IBU avfeier muligheten for å straffe dopingnasjoner med utestengelse

– En bot på et par millioner vil svi for de fleste, konkluderer skiskytterpresident Anders Besseberg.

Det har vært en rekke dopingavsløringer innen skiskyting den siste tiden, der Russland og Ukraina har fått flere utøvere som har gått i garnet.

De mange dopingsakene viser at systemet fungerer, hevder presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg. 

Det er mer tvil blant de som driver med sporten om straffene som ilegges etter avsløringene er avskrekkende nok.

– Forbundet må gjøre noe med nasjonene som ikke følger reglene, sa Martin Fourcade til TV 2 tidligere.

– Det er lett å utestenge en utøver og si: «Vi snakkes neste år» til Loginov, men det er ikke beskjeden vi må sende. Er det alltid de samme nasjonene og utøverne, kan det ikke fortsette.

Frykter uskyldige straffes - vil gi millionbøter

Noen har luftet tanken om at hele nasjoner bør utestenges. Besseberg avviser imidlertid muligheten for å utestenge hele nasjoner.

Han frykter det vil gå utover uskyldige utøvere.

– Jeg tror at rent rettslig, så kan man ikke begynne å straffe uskyldige løpere. Man må straffe de løperne som er skyldige, og kan gi deres forbund en straff fordi de ikke har god nok kontroll. Men vi kan ikke straffe uskyldige løpere, det ville vært helt vanvittig. Det er det samme som om broren din skulle ha stjålet, å bli tatt for det, så skulle du bli straffet, sier Besseberg til TV 2.

Forbundene blir i hovedsak straffet økonomisk. I 2009 fikk nettopp Russland en pengestraff på 4-500.000 kroner.

De beløpene er nå hevet, og IBU kan straffe dopingovertredelser med pengebøter på inntil 2 millioner kroner. Dette gjelder for forbund med mer enn en utøver som tester positivt i løpet av en 12 måneders-periode, og er reglene som gjelder frem til 2018.

– Er pengebøter en hard nok straff?

– Det kan man alltids diskutere, men jeg tror bot i størrelsesorden på et par millioner vil svi for de fleste, konkluderer Besseberg.

Gjellands forslag også skutt ned

Norges landslagstrener Egil Gjelland ser argumentet med at man kan ramme uskyldige løpere.

Han har derfor et annet forslag.

– I skiskyting så har man en kvoteordning der de beste nasjonene har seks løpere i verdenscupen. Da syns jeg at IBU burde plukke en kvoteplass, så er kvoteplassen suspendert i to år. Da vet du at du suspenderer en straffet løper, forklarer Gjelland til TV 2.

Det er et forslag som får støtte av TV 2s skiskytingsekspert.

PRESIDENT: IBU-president Anders Besseberg etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i fjor. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PRESIDENT: IBU-president Anders Besseberg etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i fjor. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Det virker som om egen skam ikke er nok til å skremme folk fra å putte forbudte stoffer i kroppen, så noe mer bør man jo gjøre, sier Stoltenberg

– Å utestenge en hel nasjon for en kortere eller lengre periode er pr. dags dato litt for drastisk. Men å ta bort en kvoteplass fra nasjonene slik at om noen doper seg så får det en konsekvens for lagkameratene og nasjonen – den er jeg med på, sier Ole Kristian Stoltenberg.

Heller ikke det er et overbevisende argument for Besseberg, som også da føler det går utover uskyldige løpere, som ikke får muligheten til å ta en plass på laget.

– Vi er pliktig til å følge Wada-koden. Og der er det ikke noe som hjemler at vi kan ha den typen regler. Nå har vi en mulighet til å ha strengere regler enn Wada-koden, og det har vi faktisk. Men det er ikke noen hjemler i dag som gjør at vi kan nedsette kvoten, men heller bøter som svir, sier Anders Besseberg.

– Da begynner man også å straffe uskyldige, og det er jeg sterk motstander av. Man må straffe de skyldige og forbundene som ikke har god nok kontroll over landslaget og løperne sine.

– Ingen doper seg alene

For landslagsløper Synnøve Solemdal handler det om å finne de medsammensvorne.

Hun er helt sikker på at det er ingen som doper seg alene, og at det er flere enn den ene som bør straffes.

– De som blir tatt bør bli utestengt for alltid. Det har jeg tenkt lenge. Når det gjelder nasjoner så... Det er klart det er ikke bare utøveren som gjør det, det er masse støtteapparat rundt. Kanskje IBU kunne gjort mer for å finne ut hvem som står bak og kunne utestengt dem også, sier Solemdal.

– Jeg tror ikke det er noen enkeltpersoner som går inn for å dope seg alene. Det er nok noen land som har det litt for mye i system.