Arbeiderpartiet lå an til rekord-gallup – så kom terrorangrepet i Paris

Arbeiderpartiet lå an til å få sin beste måling på 20 år på TV 2s gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet gjør det langt dårligere i dagene etter terroren i Paris, enn før, viser årets første stortingsgallup TNS Gallup har laget for TV 2.

Sterke tall for Ap

Målingen er laget samme uke som terroren rammet Paris. Tallene viser at det er store forskjeller i hva folk som er intervjuet før og etter terrorangrepet svarer at de vil stemme.

Mens Arbeiderpartiet hadde rekordhøye 47,6 prosents oppslutning de to første dagene denne uken, er det bare 39,7 prosent av de som er intervjuet etter onsdag som vil stemme på partiet. Det er hele 7,9 prosentpoeng lavere, og dermed en statistisk sikker tilbakegang. Likevel gir barometertallet for januar Arbeiderpartiet sterke 42,8 prosent (+ 2,1).

Kjetil Løset analyserer tallene: Ny dagsorden gir endringer

– Dette er en fantastisk rekordmåling for Arbeiderpartiet med 42,8 prosent. Jeg har ikke noen klar oppfatning om årsaken forskjellene, så jeg vil ikke spekulere noe mer om årsaken til det, sier partisekretær Raymond Johansen (Ap) til TV 2.

Et slikt valgresultat ville gitt Arbeiderpartiet 78 mandater på Stortinget, dermed ville de bare hatt behov for enten Senterpartiet eller KrF for å få flertall.

Høyre er taperen

Statsminister Erna Solbergs parti Høyre går mest tilbake fra målingen i desember med 3,0 prosentpoeng til 20,9 prosent. Så lav oppslutning har ikke Høyre hatt på over fem år.

Fremskrittspartiets oppslutning øker med 0,5 til 10,5 prosent. Bare halvparten av partiets velgere fra valget i 2013 vil stemme på partiet, mens hver fjerde sitter på gjerdet. 

Begge de to partiene gjør det litt bedre blant de som er intervjuet etter terrorangrepet i Paris, men utslagene er ikke statistisk sikre.

– Vi er ikke fornøyd med å gå tilbake. Vi skal fortsette med å tydeliggjøre hva vi gjør for å ruste Norge for fremtiden, og ikke minst: Vise at vi har de gode, lokale løsningene som skal føre til et godt valgresultat i september, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Sterke tall for Sp

Senterpartiet får sin høyeste oppslutning på over fem år med 7,0 prosent (+ 2,9).

– Det er veldig hyggelig. Vi vet at målinger går opp og ned, men dette er en motivasjon, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han mener både diskusjonen om akuttberedskap ved sykehusene og kommunestruktur har gjort partiet mer synlige.

Den høye oppslutningen kommer på dagen ett år etter at Liv Signe Navarsete trakk seg som leder for Senterpartiet. Tallene viser at tidligere Sp-velgere kommer tilbake til partiet, som mister færre velgere til både Arbeiderpartiet og Høyre enn i desember. Samtidig henter Senterpartiet en del nye velgere.

Kristelig Folkeparti som i desember nærmet seg sperregrensen med rekordlave 4,1 prosent går frem, 0,6 til 4,7. Fremgangen skyldes at tidligere velgere er mer lojale, mens det er færre som går til Ap og sitter på gjerdet.

Venstre går frem 0,9 til 5,7 prosent. Partiet mister langt færre av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

SV under streken

For første gang siden juli faller SV under sperregrensen på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2. Partiet får 3,2 prosent (- 1,5) og ville bare kommet inn på Stortinget med et mandat fra Oslo.

Under halvparten av SVs velgere fra i fjor høst er lojale, mens fire av ti tidligere SV-velgere sier at de ville stemt Arbeiderpartiet.

De Grønne som i desember var over sperregrensen går tilbake 1,2 til 3,2 prosent.

Rødt får 1,2 prosent (- 0,9), mens andre partier og lister får 0,8 (- 0,4).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 957 personer i tidsrommet 5. - 9. januar. 79,2 prosent oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.