Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte TV 2 om et British Airways-fly som hadde så stor medvind på ryggen av ekstremværet «Nina» at det kun brukte fem timer og 16 minutter fra New York til London og landet halvannen time før rutetabell.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

Av flere britiske medier ble dette utropt til å være rekord.

Nå viser det seg at norske charterturister faktisk fløy enda fortere.

Sist torsdag fløy en chartermaskin fra Thomas Cook fra Cuba til Oslo med en gjennomsnittsfart på hele 1255,6 km/t målt i bakkehastighet.

Det er 57,6 km/t raskere enn gjennomsnittsfarten British Airways-maskinen oppnådde, skriver danske check-in.

– Flyet tok av fra Varadero på Cuba med kurs mot Oslo. Flyvningen var beregnet å vare i ni timer og 20 minutter, men allerede etter sju timer og 48 minutter landet vi på norsk jord, sier kommunikasjonsjef Torben Andersen i Thomas Cook Airlines Scandinavia til check-in.

Ifølge Check-in satte dermed Airbus A330-maskinen verdensrekord over Atlanterhavet med over 1250 kilometer i timen, målt i bakkehastighet.

Orkan på Vestlandet

På Vestlandet ble det i løpet av helgen flere steder målt orkan og høyeste vindmåling viste 46 meter i sekundet i vindkastene, noe som tilsvarer 166 kilometer i timen.

Vindhastigheten over Atlanterhavet lå sist uke flere ganger rundt 400 km/t.

Flyet fra British Airways hadde for eksempel en medvind på 320 km/t.

Over 400 om bord

Kaptein på flyet var danske Stig Skat Riise og det var 390 passasjerer og en besetning på 12 personer som fikk gleden av å oppleve fartsrekorden.

Normalt flyr en med marsjhastighet rundt 900 km/t over Atlanterhavet fra vest til øst.

Rekorden med passasjerfly mellom New York og London ble satt i 1996 da en Concorde brukte kun to timer og 52 minutter over dammen.

Det supersoniske passasjerflyet fløy sin siste tur i 2003.