OSLO TINGRETT: Rettsaken mot den tiltalte fembarnsfaren startet mandag. (FOTO: TV 2)
OSLO TINGRETT: Rettsaken mot den tiltalte fembarnsfaren startet mandag. (FOTO: TV 2)

Far (43) bestilte æresdrap på datterens (19) kjæreste

En familiefar fra Afghanistan fikk datterens kjæreste kidnappet og forsøkte få ham drept fordi han ødela familiens ære, mener politiet. 

Den 43 år gamle fembarnsfaren, bosatt i Fredrikstad, står i tillegg tiltalt for vold mot sin 19 år gamle datter.

Rettsaken mot ham startet mandag i Oslo tingrett.

Tiltaltes datter var den første til å forklare seg for retten. I 2012 traff hun en jevnaldrende gutt, også han opprinnelig fra Afghanistan, på facebook. De to ble raskt kjærester.

Det skal faren ha likt svært dårlig fordi han mente datterens kjæresteforhold førte til tap av ære for familien.

ALVORLIG SAK: Statsadvokat Trude Antonsen sier politiet ser alvorlig på tiltalen. (FOTO: TV 2)
ALVORLIG SAK: Statsadvokat Trude Antonsen sier politiet ser alvorlig på tiltalen. (FOTO: TV 2)

– Vi mener dette er en alvorlig sak. Det gjelder mange forhold som familievold, bestilling av drap, frihetsberøvelse, voldsutøvelse, og ran. Vi mener motivet her er at forholdet ikke var ønsket og at det er æresrelatert, sier statsadvokat Trude Antonsen.

Lever i frykt

19-åringen fortalte at både hun og kjæresten bor på ukjent adresse, og at de lever i konstant frykt for at noen skal drepe dem.

Tydelig nervøs, og med faren anvist til et sideliggende rom, bekreftet hun tidligere forklaringer om at faren flere ganger hadde slått henne, truet henne og oppført seg krenkende mot  henne etter at han oppdaget at hun hadde innledet et forhold til gutten.

Hun fortalte også at etter at faren ble kjent med forholdet, forsøkte han å få henne giftet bort til andre slektninger. Han hadde også tatt henne med til Afghanistan der hun ble holdt mot sin vilje mens hun fryktet at han ville tvangsgifte henne.

FORSVARER: Mannens forsvarer Marion Haaland. (FOTO: TV 2)
FORSVARER: Mannens forsvarer Marion Haaland. (FOTO: TV 2)

Da hun etter flere måneder fikk komme tilbake til Norge, ble hun en periode plassert på krisesenter av barnevernet, før hun igjen flyttet tilbake til foreldrene i Fredrikstad.

Kidnappet etter bryllup

Det unge kjæresteparet forlovet seg og for snart ett år siden inngikk de et "muslimsk bryllup". Like etter skal hennes kjæreste ha blitt kidnappet på en t-banestasjon i Oslo etter å ha tilbrakt helgen sammen med kjæresten.

Han skal ha ha blitt tatt med til en leilighet i Oslo der han ble bundet og holdt innesperret i over et døgn. Der skal han ha blitt slått og sparket.

Det skal også ha blitt tatt bilder av ham, slik at oppdragsgiver skulle tro at gutten var drept. 

Planlagt drap

Politiet mener at jentas far hadde avtalt med en mann av irakisk opprinnelse om å ta livet av datterens kjæreste. For dette skulle han få 250 000 kroner.  Fire av de tiltalte, tre menn og en kvinne erkjenner kidnapping og mishandling.

En sjette mann er tiltalt for å ha satt jentas far i kontakt med den av de tiltalte, som politiet mener faren inngikk avtalen om å få datterens kjæreste drept med.

Den tiltalte faren derimot nekter for at datterens kjæreste ikke var "godkjent" av ham.

– Han nekter straffskyld for samtlige poster, sier Marion Haaland, som er forsvarer for 43-åringen. 

Til sammen seks personer er tiltalt i saken.