AVSLØRER DOPERE: President Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sier at nye testmetoder har ført til at flere utøvere blir avslørt som juksere. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
AVSLØRER DOPERE: President Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sier at nye testmetoder har ført til at flere utøvere blir avslørt som juksere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Flere skiskyttere er tatt for doping

Flere navn blir avslørt neste uke. Ingen nordmenn er involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Oberhof (TV 2): Skiskytterpresident Anders Besseberg bekrefter at det mandag eller tirsdag neste uke vil komme en pressemelding fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Flere utøvere, men ingen nordmenn
Der vil IBU offentliggjøre navn på flere utøvere som har testet positivt for bruk av doping. Det var NRK som først omtalte saken.

I desember testet IBU flere gamle prøver med nye testmetoder. Det er i disse prøvene det er funnet spor av doping i.

– Det er prøver vi har hatt mistanke til tidligere. Så fort de nye testmetodene var på plass, og etter anbefaling fra laboratoriet, gjenåpnet vi prøvene hvor vi nå har positive prøver, sier Besseberg til TV 2.

Det skal være snakk om flere utøvere, men ingen nordmenn er involvert. Skiskytterforbundet opplyser at de ikke er varslet om noen norske positive prøver blant sine utøvere. 

– Vi er ikke blitt varslet av Det internasjonale antidopingbyrået (Wada), Antidoping Norge eller IBU, så jeg kan avkrefte at det er nordmenn involvert, sier generalsekretær i Det norske skiskytterforbundet Rakel Rauntun til TV 2.

Besseberg sier at pressemeldingen ikke kan sendes ut før utøverne som er tatt for dopingbruk har fått muligheten til å svare for seg.

– Vi må ha det skriftlig fra de det gjelder om de vil åpne b-prøven eller ikke. Vi har allerede fått muntlig at de ikke vil åpne b-prøven, sier Besseberg.

Han vil likevel ikke si hvor mange utøvere det gjelder.

– Det er flere enn én, men det er ikke snakk om veldig mange, sier Besseberg.

Prøvene inneholder EPO
Gjennom nye regler har IBU mulighet til å lagre gamle prøver som er funnet mistenksomme, men der det ikke har vært mulighet å påvise dopingpreparater.

– Det er noe vi gjør bevisst. Dersom vi har en mistanke, så lagrer vi prøvene til de nye testmetodene er på bordet, sier Besseberg.

I prøveresultatene som vil bli offentlig neste uke, sier Besseberg at det velkjente dopingmiddelet EPO forekommer.

– Jeg kan si at det dreier seg om EPO. Jeg sitter ikke på detaljer, sier Besseberg.

– Men EPO har jo vært kjent lenge?

– Det kommer stadig nye varianter. Det kan dreie seg om så små doser at de testmetodene vi har hatt tidligere ikke har klart å avsløre det, sier Besseberg.