RISIKERER TVANGSFLYTTING: Mulla Krekar, her fotografert i en av rettsrundene før han ble dømt fil fengsel for trusler, vil trolig ikke få bo i en by når han slipper ut av fengsel.  Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
RISIKERER TVANGSFLYTTING: Mulla Krekar, her fotografert i en av rettsrundene før han ble dømt fil fengsel for trusler, vil trolig ikke få bo i en by når han slipper ut av fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– Krekar-flytting har ingen effekt

Forfatter av boken «Norsk jihad», journalist Lars Akerhaug,  mener mulla Krekar kan fortsette som før selv om han får forbud mot å bo i Oslo.

Onsdag sendte Justisdepartmentet instruks til politiet om at personer som Krekar skal ha meldeplikt og tvinges til å bosette seg utenfor Oslo.

Les hele instruksen på departementets nettsider.

Lovanvendelsen av paragraf 105 i straffeloven er til  nå det eneste tiltaket som er varslet før den trusseldømte islamisten slipper ut av fengsel 25. januar.

KRITISK: Forfatter og journalist Lars Akerhaug, her under en radikaliseringskonferanse i regi av Justisdepartementet i 2013, mener tiltakene mot Krekar ikke har særlig effekt. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KRITISK: Forfatter og journalist Lars Akerhaug, her under en radikaliseringskonferanse i regi av Justisdepartementet i 2013, mener tiltakene mot Krekar ikke har særlig effekt. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Meldeplikt

Paragrafen gir politiet hjemmel til å pålegge utlendinger som er utvist men vernet mot retur, meldeplikt og bestemt oppholdsted. 

– Utgangspunktet i instruksen er at pålagt oppholdssted skal være utenfor de store byene, sa justisminister Anders Anundsen til NTB i går.

Utkastelsesvedtaket, der Krekar blir betegnet som en fare for rikets sikkerhet, blir ikke gjennomført fordi Krekar risikerer dødsstraff om han blir sendt tilbake til Irak.

– Effekten av å flytte Krekar er lik null. Han kan fint opprettholde sin viktigste aktivitet, nemlig nettundervisning og telefonsamtaler til folk både i Kurdistan og Europa, sier Lars Akerhaug, som kjenner Krekars virke godt gjennom sin kartlegging av islamistiske miljøer i Norge.

– Bare tull

Mulla Krekar har i årevis drevet undervisning på nettsted PalTalk, og med mindre han blir ilagt mobil- eller internettrestriksjoner, mener Akerhaug flytting og meldeplikt har lite for seg.

– Det regjeringen driver med nå er bare tull. De vil vise handlekraft, men dette vil ikke ha noen effekt utover å gjøre livet litt surt for Krekar, mener Akerhaug.

Den nye instruksen åpner ikke for å sette Krekar i husarrest eller forvaring. Han vil dermed kunne gå fritt på gaten, såframt han oppfyller meldeplikten

– Hovedmålet er at personer som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet og har utvisningsvedtak, skal ut av landet. Når vi ikke får til det, er dette et veldig godt alternativ, sa justisminister Anders Anundsen onsdag.

Politidirektoratet sitter i dag i møter for å finne ut hvordan de skal gjennomføre tiltakene instruksen fra Justisdepartementet krever, og har varslet en uttalse om saken senere. 

I slutten av januar har Mulla Krekar sonet ferdig dommen han ble idømt i 2012 for å ha truet Erna Solberg og tre kurdere.

Justisdepartementet: Vil hindre radikalisering

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) sier til TV 2 at departementet ikke tar stilling til hvordan politiet velger å løse instruksen de har fått.

– Alle praktiske detaljer og vurderinger rundt hvordan man forholder seg til sikkerhet og rikets hensyn, må politiet foreta seg, sier Kallmyr.

– Hva har du å si til påstanden om at det å flytte Krekar og gi ham meldeplikt ikke har noen hensikt?

– Dette er en hjemmel den forrige regjeringen også hadde, men de mente altså at det var bedre at han gikk helt fritt og ikke hadde noen restriksjoner. Det mener altså ikke vi, sier Kallmyr.

– Vi ønsker ham ikke i nærheten av osloområdet – der vi vet at det finnes mange andre som står i fare for å bli radikalisert.

– Men han jobber stort sett på nett og kommuniserer på telefon. Det kan han jo gjøre hvor som helst?

– Hvis han gjør noe som er straffbart på nett, så forutsetter vi at politiet etterforsker det, sier Kallmyr til TV 2.

Fortsatt en trussel

25. januar kan Krekar spasere ut som en fri mann, og fortsette på bokprosjektene han har jobbet med bak murene i over to år.

– Jeg skulle ønske jeg kunne sendt Mulla Krekar videre ut av Norge når han løslates, men vi må forholde oss til menneskrettighetene uavhengig av hvilket parti vi tilhører og uavhengig av hvem som sitter i justisministersetet, sa Anundsen til TV 2 forrige mandag.

– Anses han fortsatt som en trussel mot rikets sikkerhet?

– Premissene for utsendelsesvedtaket ligger jo der fortsatt, svarte Anundsen.

Oslo politidistrikt opplyser torsdag ettermiddag at de har fått i oppdrag fra Politidirektoratet å iverksette den generelle instruksen som Justisdepartementet har utarbeidet om oppholdssted og meldeplikt.

Oslo politidistrikt vil ut fra denne vurdere å fatte vedtak om å ilegge meldeplikt og/eller bestemt oppholdssted for mulla Krekar, heter det i en pressemelding fra Oslo-politiet.

– Arbeidet settes i gang ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt. Vi trenger noe tid på å behandle saken.