter menneskerettighetene, sier Meling. 

Krekar har fire barn og kone i Oslo. Meling sier til TV 2 at Mulla Krekar ikke ser noen grunn til at han ikke skal få være i Oslo.

– Krekar har ingen forståelse for at han må tvangsflyttes, sier Meling.

Vil kjempe

Meling legger til at hans klient oppholder seg innendørs i Oslo, han går ikke i en fast moské, og at han ikke har noe fast miljø. 

– Hvis man skal ta utgangspunkt i det han er dømt for er det aktiviteter på Internett, sier Meling, som mener at det derfor ikke har hensikt å sende ham ut av Oslo.

Forrige søndag ble det kjent at Krekar gjennom sin advokat Brynjar Meling vil kjempe for å få utvisningsvedtaket mot ham omgjort.

Det er 12 år siden Krekar ble betegnet som en trussel mot rikets sikkerhet og dermed skulle sendes ut, siden han ikke har norsk statsborgerskap.

Til tross for at Fremskrittspartiet i opposisjon nærmest lovte at Krekar skulle kastes ut når partiet kom til makten, er utsending ikke aktuelt per nå.

TV 2/NTB