Skiskytterpresidenten ber Besseberg ta grep

Uenig med IBU-sjefen.

RUHPOLDING/BERGEN (TV 2) Meningene er mange i skiskyttermiljøet om hvordan dopingtatte utøvere skal straffes.

Flere sentrale utøvere har gått ut og uttalt at dagens straffer ikke er harde nok.

– Forbundet må gjøre noe med nasjonene som ikke følger reglene, sa Martin Fourcade til TV 2 tidligere.

– Kan ikke straffe hele nasjoner
President i det internasjonale skiskytterforbundet Anders Besseberg uttalte til TV 2 tirsdag at det ikke vil ble aktuelt å straffe nasjonene utover bøter dersom enkeltløpere blir tatt.

– Jeg tror at rent rettslig, så kan man ikke begynne å straffe uskyldige løpere. Man må straffe de løperne som er skyldige, og kan gi deres forbund en straff fordi de ikke har god nok kontroll. Men vi kan ikke straffe uskyldige løpere, det ville vært helt vanvittig. Det er det samme som om broren din skulle ha stjålet, å bli tatt for det, så skulle du bli straffet, sier Besseberg til TV 2.

Det argumentet var landslagstrener Egil Gjelland enig i - han lanserte derfor et nytt forslag.

– I skiskyting så har man en kvoteordning der de beste nasjonene har seks løpere i verdenscupen. Da syns jeg at IBU burde plukke en kvoteplass, så er kvoteplassen suspendert i to år. Da vet du at du suspenderer en straffet løper, forklarte Gjelland til TV 2.

– Må i alle fall diskutere forslaget
Nå får landslagstreneren støtte av Norges skiskytterpresident, Tore Bøygard.

– Det viser seg gang på gang at det å straffe en løper med et par år ikke har noen innvirkning. Det er flere av de samme nasjonene som dessverre kommer igjen. Derfor må man gå på nasjonene og straffe de med de tankene som Egil Gjelland har. Eller så må man skru oppp bøtene slik at de skjønner alvoret. Og da må man skru opp bøtene ut fra omsetning i det enkelte forbund. For at det må gjøres noe, det er helt sikkert,  sier han.

Han mener at Anders Besseberg og IBU i det minste må sette seg ned og diskutere forslaget.

– Anders har sitt ansvar i forhold til IBU. Men jeg henstiller til IBU at de i alle fall setter seg ned og vurderer det. Dette er vurdert og innført i lagidretter. Så det er ikke som en helt ny stjerne som har falt ned fra himmelen. Det er ingen som er tjent med doping, avslutter han.

– Bør utestenges på livstid
Også Johannes Thingnes Bø er kritisk til reglene som de er nå, og mener det bør tas grep.

– Jeg mener at straffene ikke er harde nok. To år er neste ingenting. Du blir tatt og så kan du bruke to år på å trene deg opp igjen og så komme tilbake igjen kanskje sterkere enn før siden du har brukt doping fra før. Straffen i dag er alt for liten. Jeg mener jo at de burde bli straffet på livstid. Når du jukser, så finnes det ikke tilgivelse i det gamet her, sier han.

Et alternativ er å straffe forbundene med millionbøter dersom deres utøvere blir tatt.

– Jeg tror bot i størrelsesorden på et par millioner vil svi for de fleste, uttalte Besseberg til TV 2 tirsdag.

Det er ikke Thingnes Bø enig i.

– Om Russland får én eller to millioner i bot, så er det en dråpe i havet for dem. Det er ikke det som er riktig måte å straffe på. Du må rett og slett gå hardere til verks og lage en straff som virkelig svir. Da blir det forhåpentligvis mindre doping i fremtiden, sier han.