BLIR DONALD-KARAKTER: TV 2s nyhetsanker Arill Riise. Foto: TV 2/faksimile
BLIR DONALD-KARAKTER: TV 2s nyhetsanker Arill Riise. Foto: TV 2/faksimile

Kvakk! Her dukker «Rarill Kriise» opp i Donald

Det er mer enn 50 år siden sist en karakter snakket nynorsk i Donald.

– Fenomenalt. Å bli parodiert i Donald er en stor ære, ler TV 2s nyhetsanker Arill Riise.

Han var ikke klar over at han er blitt en del av Donald-universet før TV2.no ringte tirsdag morgen.

DONALD I KJENT STIL: Forsiden på Donald-bladet hvor «Arill Kriise» dukker opp.
DONALD I KJENT STIL: Forsiden på Donald-bladet hvor «Arill Kriise» dukker opp.

– Jeg leste alt av Donald i yngre år, hver eneste uke fra jeg var bitte liten. Jeg lærte mye om hvordan samfunnet fungerte, og vi sunnmøringer forsto veldig godt onkel Skrue, sier Riise.

«Kvitstripa nakenstinksnigel»

I historien kniver onkel Skrue og Gulbrand Gråstein om å selge en tomt hvor Andebys nye rådhus skal ligge. Så viser det seg at en sjelden snegl holder til på Skrues tomt, og den kjente journalisten «Rarill Kriise» dukker opp på Skrues kontor for å lage en sak.

I likhet med virkelighetens Arill Riise snakker «Rarill Kriise» nynorsk i bladet. Ifølge Donald-redaksjonen er dette trolig første gang noen snakker nynorsk i Donald siden den verdensberømte historien «Eggemysteriet» fra 1963.

– «Eggemysteriet» er jo legendarisk. Å nå fram med nynorsk i Donald er stort. Det er en seier for nynorsken, mener Riise.

Bladet hvor «Rarill Kriise» dukker opp, er i salg fra neste mandag. Mange abonnenter får bladet denne uken. 

Speiler samfunnet

Historiens manus er signert Jan Kruse, mens Sander Gulien har tegnet historien. Marius Molaug i den norske Donald-redaksjonen forteller at det var de som øynet muligheten for å tulle litt med TV 2-profilen.

– Andeby og historiene herfra er ofte morsomme forvrengte speilbilder av samfunnet rundt oss, vi har en lang tradisjon for å duckifisere kjente steder, hendelser og folk. I dette tilfellet ducket det plutselig opp en journalist som minnet veldig om Arill Riise i en hollandsk historie. Da kunne vi ikke unngå å tøyse litt med ham, sier Molaug.

I fjor høst dukket Magnus Carlsen og Hans Olav Lahlum opp i en historie under navnene «Makspuls Clarsyn» og «Fjas Olav Blahblahlum».

– Jeg er veldig glad i Donald, så det er en stor ære for meg å bli tegnet i en Donald-historie, sa sjakk-esset, som også er en stor Donald-entusiast.