UPRAKTISK: Når telefonen ligger på brødboksen, ringer den. Men linjen brytes når Irene Meier Stuestøl svarer, brytes forbindelsen. Foto: Privat
UPRAKTISK: Når telefonen ligger på brødboksen, ringer den. Men linjen brytes når Irene Meier Stuestøl svarer, brytes forbindelsen. Foto: Privat

Irene (63) på Hurum har bare dekning når telefonen ligger på brødboksen

Sliter du også med mobildekningen? Sjekk våre tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Min mann har i tillegg dekning på sin iPhone et par steder i stua, sier Irene Meier Stuestøl (63) til TV 2.

Hennes egen Samsung med Telenor-abonnement får imidlertid signal bare når den ligger på brødboksen i familiens kjøkken. Familien bor i Storsand på Hurum i Buskerud, rett over fjorden for Drøbak.

– Det er ganske ubehagelig med så dårlig dekning når fasttelefonen i tillegg er ustabil i både regn- og tordenvær, mener Irene.

Gikk til lensmannen

TV 2 fortalte denne uken om Marita Aarvik (51), som er så lei av problemer med mobildekningen at hun politianmeldte Telenor.

– Om noe skjer, er vi tilbake skikkelig gamle dager der vi måtte springe over fjellet for å ringe etter doktoren, sa Marita til TV 2 mandag.

Marita bor i Årvika på Stadlandet i Sogn og Fjordane. Der er det både værhardt og, ifølge Telenor, komplisert å bygge og drifte mobilnettet.

Men Marita er langt fra alene om å slite med dekningen. Etter at saken ble lagt ut på TV 2 Nyhetenes Facebook-side, rant kommentarfeltet over av historier om folk som må ut på altanen eller kjøre lange veier for å ringe.

– «Velkommen til Sverige» står det på sms-er jeg får fra Telenor hver gang jeg kjører inn til huset mitt her i Eidskog kommune, skriver en mann.

– I Vikedal, Vindafjord kommune i Rogaland har alle NetCom-kunder vært uten mobildekning i hele desember, skriver en annen.

Hallo i boksen

Irene Meier Stuestøl skriver at hun bare har dekning når telefonen ligger oppå brødboksen hjemme i kjøkkenet på Sætre i Hurum i Buskerud.

– Det er en plastboks. Det er det stedet jeg har dekning, forklarer Irene når TV 2 får fatt i henne mens hun er på jobb onsdag formiddag.

– Det må jo være upraktisk?

– Ja, hvis telefonen ringer må jeg som regel ringe tilbake på fasttelefonen, sier hun.

Stuestøl forteller at det har vært slik i årevis og at de har prøvd både forskjellige operatører og telefoner uten at det har hjulpet. Hun tar likevel situasjonen med godt humør.

– Det kan hende jeg må låne min manns telefon eller gå ut på gårdsplassen for å finne dekning, ler hun når TV 2 ber om et bilde av brødboksen.

Enkle telefoner kan være bedre

Det finnes imidlertid noen tips for de som sliter med dekningen. Dekningsproblemer skyldes ikke nødvendigvis operatørene, men telefonene vi bruker. Moderne smarttelefoner kan brukes til mye, men de gamle var ofte bedre å ringe med.

«SWEET SPOT»: Her på brødboksen er det dekning på Irenes telefon. Foto: Privat
«SWEET SPOT»: Her på brødboksen er det dekning på Irenes telefon. Foto: Privat

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forklarer at gamle GSM-telefoner hadde inntil 2 watt utgangseffekt og i tillegg hadde de ofte uttrekkbar antenne. Smartmobilene går ofte med effekt fra 0,1 til 1 watt og har alle bånd fra 800 til 2600 MHz med én innebygget antenne. Dette påvirker hvor godt den klarer å koble seg til basestasjonene.

– Du kan derfor i enkelte sammenhenger oppleve at den gamle GSM-telefonen du har i bilen med utvendig antenne gir deg glimrende mobildekning, mens smarttelefonen i bilen ikke har dekning i det hele tatt eller bryter ofte, forklarer Amundsen.

Tips for bedre dekning

Han kjører 80.000 kilometer i året for å teste Telenors mobildekning og har følgende råd for å forbedre dekningen:

I bilen: Det beste er om du har en integrert mobilløsning fra bilfabrikken. Dette gir helt klart mye bedre mottakerforhold enn om du lar mobilen ligge i midtkonsollen og ikke bruker håndfrisett. Enkelte nye biler i dag, særlig de dyre med doble glass som skal dempe støy utenfor bilen, kveler nesten signalene inn i bilen. De kan redusere signalstyrken med 1000 prosent.

NOSTALGI: Ericsson GA628 fra 1990-tallet. Foto: Mohylek/Wikimedia Commons
NOSTALGI: Ericsson GA628 fra 1990-tallet. Foto: Mohylek/Wikimedia Commons

På hytta: Bruk gjerne en ekstern ruter med utvendig antenne dersom det er mobildata du er opptatt av. Normalt vil du da kunne få samme datadekning inne i hytta som du har om du skulle sittet oppe på hyttetaket. For vanlig tale på hytta hvor signalene er dårlige, finnes det faktisk egne hyttemobiler. Slike mobiler kan også brukes med ekstern antenne.

– Generelt er det viktig at du ikke skrur av 3G eller andre nett på mobilen din. I dag bygger vi ofte nye basestasjoner med 2G og 4G uten 3G. Dermed vil du kunne oppleve at dekningen er bedre enn den faktisk er ved å la alle nett stå på, sier Amundsen.

Let etter «gode steder»

Fagdirektør Bjørn Erik Eskedal i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) sier det generelt er slik at man vil ha bedre dekning høyt oppe enn langt nede og bedre dekning ved vinduet enn bak vegger. Har man problemer, kan man prøve seg fram til stedet hvor det fungerer best.

Å kjøpe en egen forsterker, en såkalt repeater, må man imidlertid ikke finne på.

– Det er ikke lovlig og må være godkjent fra tilbyderen av nettet, sier Eskedal.

Ulike egenskaper

Han peker videre på at enkelte telefoner har bedre mottakeregenskaper enn andre. Dette er verdt å sjekke før man kjøper ny telefon.

En undersøkelse publisert av forskere ved Aalborg Universitet i 2013 avslører store forskjeller mellom de ulike modellene. En Doro-telefon gikk til topps målt etter hvor godt telefonen klarer å koble seg til 2G-nettet, mens iPhone 5C og 5S ender nesten nederst på listen.

Ifølge nettstedet meremobil.dk må en moderne mobiltelefon ha et ti ganger sterkere signal enn de gamle telefonene forlangte.

Et annet råd er å sørge for at telefonens programvare er oppdatert. Tidligere versjoner kan ha problemer som gjør at signalet kuttes eller at antennen ikke fungerer optimalt.