Norsk-katolsk leder: – Det er noe man ikke bør karikere

Den katolske kirke i Norge mener det går en grense for hva som er akseptabelt å sette på trykk. Pater Haavar forstår muslimer som føler seg krenket av Muhammed-karikaturer. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Charlie Hebdo karikerer ikke bare islam. Også de andre religionene karikeres av magasinet. Hvordan reagerer jødiske og kristne ledere når deres egen tro rammes av satire?

***Se reaksjonen til jødiske og kristne ledere i Norge i reportasjen over.

– Vi må tåle å bli provosert, fastslår rabbiner Joav Melchior i Det mosaiske trossamfunnet. 

TV 2 møter ham i synagogen på St. Hanshaugen i Oslo mens han forbereder seg til gudstjenesten som skal innlede denne ukens sabbat for jødene i Norge. 

– I ytringsfrihet må vi også tåle at folk går langt, så lenge de ikke går til et sted som er ulovlig eller voldelig, sier Melchior til TV 2. 

Sto opp for ytringsfriheten

Denne uken slo en rekke samfunnstopper ring om ytringsfriheten. Statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp), NHO-sjef Kristin Skogen Lund, Trond Giske (Ap), Mudassar Kapur (H) og Abid Raja (V) var blant dem som svarte på terroren i Paris ved å holde opp en Charlie Hebdo-forside og si «dette må vi tåle».

Utgangspunktet var Erna Solbergs (H) klare beskjed om at alle må lære seg «å tåle å bli provosert». 

Men da TV 2 viste frem noen av karikaturene av profeten Muhammed til norske muslimske ledere, valgte en av dem – Islam Net-leder Fahad Qureshi – å rive dem i stykker

Den norske kirke: Ytringsfriheten er absolutt

Preses og biskop i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, får se en karikatur som på en seksuell måte kritiserer kirkens holdning til homofilt ekteskap.

– Denne syns jeg veldig lite om. Men denne tegningen er innenfor ytringsfriheten, fastslår Byfuglien. 

Selv om hun er klar på at ytringsfriheten er absolutt, mener hun det er rom for en diskusjon om hva man til syvende og sist bør sette på trykk. 

– Som troende er ikke dette noe jeg setter pris på, men det er ikke noe jeg sier ikke skal kunne tåles. Ytringsfriheten er en viktig verdi i fellesskapet vårt og i samfunnet vårt, og den vil jeg løfte høyt, sier Byfuglien. 

Den katolske kirke: – Det går en grense

Men noen mener derimot at det er grenser for hva som kan trykkes og ytres. 

TV 2 viser pater Haavar i Den katolske kirke en karikatur av paven som han mener er innenfor, men han understreker samtidig at andre karikaturer kan være over grensen. Han mener karikaturerer er noe man må tåle «på visse premisser». 

- Vi kan ikke tåle all karikatur. Og når den rammer en religion og blir blasfemisk i sitt uttrykk, har vi brutt en tålegrense som vi skal holde oss innenfor, sier pater Haavar Simon Nilsen i Den katolske kirke til TV 2. 

Forstår muslimer som føler seg krenket

Charlie Hebdo er en del av en lang tradisjon i Frankrike der satire er en sentral del av maktkritikken. Katolikkene - og paven spesielt - har ofte fått gjennomgå av bladet.

– Ett eksempel på det er overgrepssakene og pave Benedict som blir hengt ut på en urettmessig måte, og en måte som vi faktisk ikke ser oss enig i. Det er grenser for hvordan man harselerer med karikaturvirkemiddelet, sier Nilsen.

– Betyr det at det er noe man ikke bør karikere?

– Det betyr at det er noe man ikke bør karikere, fastslår Nilsen til TV 2. 

Pateren sier han forstår muslimene som føler seg krenket av at profeten Muhammed blir karikert. Flere muslimske ledere vil ha et forbud mot å trykke karikaturer av profeten. 

– Det å lage karikaturer over terroristene og deres virkemidler, er poengtert og på sin plass. Å henge ut Islams gud, er et helt annet spørsmål, som jeg er mye mer skeptisk til. Jeg syns ikke at all form for karikatur, og spesielt innenfor religion, er okay. Jeg syns ikke det, sier Nilsen. 

 

Norske politikere mener vi må tåle karikaturene - muslimsk leder rev dem istykker<br>