SERIETOER: Storhamar og Linus Johansson (bildet) har klatret til andreplass i serien, og med seier i torsdagens toppoppgjør mot Stavanger Oilers vil de kun være to poeng bak vestlendingene. Kampen sendes klokka 18.00 på TV 2 Sportskanalen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SERIETOER: Storhamar og Linus Johansson (bildet) har klatret til andreplass i serien, og med seier i torsdagens toppoppgjør mot Stavanger Oilers vil de kun være to poeng bak vestlendingene. Kampen sendes klokka 18.00 på TV 2 Sportskanalen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Nær konkurs i fjor – nå kjemper klubben om seriegull

Hockeyfeberen bobler på Hamar, og Hamar OL-Amfi ligger an til å fylles når serieleder Stavanger Oilers kommer på besøk til toppkamp i kveld. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Stavanger (TV 2): – 25. juni hadde vi alvorlige samtaler om vi klarte å redde klubben, eller om vi måtte sende det til skifteretten. Så at vi står i den situasjonen vi gjør nå er smått unikt, forteller daglig leder i Storhamar, Njål Berge til TV 2 - mannen som ble ansatt i sommer for å redde klubben. 

STOROPPGJØRET PÅ HAMAR SENDES KLOKKA 18.00 PÅ TV 2 SPORTSKANALEN OG TV 2 SUMO

– Når vi startet prosjektet fikk vi en gjeldsbyrde på cirka 6,5 millioner kroner i fanget, så denne klubben burde absolutt ikke eksistert og var nok bare et par dager unna å måtte begjære konkurs, understreker Berge. 

«Fattige fettere» reddet Storhamar
Prosjektet han snakker om er kalt «Blanke ark», og hadde et kortsiktig mål om å få klubben til overleve, men på lang sikt kvitte seg med all gjeld. 

Bak mange norske idrettsklubber finnes det en rik onkel, men på Hamar fantes ikke den muligheten. Isteden ble det opprettet et spleiselag kalt «Fattige fettere», som består av en gruppe på 20 personer på Hamar.

Tilsammen gikk de inn med et lån på tre millioner til klubben, som gjorde at Storhamar kunne begynne å snakke med kreditorene.

- Nå har klubben cirka 1,5 millioner kroner i gjeld, og har et mål om å være gjeldsfrie til sommeren. Vi fokuserer på å kutte alle kostnader som ikke er sportslig relatert, og bruker ikke penger vi ikke har, forteller Berge. 

Truls Røise er leder for prosjektet "Blanke ark", og er arrangementsansvarlig i Storhamar. Han forteller at det ikke hadde vært mulig å se disse resultatene uten en enorm dugnadsinnsats fra hele klubben. 

– Målet var jo å gjenvinne klubben som hele Hamars, og hele regionens hockeyklubb. Hardt arbeid, engasjere mange mennesker i dugnadsjobb, ha en fantastisk frivillig organisasjon som stiller opp i alle sammenhenger sammen med sportslig suksess har vært mye av grunnfundamentet til at vi har kommet så langt som vi har gjort, understreker Røise. 

«Mætt fjøs»
For i tillegg til å ha fått sving på økonomien har Storhamar har også fått en stor stportslig oppsving. Før toppkampen mot Stavanger Oilers torsdag kveld står hedemarkingene med ni strake seire, og vil med seier kun være to poeng bak siddisene. 

Publikumsinteressen har også boblet, og i romjulskampen mot Vålerenga fyltes Hamar OL-Amfi til randen for første gang i seriespill i klubbens historie. 

– Sist vi hadde sånne publikumstall som vi har nå var i den siste finalen mot Frisk Asker da vi tok bøtta forrige gang i 2008, og hvis vi får over 6000 mot Stavanger torsdag er det andre gangen vi har det i serien noensinne. Det er helt sjukt, forteller Berge opprømt. 

Han gleder seg enormt over den jobben spillerne, og trener Aleksander Smirnov har lagt ned på isen. 

– Gutta spiller med en utrolig entusiasme, så det er utrolig gøy å se dem. Hver eneste kam går de ut som om det var den aller siste hockeykampen de skulle spille. Vi var så i gjørma etter seks serierunder med bare Kongsvinger bak oss, også kommer tilbake og er egentlig det største comebacket siden Lasarus. Da skjer det et eller annet på Hamar, ler han. 

For spillerne har også måttet inngå et kompromiss for at klubben skulle komme seg over vannet igjen. Både ved å spille for lavere lønninger enn mange andre klubber, utsette bonus som klubben skylder spillerne og ikke minst bidra på dugnadsarbeid. 

– Det er fantastisk å se at alle gjør alt de kan for at det skal bli mest mulig penger igjen til det som er viktig, nemlig sporten vår. Jeg håper vi vinner mot Oilers, og jeg drømmer om at vi vinner. Men gleden for oss av å se så mange ha det så gøy på en hockeykamp på Hamar er belønning god nok, understreker Berge. 

– Storhamar er storfavoritt
Stavanger Oilers har ledet GET-ligaen hele sesongen, men etter tre strake tap på bortebane plasserer den tidligere Storhamar-treneren Petter Thoresen favoritthatten på hodet til Alexander Smirnov og hedmarkingene. 

– Storhamar har jo gjort det så bra, og er storfavoritter. så får vi se om vi er gode til å slå nedenifra, sier Thoresen til TV 2. 

– Er dette en nøkkelkamp for serieavslutningen?

– Det er absolutt en nøkkelkamp, og jeg syns vi har vært borti mange nøkkelkamper som ikke har bikket vår vei. Nå er det dags at vi vipper den vår vei, og viser at vi har litt mental styrke i oss, understreker Oilers-sjefen. 

Han kjenner godt til hva som venter oppe på Hamar, og gleder seg over publikumsinteressen. 

– Det er helt herlig. De har jo slitt noen år, og publikum setter pris på at laget begynner å sette seg. De hare prestert veldig bra, og da er del veldig moro at at hedemarkspublikumet støtter opp om laget sitt. For det er jo snart det eneste laget utenom håndballaget som driver med toppidrett i regionen, mener Thoresen. 

Ifølge Stavanger Aftenblad skaper flytrøbbel på Sola forsinkelse for Oilers-mannskapet, men siddisene skal etter planen nå komme seg avgårde 13.55 - en snau time etter skjema.

STOROPPGJØRET PÅ HAMAR SENDES KLOKKA 18.00 PÅ TV 2 SPORTSKANALEN OG TV 2 SUMO