Slik skal de stjele statuskunder

Cross Coupe GTE debuterer i Detroit akkurat nå.

Volkswagen planlegger en stor SUV-offensiv – og der blir nye Cross Coupe GTE viktig.
Volkswagen planlegger en stor SUV-offensiv – og der blir nye Cross Coupe GTE viktig.

Volkswagen-konsernet er kraftig på offensiven og økte i fjor salget sitt i de fleste deler av verden. Bare på ett stort marked kladder det for tyskerne, nemlig i USA.

Også her har de store ambisjoner, men så langt har de slitt med å få det til. I fjor ble det nedgang i stedet for økning. Og det er noe tyskerne liker svært dårlig.

Tre nye SUV-er

Så girer de da også opp til en skikkelig USA-offensiv i årene som kommer. Helt sentral der blir en bil de akkurat har avduket på den pågående bilutstillingen i Detroit.

Der viser de nemlig for første gang konseptmodellen Cross Coupe GTE, en stor og sporty SUV som skal være skreddersydd for det amerikanske markedet.

Den er en av minst tre SUV-er som skal komme de neste årene. Og med Cross Coupe GTE er målet blant annet å stjele salg fra premiummerkene.

Ny liten SUV kan bli prisbombe

Fallende taklinje

Oppskriften har blant andre BMW hatt stor suksess med, med modellene X6 og X4. Det handler om stor og høyreist SUV, med en god dose coupefaktor.

VW har ikke tatt den like langt som BMW, men også Cross Coupe GTE vinklet bakluka mye for at det ikke skal bli en helt "vanlig SUV". Ikke optimalt for plassutnyttelsen, men det er ikke det viktigste i denne klassen. Her handler mye om design.

Ny og sporty fra BMW

Samme plattform 

Plassen bør uansett ikke være noe problem, for dette er en stor bil. Cross Coupe GTE er 4,84 meter lang, det betyr at den er større enn dagens VW Touareg.

Under skallet har den veldig mye til felles med en annen konseptbil fra VW, nemlig CrossBlue Concept. Begge er bygget på konsernets svært fleksible MQB-plattform, som danner utgangspunkt for biler som VW Golf, Audi A3 og Skoda Octavia.

CrossBlue har sju seter og skal være den mest fornuftige av disse bilene, mens Cross Coupe GTE har plass til fem.

Smart konsept: Her kan du lese mer om MQB

Ny designretning

Volkswagen sier selv at dette skal være en forsmak på noe av det vi kan vente oss fra merket på designfronten i årene som kommer.

Det handler blant annet om en ny front, med stor grill og markante, horisontale linjer som glir inn i ett med lyktene. Bilen har også svært kraftige skjermbuer, her er det viktig å sende ut tydelige offroad-signaler. Så skal da også egenskapene utenfor vei være gode.

Konseptbilen vises som en hybrid, men det er nok også grunn til å vente at den kommer med bensin- og dieselmotorer også.

Bygges i USA

For VW haster det med å få ut nye modeller i USA. Cross Coupe GTE er likevel ikke ventet på markedet før i 2017, det betyr nok at andre modeller står foran den i lanseringskøen.

Det er ventet at bilen skal produseres i Chattanooga, Tennessee – hvor VW også bygger en Passat-utgave som er skreddersydd for det amerikanske markedet. Det er også grunn til å tro at VW skal legge en del av produksjonen til Kina når vi kommer så langt.

Se hva de gjør for å lure fotografene

34 år med moro - alt om Golf GTI