Carlsen vant gigantoppgjøret mot Caruana

Verdenseneren gikk seirende ut i det nervepirrende partiet mot verdenstoer Fabiano Caruana. 

Da verdensener Magnus Carlsen og verdenstoer Fabiano Caruana skulle til dyst, ble det ikke spart på kruttet. Etter fire timer med kampsjakk hvor evalueringen hoppet opp og ned, gikk nordmannen seirende ut av det nervepirrende partiet. 

Dermed er Carlsen for alvor med i tetsstriden i Tata Steel Chess. Etter en svak start har nordmannen tatt tre strake seire, og har nå fire poeng ut av seks mulige. 

- Dette er veldig lovende. Nå ser det helt annerledes ut enn for tre runder siden, sa Carlsen fornøyd til TV2. 

Et rotterace

Magnus Carlsen klarte å unngå det som tidlig i partiet ville være verst tenkelige scenario - Caruanas fryktede åpningsforberedelser. Ved å velge en sjelden sidelinje i Siciliansk åpning ble verdenstoeren fort plassert i tenkeboksen. 

Utviklingen som fulgte var et rotterace Carlsen måtte vinne for å kunne overleve partiet. Verdensmesterens bondestruktur var fullstendig ødelagt, men som kompensasjon hadde han et lovende kongeangrep. Fort måtte Caruana trekke i nødbremsen, og ved hjelp av trekkgjentakelse prøvde italieneren å tvinge frem en remis. 

Det ville ikke nordmannen være med på! Han hadde troen på at sluttspillet som fulgte etter dronningavbytter ville være lovende. Avgjørelsen er han trolig svært fornøyd med i etterkant. 

- Jeg var ikke sikker på om jeg stod bedre eller noen ting. Jeg tenkte allikevel at det var verdt et forsøk, for jeg visste at jeg i verste fall kunne tvinge frem en trekkgjentakelse senere. 

I det sjakkcomputerne mente var en jevn stilling, hadde nemlig Carlsen funnet vinstplanen. Verdenstoer Caruana klarte ikke å finne det presise forsvaret i den komplekse stillingen, og iskaldt kunne Carlsen føre partiet til seier. 

- Det var godt å slå ham, spesielt med sort. Det var over all forventning, sa verdensmesteren. 

Lørdag møter Carlsen Yifan Hou, den kvinnelige verdensmesteren. Partiet spilles fra 13.30, og kan følges på tv2.no og TV2 sportskanalen. 

- Det ser jeg frem til. Det er mange kvinnelige sjakkspillere som spiller veldig taktisk, blant dem er Yifan Hou, sier Carlsen om dette oppgjøret.