Å kjøpe bruktbil langt fra hjemstedet kan gi en rekke praktiske problemer hvis det skulle oppstå feil eller uenighet i etterkant. Derfor anbefaler NAF at man så langt som mulig kjøper bil i nærheten av hjemstedet. Illustrasjonsfoto.
Å kjøpe bruktbil langt fra hjemstedet kan gi en rekke praktiske problemer hvis det skulle oppstå feil eller uenighet i etterkant. Derfor anbefaler NAF at man så langt som mulig kjøper bil i nærheten av hjemstedet. Illustrasjonsfoto.

NAF advarer: Du bør ikke reise langt for å kjøpe bruktbil

Kan gi ubehagelige problemer i etterkant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter hvert som internett har blitt hovedkanalen for kjøp og salg av bil, har det blitt stadig enklere å skaffe seg oversikt over hva som er på markedet.

Og på jakt etter drømmebilen er det mange som finner den til salgs langt unna hjemstedet. Raskere kommunikasjon og annonser på nett har gjort at flere biler kjøpes og selges over store geografiske avstander. Det kan gi problemer man kanskje ikke tenker tilstrekkelig over underveis i kjøpsprosessen. 

Klart råd

– Vi har ukentlig saker fra medlemmer som opplever uenighet med selger om feil på bilen i etterkant av en bruktbilhandel. Er bilen kjøpt langt fra der man bor, blir det vanskeligere å få løst problemet, sier Jens Christian Riege, advokat i NAF.

Det er ikke enkelt å håndtere feil som har oppstått når selger for eksempel bor i Fredrikstad, kjøper bor i Mosjøen og den forhandleren som i sin tid solgte bilen til selger, holder til i Haugesund. 

- Vi bistår stadig flere som opplever avstanden som en utfordring når problemene kommer etter bruktbilkjøp. Vårt klare råd er å kjøpe bil i nærområdet. De fleste av oss finner en bil som dekker våre behov der, sier Riege, i en pressemelding.

Bruktbil-marerittet løste seg, til slutt

Risikerer å bli belastet

Hvis man oppdager større feil som for eksempel på girkasse eller motor, er det grunnlag for reklamasjon. Da er det aktuelt å få feilen reparert, eller kjøper kan ønske å få prisavslag eller gjøre om handelen.

Selger vil ofte ønske å reparere feilen selv. Uansett ønsker selger å få sett på bilen for å får bekreftet om feilen faktisk er der. Er begge parter i samme distrikt, er det enkelt å få kontrollert bilen. Er det derimot 800 kilometer til selger, er ikke dette så enkelt. I verste fall kan kjøper risikere å bli belastet for både undersøkelse og fraktkostnader dersom det ikke finnes feil som gir grunn til reklamasjon.

Han skulle revolusjonere kjøp og salg av bruktbil ...

"Tvunget" til å handle

Mange bruktbilhandler gjøres på for dårlig grunnlag. Partene har kanskje hatt kontakt på e-post i forkant og avtalt å møtes på en bensinstasjon en sen kveldstime. Da er det vanskelig for kjøperen å sjekke bilen grundig nok.

En del føler seg også «tvunget» til å handle selv om bilen ikke fremstår som det smykket man trodde den skulle være.

- Noen av de som har kjøpt en enveisbillett fra Gardermoen til Alta føler nok at det sitter langt inne å reise tomhendt tilbake. Dessverre kjøper mange da bilen de har sett på, selv om de er usikre på hvor god den, mener Jens Christian Riege.

Slik kan du tjene penger på bruktbil

NAFs råd for bilhandel over store avstander:

I og med at de praktiske problemene kan bli så vidt store, vil NAF Advokat i utgangspunktet advare mot å handle over for store geografiske avstander. Slike kjøp kan gå bra, men dersom det oppstår problemer i etterkant blir dette ofte vanskelig.

- I alle kjøp anbefaler NAF at du undersøker bilen nøye. Ting du burde ha sett ved en besiktigelse, vil det være vanskelig å gjøre gjeldende som mangler.

-  I kjøpssituasjonen anbefaler NAF at du tar deg god tid, prøvekjører bilen, undersøker serviceheftet, eierhistorikk, bilens heftelser samt sjekker bilen så grundig du kan. Og ikke minst; hvis du ikke er overbevist – la vær å kjøpe!

- Hvis problemene melder seg etter kjøp, er det viktig å reklamere raskt og være tydelig i dialogen med motpart. På grunn av de geografiske avstandene kan det være fornuftig å avtale at et lokalt verksted undersøker bilen eller at den undersøkes ved et NAF-senter.

- Husk at selger har en sterk rett til å utbedre mangler, dersom dette kan skje innen rimelig tid og uten kostnad og vesentlig ulempe for kjøper. Men, utbedringsretten forutsetter at selger aksepterer at forholdet er en mangel, og at denne gir et ubetinget tilbud om utbedring

Hvis prisen "kan diskuteres" – da skal du prute!

.

Laster inn forumet...