LURERI: Formann i Fremskrittspartiets Ungdom Atle Simonsen mener at det er galt å gi støtte til produksjon av økologisk mat (arkivfoto).                       Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LURERI: Formann i Fremskrittspartiets Ungdom Atle Simonsen mener at det er galt å gi støtte til produksjon av økologisk mat (arkivfoto).                       Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

FpU: – Dropp støtten til øko-mat 

– Bare lureri, mener Atle Simonsen i Fpu.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er økologisk mat? 

Økologisk frukt og grønt er framstilt med bruk av husdyrgjødsel og annen organisk gjødsel og uten kjemiske sprøytemidler. Økologiske produkter er framstilt uten kunstige aroma- og fargestoffer og med strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler. All bruk av genmodifiserte produkter er forbudt.

TV 2 har den siste uken undersøkt prisforskjeller på økologisk og vanlig frukt og grønt i norske butikker. I flere av tilfellene var prisen på det økologiske alternativet opp mot fire ganger så høy som for konvensjonelt dyrkede grønnsaker. 

Se hele prisoversikten her!

Saken vekker sterke reaksjoner hos Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Formann Atle Simonsen sier til TV 2 at det nå er på tide å slutte med støtte til økologisk mat overhodet. 

– Grundig norsk forskning viser at økologisk mat verken er sunnere, mer miljøvennlig eller er særlig bedre for dyrene. Det er lureri og sørger bare for at folk betaler dyrere varer. Hvorfor skal vi fortsette med det da, sier Simonsen. 

Like sunt med konvensjonelle grønnsaker

Rapporten han viser til ble publisert av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og kom ut i april i fjor, på bestilling fra Mattilsynet. Det en forskeroppsummering hvor det ble konkludert at det ikke finnes nok forskning til å si sikkert at økologisk mat er sunnere enn konvensjonell dyrket mat. 

Simonsen mener at økologisk produksjon er mer plasskrevende og er den minst solidariske måten vi kan produsere på. Han sier at så lenge Norge produserer for lite mat er det tull å ha økologisk produksjon. 

Simonsen skal ta problemstillingen opp med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) allerede til uken og be henne vurdere tiltak som gjør det mindre attraktivt å drive med økologisk produksjon.

– Folk må gjerne fortsette å velge økologisk. Bønder og butikker må gjerne forsøke å fortsette lureriet, men ikke med statens velsignelse og med dine og mine penger.

Stortinget vil ha mer økologisk mat

Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad kaller FpUs utspill useriøst. Han mener tvert imot at man må se på hvordan man skal få opp produksjonen av økologisk mat.

– I forbindelse med at statsbudsjettet ble lagt fram fikk regjeringen i oppdrag av Stortinget å utarbeide en strategi for å nå målet om at 15 prosent av konsumet skal være økologisk innen 2020, sier Pollestad til TV 2.

En av grunnene til at dette er viktig, er at de økologiske produsentene kan finne gode produksjonsmetoder som andre produsenter kan lære av.

– En av innvendingene mot økologisk mat er at produksjonen per dekar er lav. Klarer man å få opp produktiviteten, er det større sjanse for at andre plukker opp metoden, mener Senterpartiets mann.

Heia Norge

Pollestad er overrasket over de store prisforskjellene TV 2 avdekker og mener dette er noe som bør undersøkes av myndighetene. Samtidig understreker han at forbrukerne bør vurdere flere faktorer enn bare måten den blir produsert på.

– I regnestykket om matens bærekraft er det ikke uvesentlig om eplet er produsert i Hardanger, Marokko eller i Chile. Kortreist mat er et begrep som fortjener samme oppmerksomhet som økologisk, sier Pollestad.