NINA: Kartet viser banen lavtrykket som ga oss ekstremværet Nina fulgte. Kart: StormGeo
NINA: Kartet viser banen lavtrykket som ga oss ekstremværet Nina fulgte. Kart: StormGeo

«Nina» blåste med over 160 km/t

Ekstremværet er det heftigste som har rammet Vestlandet på 20 år. Her er tallene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets første ekstremvær rammet oss lørdag 10. januar. 

«Nina» feide inn over Vestlandet, Sørlandet og den sørligste delen av Østlandet. Vinden var godt over orkan, med enda kraftigere vindkast.

Lenger sør

Senteret i lavtrykket traff kysten ytterst i Sognefjorden omkring klokken 16 ettermiddag. 

Banen det fulgte var litt mer sørlig enn prognosene tydet på bare noen timer tidligere, og det var derfor Hordaland som fikk den kraftigste vinden.

– Om ettermiddagen blåste det fra vest og sørvest, og da var det Rogaland som hadde den sterkeste vinden, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Utover ettermiddagen dreide vinden på vest og nordvest, med mest vind på kysten av Hordaland.

TOPPLISTEN: Her blåste det mest da Nina herjet 10. januar. Kilde: StormGeo
TOPPLISTEN: Her blåste det mest da Nina herjet 10. januar. Kilde: StormGeo

160 kilometer i timen

Eigerøya ved Egersund målte den sterkeste vinden, 38 sekundmeter og orkan. Vindkastene var oppe i 46 sekundmeter, over 160 kilometer i timen.

– Både Utsida og Fedje hadde hull i observasjonene, sannsynligvis på grunn av strømbrudd. Det kan derfor hende at vinden her var enda kraftigere enn statistikken viser, sier Hansen.

Selv om det var fyrene langs kysten som hadde mest vind blåste det også godt i fjellet.

BAVALLEN: På Voss snødde det 60 centimeter natt til søndag. Bildet er tatt søndag kveld. Foto: Brede Abbedissen / Voss Resort
BAVALLEN: På Voss snødde det 60 centimeter natt til søndag. Bildet er tatt søndag kveld. Foto: Brede Abbedissen / Voss Resort

Blåsjø 1055 meter over havet i Bykle i Aust-Agder målte 32 sekundmeter, orkan. Her var vindkastene oppe i 40 sekundmeter. Midtlæger 902 meter over havet i Vinje i Telemark hadde 30 sekundmeter, sterk storm, og vindkast på 39 sekundmeter.

Minket natt til søndag

Vinden minket gradvis fra sent lørdag kveld, men det blåste godt og gikk kraftige regn-, hagl- og snøbyger gjennom hele natten. 

I fjellet kom nedbøren som snø. Alpinanlegget Voss Resort rapporterte om 60 centimeter i løpet av natt til søndag. Skredfaren økte til faregrad 4, stor, og hyttefolket fikk en tøff jobb med å måke tak og spa frem bilene sine.

Heftigste siden 1994

I Bergen økte vinden kraftig da den snudde på vest-nordvest i halv femtiden. 

På Flesland flyplass blåste det liten storm. Men vindkastene var oppe i 39 sekundmeter, og flyplassen måtte stenge.

Både på målestasjonen på Florida og hos StormGeo på Nøstet ble det målt vindkast på 38 sekundmeter. Florida hadde liten storm i middelvind, Nøstet full storm.

– I 2000 ble det målt vindkast på 36 sekundmeter på Florida, og Flesland hadde vindkast på 34 sekundmeter 15. mars i fjor, forteller Hansen.

Det har blåst liten storm på begge disse stasjonene flere gnager de siste 20 årene, men et så heftig uvær som Nina har det ikke vært i Bergen siden 23. januar 1994.

– Da målte både Flesland og Florida vindkast på over 40 sekundmeter. Bare strømbrudd gjorde at ikke målingene ble enda høyere, forteller Hansen.