«IS sender små barn og kvinner til fronten»

KOBANI (TV 2): TV 2 har i tre døgn vært i Kobani, grensebyen som er blitt et symbol i kampen mot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den syriske byen Kobani, helt på grensen til Tyrkia, kjemper kurdiske styrker mot terrorhæren Islamsk stat.

IS har helt siden midten av september forsøkt å ta byen, som hadde 60.000 innbyggere. Kampene er brutale og pågår døgnet rundt. Kobani er blitt et symbol i kampen mot IS.

Med hjelp av jagerflyene til den amerikanske alliansen, har kurderne klart å drive terroristene tilbake til utkanten av byen.

Spøkelsesby

TV 2 har i tre døgn vært inne i Kobani, som i dag er en spøkelsesby. Knapt et menneske er å se i gatene, bare kurdiske geriljasoldater på vei til og fra fronten. Ikke en eneste butikk er åpen.

Deler av byen er fullstendig ødelagt. Byen er lagt i ruiner av bilbomber og artilleri fra terrorhæren til IS og av jagerfly fra USA og andre land i alliansen som bekjemper IS.

I gatene ligger ueksploderte granater. Lyden av krig er nærmest konstant. 

LYDEN AV KRIG: Jagerfly og granatnedslag fyller luften. Foto: Pål Schaathun/TV 2
LYDEN AV KRIG: Jagerfly og granatnedslag fyller luften. Foto: Pål Schaathun/TV 2

Natt og dag krysser jagerfly himmelen på jakt etter IS-terrorister. Fra sine stillinger i utkanten skyer islamistene granater og raketter inn i byen. 

Kampene har vært nådeløse, fra gate til gate og fra hus til hus.

Dopede islamist-krigere

I en periode kontrollerte IS 70 prosent av byen, men den kurdiske YPG-geriljaen har kjempet intenst. Med hjelp av jagerflyene og den kurdiske Pershmerga-hæren fra Irak er situasjonen nå snudd på hodet.

KRIGER MOT IS: Armandj Kobani (til høyre) forteller at fienden har begynt å sende små barn og kvinner til fronten. Foto: Pål Schaathun/TV 2
KRIGER MOT IS: Armandj Kobani (til høyre) forteller at fienden har begynt å sende små barn og kvinner til fronten. Foto: Pål Schaathun/TV 2

– Kobani er delt i tretten bydeler. Vi kontrollerer nå ti av dem. IS kontrollerer bare tre, forteler oberst Borhan Mohammad i Pershmerga-hæren.

Det er byens egne gutter og jenter som ligger ved frontlinjen. Som 21 år gamle Armandj Kobani. Armandj forteller at terrorhæren som regel angriper tidlig om morgenen.

– De er mange når de angriper. De tar tabletter og sprøyter og er dopet når de går til angrep. De bruker artilleri og stridsvogner. Alt på en gang, forteller Armandj.

SKRITTER OVER GRANATER: Krig er hverdagen for folk i Kobani. Foto: Pål Schaathun/TV 2
SKRITTER OVER GRANATER: Krig er hverdagen for folk i Kobani. Foto: Pål Schaathun/TV 2

Sender kvinner og barn i krigen

Ifølge kurderne har de drept 3000 IS-terrorister. Nå står islamistene i utkanten i vest, sør og øst. I nord er den stengte tyrkiske grensen. Der står tyrkiske stridsvogner. Soldatene bare observerer kampene på den andre siden av gjerdet. Kobani er fortsatt beleiret.

Men islamistene har problemer med både forsyninger og styrker. Nå bruker de barn og kvinner som kanonføde.

– Til å begynne med var det eldre og unge menn. Men i de siste angrepene har de brukt små barn og kvinner. Hæren deres er i ferd med å bli knust, sier Armandj Kobani.