HVA SKAL MAN VELGE? Norske forbrukere har etterhvert fått mer å velge mellom i grønnsaksdisken. Skal man la pris, kvalitet eller dyrkingsmetode avgjøre hva man fyller handleposen med?
HVA SKAL MAN VELGE? Norske forbrukere har etterhvert fått mer å velge mellom i grønnsaksdisken. Skal man la pris, kvalitet eller dyrkingsmetode avgjøre hva man fyller handleposen med?

Mener billig frukt er like sunt og trygt som økologisk 

Likevel er ikke tilhengerne for økolologisk mat i tvil.  – Det er best for deg og det er best for miljøet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s undersøkelser av økologisk frukt og grønt viser at prisene er opptil fire ganger så høye enn på tilsvarende produkt - dyrket på vanlig måte.

Vi spurte Mattilsynet om hva man bør velge.

– Både økologisk og vanlig frukt og grønt er trygt for norske forbrukere. Vårt mål er mattrygghet og at det skal være godt regelverk for begge deler, sier seksjonssjef Are T. Sletta til TV 2.

– Så dersom jeg velger en brokkoli til 10 kr eller den økologiske til 39,90 så spiller det ingen rolle for min helse?

Seksjonssjef Are T. Sletta i Mattilsynet sier at all frukt og grønt man kjøper i Norge er like trygg.
Seksjonssjef Are T. Sletta i Mattilsynet sier at all frukt og grønt man kjøper i Norge er like trygg.

– Vi legger oss ikke opp i prisen, og vil heller ikke komme med anbefalinger. Det er ikke noe som heter at den ene er tryggere enn den andre, de er begge trygge for deg.

– Men hvordan kan jeg være sikker på at den vanlige frukten ikke inneholder skadelige stoffer?

– Det er et felles EU-system for godkjenning av sprøytemidler og for regelverk når det gjelder rester av plantevernmidler.

Sletta sier det er butikken selv som er ansvarlig for det som selges, men at Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket følges. Det blir gjennomført ca 1400 prøver i året, og få overskridelser blir registrert.

Mer C-vitamin og antioksidanter

Når det gjelder forskjeller på økologisk og vanlig mat, henviser Mattilsynet til rapporten som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) publiserte i april i fjor.

Kommunikasjonssjef Astrid Bjerkås i VKM, som har vurdert hva forskingen sier om økologisk mat.
Kommunikasjonssjef Astrid Bjerkås i VKM, som har vurdert hva forskingen sier om økologisk mat.

Rapporten er en forskningsoppsummering hvor VKM vurderer hva forskningen som finnes i dag sier om helsegevinsten ved å spise økologisk, på oppdrag fra Mattilsynet.

Det er ikke grunnlag for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat, sier kommunikasjonssjef i VKM, Astrid Bjerkås, til TV 2.

I noen studier er det indikasjoner på at økologisk mat kan ha en positiv effekt på immunsystemet, men funnene er for få og for sprikende til at ekspertene i VKM kan trekke noen konklusjoner.

Ikke betydning for helsen

– Forskningen viser at økologisk frukt og bær inneholder noe mer tørrstoff, vitamin-C og antioksidanter. Men det er ikke grunnlag for å si om økologiske grønnsaker inneholder mer eller mindre næringsstoffer og andre stoffer enn konvensjonelle grønnsaker. Når det gjelder mineraler, fant vi ingen vesentlige forskjeller.

VKM mener det er lite trolig at forskjellene som ble funnet har betydning for helsen til mennesker som har et balansert kosthold.

Bjærkås understreker at rapporten ikke sier noe om hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er, eller miljøkonsekvensene av å velge den ene eller andre produksjonsformen.

– Best for deg

Interesseorganisasjonen Oikos - Økologisk Norge er imidlertid ikke i tvil: Kjøp økologisk!

– Er økologisk sunnere for meg eller for miljøet?

– Først og fremst er det bedre for miljøet, og da er det samtidig også bedre for deg, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele til TV 2.

Hun mener det er viktig å støtte et miljøvennlig landbruk, og påpeker at det forurenses gjennom bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel, og staten må bruke penger på å rydde opp.

Viktigst å handle norsk

Ifølge Pollestad Sele er det aller best om man kjøper norske, økologiske varer.

Årsaken til det er at denne maten har reist kortere, og er derfor friskere og gjerne mer næringsrik. Dette fordi den har kunnet bli mer moden før den ble høstet. Men det kan være vanskelig å få tak i norske økologiske matvarer, fordi det blir fort utsolgt. Derfor ønsker Oikos at flere norske bønder dyrker mer økologisk frukt, bær og grønnsaker.

– Men skjønner du at det kan være for dyrt å kjøpe økologisk?

– Ja, det skjønner jeg. Men det er aller dyrest nå om vinteren. De laveste prisene er når norske produkter er i sesong. Da kan det være samme pris for økologiske og konvensjonelle produkter.

Bryr seg ikke om utseendet

Pollestad Sele kjøper selv alltid økologisk, uavhengig av utseende på varene.

– Det er ikke alltid produktene ser finest ut, men det er fordi det ikke brukes matsminke som på mye annen mat. Et eksempel er sitrusfrukter. Konvensjonelle sitroner kan være farget når de er jevnt gule. Mens økologiske sitroner kan være grønnaktige i skallet, uten at det betyr at de er umodne.

– Forenklet i media

Oikos sier at det ikke var riktig at VMK konkluderte i sin rapport at økologisk ikke er sunnere, som det ble hevdet i flere nyhetssaker.

Maiken Pollestad Sele i Oikos velger alltid økologisk frukt og grønt, uavhengig av pris. (Foto: Nadin Martinuzzi).
Maiken Pollestad Sele i Oikos velger alltid økologisk frukt og grønt, uavhengig av pris. (Foto: Nadin Martinuzzi).

– Det er en grov forenkling. I rapporten ble det bekreftet at det er indikasjoner på at det var høyere forekomst av c-vitamin og antioksidanter. Men VKM var forsiktige i sin konklusjon. Vi mener at det er grunnlag for å være tydeligere enn det de var, slik som flere internasjonale forskningsgrupper har vært, sier Pollestad Sele. Hun viser til en større rapport som ble publisert i noen måneder senere.

Rester av plantevernmidler

I rapporten fra VKM slås det fast at økologisk frukt og grønt inneholder mye mindre plantevernmiddelrester enn konvensjonelle alternativer. Men også for konvensjonelt dyrket mat ligger mengdene under nivåene som gir økt helserisiko.

Uansett hva man velger, får norske forbrukere i seg lite plantevernmiddelrester, mener komiteen.

Men Oikos mener at kontrollen i Norge ikke er god nok.

– Problemet med overvåkningen av rester av plantevernrester i Norge er at man bare kan måle virkningen av et og et stoff av gangen. Mattilsynet har ikke full oversikt. Vi håper at det kommer en ny metode for å sjekke det vi kaller cocktaileffekt, virkningen av flere stoffer sammen. Dette kan bli mulig, EUs matsikkerhetsorgan EFSA, jobber med saken.

Are T. Sletta i Mattilsynet sier at de også ønsker å vite mer om cocktaileffekten, men viser til at VMK så sent som i 2013 konkluderte at det er liten grunn til bekymring.

– Det er vanligvis en veldig stor sikkerhetsmargin mellom grenseverdien som settes for hvert enkelt stoff og den mengden som kan gi en helseeffekt. Den sikkerhetsmarginen som legges inn, vil også ivareta en eventuell samlet effekt av stoffene, sier Sletta.