Topp 15: Her er bilnyhetene du kan glede deg til i 2015

Dette blir et svært spennende bilår.

Ford Mondeo, Volvo XC90 og Audi Q7 er blant mange spennende nytheter for bilåret 2015.
Ford Mondeo, Volvo XC90 og Audi Q7 er blant mange spennende nytheter for bilåret 2015.

Du skulle kanskje tro at kollektivtrafikk er det eneste saliggjørende i årene som kommer. I alle fall om en skal lytte til politikere som snakker om miljø og bærekraftig utvikling.

Men bilbransjen har slett ikke tenkt å la seg holde igjen av den slags utspill. Og i en tid der miljøfokus er sterkere enn noen gang – svarer produsentene med å tilbyr oss et rekordstort utvalg av modeller.

I 2015 vil godt over 200 (!) nye bilmodeller kjempe om oppmerksomhet og kjøpere. Det er mange av disse folk flest ikke kommer til å legge merke til – men også en rekke som vil bety mye for hverdagen til mannen, kvinnen, barna og hundene i gata.

Faktisk er året vi nettopp har startet et av de aller mest spennende bilårene på lang, lang tid. Vi har plukket ut det vi tror blir de 15 viktigste modellene for det norske markedet.

Les også: Bilutstillingen i Paris: Her er de viktigste nyhetene

VW Passat og Ford Mondeo

De to første er også de to heteste kandidatene til å bli mest solgt av våre 15 utvalgte - nemlig familiebilene VW Passat og Ford Mondeo.

Akkurat nå pågår salget for fullt, og det skal bli særdeles spennende å se etter årets første måned hvilken av dem som kommer til å lede an. Både Ford og VW har ambisjoner om å bli bestselger

Vi har testet begge to – og det er ingen tvil om at disse bilene nå hever lista i denne klassen betydelig.

Les også: Passat og Mondeo - på plass i Norge

Volvo XC90

Årets kanskje mest etterlengtede SUV er nok Volvo XC90 - som ENDELIG kommer i helt ny utgave. Forhåndsinteressen er rekordstor. Allerede lenge før noen hadde sett bilen i virkeligheten, og langt mindre kjørt den, var 120 nordmenn villige til å betale 1 million kroner for å få en First Edition spesialutgave. 

Volvo har forøvrig ambisjoner om å selge over 1.000 eksemplarer av denne bilen i Norge i 2015. Det vil i tilfelle være en solid salgsrekord. 

Leveringen til norske kunder var først planlagt i mars, men er nå utsatt til mai.

Les også: Nye Volvo XC90 blir 150.000 kroner billigere

Skoda Superb

VW Passat er en stor og romslig bil - men mye tyder på at den må se seg slått av Skodas plassmester: Superb. Den kommer nemlig i helt ny utgave – og her har Skoda sørget for store forventninger. Dagens modell byr allerede på klasseledende plass og imponerende komfort, og den nye skal bli enda romsligere og mer sporty.

Her kan vi fort få en bil som kan gjøre livet surt for konkurrenter både i klassen over og under. Skoda er ikke lenger et bilmerke du skjems over å være eier av.

Mazda CX-3

Suksess-modellen CX-5, en av Norges mest solgte biler med 4x4 i fjor, skal få en lillebror. CX-5 har på mange måter reddet Mazda i en periode der mange av de andre modellene har sviktet. Men i år kommer både facelift av CX-5, helt ny lillebror CX-3, og dessuten får familiebilen Mazda 6 endelig  firehjulstrekk. Alle viktige volumodeller.

CX-3 er imidlertid den eneste av disse som er helt ny. Designet er inspirert av storebroren – dette ser sporty ut. Så gjenstår det å se hva prisen blir, og om de treffer like godt med denne som med CX-5.

Les også: Norsk SUV-bestselger får en lillebror

Tesla Model X

Det er ikke til å stikke under en stol. En av de aller mest spennende nybilene på markedet neste år blir en Tesla. Igjen. Men denne gangen er det ikke bakhjulstrekk og drøyt 400 hk som er nyheten. Neida, nå snakker vi fullstendig griseville 700 hk, og Dual Drive - altså firehjulsdrift. Og den kombinasjonen skal bli tilgjengelig BÅDE i Model S og den enda mer spennende SUVen: Model X.

De viktigste nyhetene er firehjulsdrift og økt bakkeklaring –  i en elbil. Det er det ingen andre som kan vise til ennå. Model X er kanskje den aller mest "perfekte" Norgesbilen vi kan tenke oss, med tanke på at det er en SUV, at den har har massevis av plass og naturligvis at den får alle fordelene som elbiler drar nytte av. Inntil videre.

Les også: Tesla med 4x4 og 700 hk blir en prisbombe

Audi A4

Audi hadde et relativt stille år i fjor – uten de helt store nyhetene. Men det har de tenkt å ta igjen i år. Med renter. Og den viktigste volummodellen de kommer til å by på, er en helt ny generasjon av storselgeren A4.

Dagens utgave har blitt ettertrykkelig parkert av først nye BMW 3-serie, og deretter en særdeles imponerende Mercedes C-klasse.

Men kjenner vi Audi rett, har de ingen planer om å stå stille og se på at konkurrentene stjeler kunder. Foreløpig holdes kortene tett til brystet, men vi gleder oss til å snart få vite mer om hva A4 anno 2015 har å by på...

Audi Q7

En annen, bokstavelig talt stor, Audi-nyhet, er SUVen Q7. Audi satte på mange måter de fleste andre SUVene på plass, da de kom med første Q7. Den er ganske enkelt et monster av en bil. Diger og brutal. Men også praktisk, særdeles komfortabel og dessuten overraskende pigg, selv med den seige 3-liters innstegsdieselen.

Den nye har blitt litt mindre, og MYE lettere. Men innvendig er likevel plassen bedre - og den lave vekten gjør sitt til at forbruk og utslipp reduseres.

Les også: Den har slanket seg 325 kilo

Honda HR-V

Honda har ikke fått det helt til å stemme de siste årene. Selv ikke en fantastisk romslig bil som Civic stasjonsvogn, som dessuten har et ganske så tøft design, har klart å bli den storselgeren mange forventet.

CR-V er også blitt ny de siste årene, men heller ikke den har klatret like bra som forgjengeren på salgslistene.

Nå forsøker de igjen – denne gangen med en crossover. HR-V-navnet er jo kjent for mange. Det var i sin tid en storselger. Her var faktisk Honda forut sin tid, med en kompakt, høyrest SUV-aktig bil til lav pris. Nå er disse bilene, som går under betegnelsen crossover, den aller mest solgte biltypen.

Dermed synes Honda åpenbart at det var på tide med et comeback. Bildene vi har sett, og bilen som var utstilt på Paris-utstillingen i fjor høst, ser veldig lovende ut. Skal det endelig bli et skikkelig Honda-gjennombrudd?

Les også: Her står SUV-nyhetene i kø

Mercedes GLC

Mercedes har flere nyheter på gang i år. Men den vi er aller mest spent på er oppfølgeren til SUVen GLK – som nå får navnet GLC. Bakgrunnen for navneendringen er at alle Mercedes-SUVene skal hete GL og så bokstaven som tilsier størrelsen. C betyr mellomklassen. Og GLC legger seg pent mellom GLA og GLE (det som før var M-klasse) i størrelsen.

Dagens GLK tok aldri av på markedet. Et av ankepunktene var dårlig plass i bagasjerommet. Det tipper vi det gjøres noe med i den nye modellen. En spennende bil, som bør ha potensial til selge godt blant SUV-interesserte nordmenn.

Land Rover Discovery Sport

Her går Land Rover Discovery nye veier. Sport-utgaven blir en ny, mer kompakt modell, som i praksis overtar for Freelander. 

Nytt infotainmentsystem og mulighet for sjuseter er blant de viktige nyhetene. Det loves også at denne bilen skal kunne levere offroad-egenskaper som vi forventer fra bilen med Discovery-navnet i seg.

Kommer før påske.

Les også: Discovery Sport: Nå er prisene klare

Mercedes B-klasse Electric Drive

Det har tatt en stund, men endelig hiver Mercedes seg inn i elbil-klassen også. Og de gjør det med en modell som byr på mange gode, praktiske løsninger – nemlig B-klasse.

Batteripakken er produsert av Tesla, og B-klasse Electric Drive blir en av elbilene på markedet med lengst rekkevidde. Her er det snakk om rundt 200 kilometer.

Rimelig kjapp blir den også - med 0-100 km/t på omtrent 8 sekunder.

Ford S-Max

Den svært praktiske flerbruksbilen til Ford er nærmest en institusjon for familier med behov for god bagasjeplass og eventuelt sju seter.

Den har vært med oss lenge, men leverer fortsatt varene, både når det kommer til kjøreegenskaper og plass. Og er uten tvil den flerbruksbilen vi synes ser best ut.

Den nye vil bygge på mye av de samme prinsippene, slik at vi slipper å ofre de sportslige egenskapene på dagens modell.

Les også: S-Max: En av de smarteste familiebilene du kan kjøpe

BMW X1

Da BMW som første merke ut av den tyske premiumtrioen kom med en kompakt SUV, ble det umiddelbart en suksess.

X1 har levert varene helt siden 2010. Men i år er det tid for en helt ny generasjon. 

BMW har hatt enorm utvikling på 4x4-salget sitt de siste årene. Og var faktisk Norges mest solgte merke med firehjulsdrift i fjor. Med en ny X1 bør forutsetningene for å befeste posisjonen være til stede. 

Les også: BMW X1: Duger den som familiebil?

MX-5

En litt ufornuftig bil får også plass på lista. For en toseters cabriolet har i utgangspunktet ingen god forutsetning for å bli en hit blant norske bilkjøpere.

Men akkurat Mazda MX-5 er det noe spesielt med. Og da vi så den nye modellen under bilutstillingen i Paris, lot vi oss imponere. Dette er en barsk, liten bil.

Hvis kjøreegenskapene kan leve opp til det vi er vant til fra MX-5, lover det dermed veldig godt!

Hva med resten?

Som sagt, med rundt 200 nye modeller på gang, er det ingen lett øvelse å plukke ut de ti som vi tror er mest interessant for det norske markedet.

Blant modellene som var mer i finalerunden, uten å nå helt opp, er biler som VW Touran, BMW 7-serie, Mercedes GLE Coupe, Hyundai ix35 og Jaguar XE.

Men det viktigste er følgende: 2015 blir et fantastisk spennende bilår, med mange nyheter i nesten alle segmentene. Det er bare å glede seg!

Husk å stemme på hva DU mener er den alle viktigste modellen i 2015

Hvis kjøreegenskapene kan leve opp til det vi er vant til fra MX-5, lover det dermed veldig godt!

Les også: Sondre annonserte bilen - ble kontaktet av Hollywood-regissør