«Sveriges Ødegaard» la opp før 18-årsdagen

Proffdrømmen endte i selvmordsforsøk i 2004.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): Martin Bengtsson var Sveriges største barnestjerne på starten av 2000-tallet.

Han skulle gå i fotsporene til Kim Källström og Zlatan Ibrahimovic.

Men i 2004 holdt alt på ende med tragisk mulig utfall:

– Jeg hadde signert for Inter, gjorde det bra på trening. Jeg slo til og med en tunnel på Marco Materazzi under en av mine første treninger, fortalte Bengtsson til TV 2 da vi møtte ham i forbindelse med lanseringen av Faktafyk på Litteraturhuset i Oslo:

– Utenfor banen hadde jeg det forferdelig. På grunn av at noen lagkamerater hadde røyket hasj på en treningsleir i Østerrike, ble vi unge sperret inne i huset vi bodde da vi kom hjem til Milano. Jeg kom tilbake fra en skade og spilte musikk og skrev tekster ved siden av. Men klubben nektet meg det. Sa at en fotballspiller ikke skulle gjøre dette. Alt ble helt mørkt for meg, jeg skar meg i armen, forsøkte å ta mitt eget liv. Jeg ville bort, beskriver ham.

Reddet og sluttet
En vaskedame fant ham livløs på badegulvet. Bengtsson ble lagt inn på sykehus, kom hjem til Sverige og sluttet med fotball. Sverige, Norden og Europa mistet et enormt talent.

Før han var blitt 18 år.

– Når jeg tenker etter hadde jeg det egentlig aldri spesielt gøy med fotballen. Men det var noe jeg mestret som ung – noe jeg hadde bestemt meg for å bli. Jeg trente tre til seks timer om dagen fra jeg var åtte, forklarer Bengtsson.

– Å slutte ble en befrielse. Jeg gikk til psykolog og kjempet meg ut av depresjonen. Jeg flyttet til Berlin og begynte med musikk igjen, sier Bengtsson, som i dag går på teaterskole i Malmö.

– Ødegaard er utrolig
Han følger knapt med på fotball. Men noen venner av ham har sendt noen YouTube-klipp av Martin Ødegaard på mail.

– Han er utrolig god. Et kjempetalent. Og han skal skrive seniorkontrakt med Real Madrid. Så god var ikke jeg, fastslår det tidligere fotballtalentet.

– Men det var ikke langt unna?

– Nei, det var kanskje ikke det. Jeg var også 16 år da jeg debuterte for Örebro i Allsvenskan med to assist.

– Hvilke råd vil du Martin Ødegaard?

– Jeg får ofte slike spørsmål, men jeg å avstå fra å gjøre det. Jeg vil heller si til alle som er rundt ham, klubber, støttepersoner, venner og familie: Se på ham som et menneske, ikke bare på det han presterer. Fotballen er et miljø der man skal leve opp til et ideal. Være macho, ha karakter og ikke vise svakhet. Alle mennesker har det. Jeg tror det er blitt bedre nå enn for litt over 10 år siden, men det er likevel viktig å behandle hverandre på en menneskelig måte, sier svensken.

Martin Bengtsson har også gitt ut boken «I skyggen av San Siro».