Morten Tyldum nominert til Oscar for beste regi og beste film

Norsk stjerneregissør kan stikke av med hele åtte statuetter på Oscarutdelingen. Blant dem er de aller gjeveste prisene.

Torsdag ble en merkedag for norsk filmhistorie, med hele åtte nominasjoner til filmen The Imitation Game, som er regissert av norske Morten Tyldum.

Selv var Tyldum på vei til Sør-Afrika da nominasjonene ble offentliggjort, men nå har han fått vite om nominasjonene.

– Det er fantastisk. Jeg satt på fly på vei til mellomlanding i London, men da jeg skrudde på telefonen, eksploderte den med meldinger med gratulasjoner. Da skjønte jeg at dette gikk veien. Dette er det jeg har drømt om, og i dag skjedde det, forteller Morten Tyldum på telefon til TV 2.

PÅ RØD LØPER: Janne og Morten Tyldum. AFP PHOTO / MARK RALSTON
PÅ RØD LØPER: Janne og Morten Tyldum. AFP PHOTO / MARK RALSTON

– Vi er helt, helt overveldet. Det er helt fantastisk. Det er ekstra gjevt å få nominasjon til beste regi. Dette er helt rått, sier sier Mortens kone Janne Tyldum på telefon til TV 2 fra Los Angeles.

– Så stort som det kan bli

– Det er ingen lekeplass å bli nominert til Oscar, konstaterte filmanmelder Asbjørn Slettemark til TV 2 da årets Oscarnominasjoner ble offentliggjort i Beverly Hills.

Morten Tyldum er nominert til beste film og beste regi, som er to av de aller gjeveste prisene man kan bli nominert for.

Filmen er også nominert for beste filmklipp, produksjondesign, filmredigering, beste manus og beste filmmusikk. I tillegg er skuespiller Keira Knightley nominert til beste kvinnelige birolle og Benedict Cumberbatch nominert for beste mannlige hovedrolle i samme film.

FILMANMELDER: Asbjørn Slettemark.
FILMANMELDER: Asbjørn Slettemark.

– For Morten Tyldum personlig, er jo beste regi den største kategorien å bli nominert til. For han er jo dette så stort som det kan bli foreløpig, sier Slettemark, som mener at Tyldum er der han burde være i Hollywood.

– Nå kan han resten av sin karrière si at han er Oscar-nominert regissør. For en regissør som Tyldum, som har hatt et uttalt mål om å jobbe internasjonalt etter suksessen med Hodejegerne her hjemme, så er jo dette en triumf av dimensjoner, sier filmanmelderen.

– Kan takke han for min karrière

SPILTE FOR TYLDUM I HODEJEGERNE: Aksel Hennie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SPILTE FOR TYLDUM I HODEJEGERNE: Aksel Hennie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 For Hodejegerne fra 2011 ble et gjennombrudd for den norske regissøren, og han fikk vist frem hva han var god for. En av dem som jobbet sammen med Tyldum på dette prosjektet, var skuespillerne Synnøve Macody Lund og Aksel Hennie.

– Morten er en av de mest hardtarbeidende og dedikerte menneskene jeg kjenner, så dette har han absolutt fortjent. Han har både stødighet og et enormt talent. Jeg skylder han enormt mye, og det er han jeg kan takke for mye av min skuespillerkarrière, også internasjonalt, sier Aksel Hennie.

– Tyldum er en helt unik mann, og dette er en historisk dag for Norge. Vi har en regissør som er på nivå med de aller beste internasjonalt, sier Hennie.

– Gal og genial

SPILTE I HODEJEGERNE: Synnøve Macody Lund forteller at Morten Tyldum er en regissør med galskap og stålkontroll. Foto: NTB Scanpix
SPILTE I HODEJEGERNE: Synnøve Macody Lund forteller at Morten Tyldum er en regissør med galskap og stålkontroll. Foto: NTB Scanpix

Også Macody Lund roser Hennie opp i skyene.

– Han er en regissør som er litt gal, men helt genial. Han er hele tiden ekstremt til stede og har stålkontroll. Han har fokus og vet hvor han vil. Han lever nesten med deg, sier Lund.

–  Jeg ser ingen grunn til at han ikke skulle kunne vinne priser på Oscar-utdelingen, men ofte må man ha vært litt lenger i «gamet» for å vinne, sier hun.

– Helt rått!

Sist Norge var Oscar-nominert var i 2013, med filmen Kon-Tiki. Skuespillerne Pål Sverre Valheim Hagen og Tobias Santelmann, som begge hadde sentrale roller i Thor Heyerdahl-filmen, har mange lovord å komme med til Tyldum.

SPILTE I KON-TIKI: Pål Sverre Valheim Hagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SPILTE I KON-TIKI: Pål Sverre Valheim Hagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er naturligvis helt fantastisk. Dette viser hvilket kaliber han er av som historieforteller. Og selv om Tyldum skal ha æren for sin egen suksess, så er det likevel en fjær i hatten for filmlandet Norge at han har nådd dit han er nå, sier Kon-Tiki-hovedrolleinnehaver Hagen.

– Det er helt rått. Spesielt tøft er det at dette gjelder de aller gjeveste prisene. Han er virkelig i godt selskap her, sier Santelmann.

Tror han kan vinne

SPILTE I KON-TIKI: Tobias Santelmann. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2
SPILTE I KON-TIKI: Tobias Santelmann. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2

For i kategorien beste film, kjemper regissøren mot American Sniper, Birdman, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, Selma, The Theory of Everything og Whiplash – alle store produksjoner av internasjonal karakter.

– Jeg tror han har en sjanse til å vinne. Dette viser at nordmenn får til ting ute i verden. Det har vært mange gode norske prestasjoner de siste årene, og Tyldum fikk vist seg fram internasjonalt med Hodejegerne, sier Santelmann.

Kulturminister Thorhild Widvey møtte opp på den røde løperen til komedien Staying Alive torsdag kveld, og kunne fortelle at hun er veldig stolt av Tyldum.

– Jeg er kjempeimponert. Jeg må virkelig gratulere for det han har klart å få til. Dette er historisk! Jeg må bare gratulere. Dette betyr utrolig mye. Dette er inspirasjon for alle andre som jobber med film, at man kan nå fram internasjonalt. Vi er veldig stolte av han, sier Widvey.