DRØMMESOMMER: Sommeren 2014 blir husket lenge. Bildet er tatt på Hvalstrand bad i Asker 23. juli, men hele landet hadde det like varmt og fint. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DRØMMESOMMER: Sommeren 2014 blir husket lenge. Bildet er tatt på Hvalstrand bad i Asker 23. juli, men hele landet hadde det like varmt og fint. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

2014 var tidenes varmeste

Alle månedene i 2014 var varmere enn normalt, og Norge satte ny varmerekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologene har målt temperatur siden midt på 1800-tallet. I løpet av disse 150 årene har det aldri vært varmere enn i 2014.

Fra Kristiansand i sør til Bodø i nord slo de fleste målestasjonene de gamle varmerekordene sine med mellom en halv og en grad.

TEMPERATUR: Avvik fra normal årsmiddeltemperatur i 2014. Kilde: StormGeo
TEMPERATUR: Avvik fra normal årsmiddeltemperatur i 2014. Kilde: StormGeo

Ny norgesrekord

Februar og juli var de aller varmeste, men alle månedene i 2014 var varmere enn normalt. Totalt endte året to til tre grader over normalen.

– Det kan høres lite ut, men meteorologene har aldri tidligere registrert et så stort avvik i forhold til normalen, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Fister og Sola i Rogaland endte begge med 10,0 grader i middeltemperatur for året. Altså gjennomsnittet av alle målingene gjennom døgnet for hele året.

– Det er utrolige 0,6 grader over den gamle norgesrekorden på 9,4 grader, sier Hansen.

NEDBØR: Årsnedbøren i 2014 som prosent av normalen. Kilde: StormGeo
NEDBØR: Årsnedbøren i 2014 som prosent av normalen. Kilde: StormGeo

Vått - og tørt

Nedbøren varierte fra landsdel til landsdel.

Mye varm sørøstlig vind blåste mer nedbør enn normalt inn over Sør- og Østlandet, og 2014 var det våteste året siden år 2000 både i Oslo og Kristiansand.

Når det blåser fra sørøst blir Midt-Norge liggende i le, og i denne delen av landet var det uvanlig tørt. På Værnes ved Trondheim har det bare vært tørrere ett år, i 1996, siden målingene startet i 1946.

Januar og februar

Året startet mildt og med sterk vind fra sørøst. Februar i Bergen har ikke vært varmere siden målingene startet for 150 år siden. Tafjord og Ålesund satte ny norgesrekord for januar på 6,8 grader. 

Det var tørt og omtrent ikke snø i Midt- og Nord-Norge. Bodø fikk ikke nedbør i det hele tatt i januar, og på skistedet Oppdal dalte det ikke ned ett eneste snøflak i februar.

Det tørre været sammen med sterk vind gjorde det ekstremt brannfarlig. I Lærdal brant store deler av den gamle bebyggelsen ned natt til 19. januar, og i Nord- og Sør-Trøndelag raste det store gress- og lyngbranner. 

Østlandet fikk mye nedbør, men mildværet gjorde at den falt som regn ved kysten. Snø måtte du inn i landet for å finne. Men der var det rikelig - over to meter flere steder. 

Mars og april

I mars snudde vinden på sørvest, og nå fikk Vestlandet mest nedbør.

Både Sør- og Nord-Norge opplevde flere kraftige uvær i mars. I Nord-Norge ble to av dem definert som ekstremvær og fikk navnene «Jorunn» og «Kyrre».

Den varme vinteren fortsatte inn i våren. Den siste halvparten av måneden var det sol, sommer og over 20 grader i store deler av Sør-Norge.

Utsira i Rogaland har målinger tilbake til 1869, og her er det aldri blitt målt høyere april-temperatur enn i 2014.

Mai og juni

I mai bet vinteren fra seg igjen. Måneden startet kjølig med nordavind og nattefrost. I Nord-Norge gikk det snøbyger. 

Den 17. mai var det slutt på kulden i sør. Sur vår snudde til varm sommer, og temperaturen holdt seg i to fine uker. Varmen fikk fart på snøsmeltingen, og sammen med 50 millimeter regn ga det 100-årsflom i Trysilelva. 

I juni var temperaturen nokså normal i hele landet.

Agder og Rogaland fikk uvanlig lite nedbør i juni, mens Bergen og Oslo opplevde skikkelig kraftige tordenbyger og pøsregn. Den 26. juni plasket det ned 72,8 millimeter på Blindern i Oslo, noe som er ny døgnrekord.

Juli og august

Sommeren 2014 kommer til å leve lenge.

Den 9. juni kom solen og varmen for fullt både i sør og i nord. I en hel måned kunne vi nyte varme dager temperaturer over 30 grader, og og netter som aldri ble kaldere enn 20 grader.

Det kom noen kraftige tordenvær i denne perioden, og flere steder på Sørlandet og i Rogaland har aldri fått mer nedbør i august. 

Den 9. august traff ekstremværet «Lena» Vestlandet, og gjorde stor skade på fruktavlingene.

September og oktober

September 2014 var uvanlig fin og varm, med lite nedbør. I Sør-Norge var unntaket et kraftig regnvær 7. september, der det falt 99 millimter nedbør på et døgn. 

Nord-Norge fikk vinteren på et kort besøk den 22. september, og den la igjen ti centimeter snø på bakken i Tromsø.

Varm vind fra sør blåste vinteren bort, og gjorde oktober uvanlig mild.

Sør for Stad og Dovre var oktober også uvanlig våt. De tre siste dagene i måneden falt det over 300 millimeter nedbør i Hordaland. Regnværet ga opp mot 200-årsflom i Odda, Flåm, Aurland og på Voss, og mange hus ble feid vekk. 

I Midt- og Nord-Norge var oktober tørr og varm. Sør i Nordland ble det målt 21 grader den 5. oktober. Det skjer ikke hvert år ...

Kilde: Roar Inge Hansen, StormGeo
Kilde: Roar Inge Hansen, StormGeo

November og desember

November var også mild, og vind fra sør gjorde at det var Østlandet som fikk nedbøren.

Midt-Norge ble liggende i le, akkurat som i staren av året, og fikk lite nedbør. Temperaturen steg, og Ålesund noterte seg 20,9 grader 1. november. 

Mildværet holdt seg hele november, og de tre første ukene av desember. 

Med julen kom endelig snøen i lavlandet i Sør.Norge, før mildværet og regnet kom tilbake da det bare var tre dager igjen av 2014. 

I Nordland ga mye nedbør over flere dager og høy temperatur stor skred- og flomfare i slutten av desember. Regværet ble derfor definert som ekstremvær, og fikk navnet «Mons».

Nederst finner du 2014 måned for måned, under kan du sammenligne 2014 med årene før.

2013 var hett og fuktig
2012 var året sommeren regnet vekk
2011 var varmt og vått
2010 var rekordkaldt
2009 i et eneste bilde
2008 var rekordvarmt