Carlsen slo kvinnelig verdensmester

Nordmannen tok sin fjerde strake seier i sjakkturneringen Tata Steel Chess. 

I partiet mellom sjakkverdensmesterne Magnus Carlsen og Yifan Hou var nordmannen regnet som soleklar favoritt, men lenge måtte han kjempe for helpoenget. Partiet ble hans hittil lengste i turneringen, men etter 54 trekk og seks timer tok han seieren hjem.

Dette var Carlsens fjerde strake seier, og dermed ligger nordmannen øverst på turneringstabellen.

Kun Vasilly Ivanchuk, som forstsatt spiller sitt syvende parti, kan ta den foreløpige ledelsen fra ham.

- Det er man fornøyd med etter den dårlige starten, kommenterte Carlsen. 

Småfeil fra Hou 

Hou Yifan hadde forberedt en åpning som tydelig viste at hun hadde skjønt at hennes ellers taktiske stil neppe ville fungere mot verdens beste sjakkspiller.

Partiet utviklet seg til å bli svært strategisk - det var lite slagvekslinger, men mye brikkemanøvreringer. I slike stillingstyper er Carlsen fryktet, og i dag viste han hvorfor. 

Etter lange tider med solid spill fra begge parter, kunne Carlsen i sitt 30. trekk utnytte en liten, men kanskje avgjørende, feil fra sin kinesiske motstander. Hennes 29.. a5 tillot nordmannen å spille på en kjempeplan, og plutselig var den den kvinnelige verdensmesterens konge under stort press.

Sorts brikker var for langt unna å kunne gi tilstrekkelig forsvar, og Hou måtte svekke sin stilling for å ikke bli satt sjakk matt. 

Da spillerne kom over 40 trekk og tidskontrollen, gjorde Hou Yifan flere småfeil. Disse utnyttet Carlsen på eksemplarisk vis, og hans sekundat Peter Heine Nielsen roste verdensmesteren til TV2.

- Magnus har spilt utrolig godt i dag, han har langsomt utspilt henne, sa han da enden var nære. 

Like etter gjorde Carlsen flere trekk som kunne kostet ham partiet. I tillegg tikket klokken fort mot null. 

- Plutselig hadde jeg nesten ikke tid igjen, jeg glemte rett og slett nesten å flytte. Det var ikke særlig profesjonelt, sa han til etter partiet. 

Men Hou utnyttet ikke sjansene hun fikk, og etter 54 trekk og nesten seks timer måtte hun kaste inn håndkleet. 

- Heldigvis gjorde hun feil hun også. Hadde hun utnyttet sjansene sine er jeg ikke sikker på om jeg hadde vunnet, sa verdensmesteren.

Imorgen møter Magnus Carlsen den uforutsigbare Baduur Jobava med sorte brikker. Også her er nordmannen regnet som favoritt, og han fra klokken 13.30 jakter han sin femte strake seier. Partiet kan følges på tv2.no og TV2 sportskanalen.

- Det er vanskelig å forutse hva han kommer til å gjøre. Han er ikke så dårlig som det kanskje virket som i starten. Han er ofte litt for kreativ for sitt eget beste, men når det funker ser det imponerende ut, sier Carlsen om morgendagens parti.