Per Orderud, som ble dømt for medvirkning til trippeldrap, er nå en fri mann.

Orderud ble sluppet ut fra Berg fengsel i Vestfold lørdag. Han har sonet to tredeler av straffen på 21 år og er nå tilbake på Orderud gård, 15 år etter trippeldrapene.

Kona Veronica Orderud løslates neste uke og også hun flytter da tilbake til gården og ektemannen Per.

– Det første han sa da han kom ut, var at nå skal alt fokus rettes mot gjenopptakelsesbegjæringen. Vi fulgte ham hjem til gården og har startet og fortsatt det arbeidet vi har holdt på med i lang tid, sier privatetterforsker Tore Sandberg til TV 2.

Trippeldrapet som rystet Norge

Orderud-saken regnes som en av Norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. 

Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble ekteparet Kristian Magnus og Marie Orderud samt datteren Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum.

Ekteparets sønn, Per Kristian Orderud, og kona Veronica Orderud ble sammen med Kristin Kirkemo (Veronicas søster) og Per Grønnerød (Kristins tidligere kjæreste) dømt for trippeldrapet på Orderud gård.

SNART FRI: Veronica Orderud er også fast bestemt på å jobbe for en gjenopptakelse av saken, sier Tore Sandberg. Her er Orderud fotografert under SKUP-konferansen i Tønsberg i 2009.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SNART FRI: Veronica Orderud er også fast bestemt på å jobbe for en gjenopptakelse av saken, sier Tore Sandberg. Her er Orderud fotografert under SKUP-konferansen i Tønsberg i 2009. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Ingen av de involverte har erkjent å ha noe med å drapene å gjøre.

– Vet at de er uskyldige

Privatetterforsker Tore Sandberg har jobbet tett med Per og Veronica Orderud for å få saken gjenopptatt.

– Jeg møtte opp presis klokken 7 lørdag morgen for å møte han i hans første sekund i frihet. Vi har gjort videoopptak av det til en nettdokumentasjon som vi kommer til å legge ut når gjenopptakelsesbegjæringen er innlevert, sier Sandberg til TV 2.

Privatetterforskeren sier det er åpenbart hvorfor det er viktig for ekteparet å få saken gjenopptatt.

ÅSTEDET: Kårboligen på Orderud gård, fotografert i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
ÅSTEDET: Kårboligen på Orderud gård, fotografert i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

– De vet om de er uskyldige eller ikke, og når de vet inne i seg at de er uskyldige, så er det ikke til å leve med at det bildet skal bli stående. Derfor har de hele tiden ønsket og arbeidet for en gjenopptakelse. Det er det vi nå har holdt på med i lang tid, og arbeidet med fullføringen av selve begjæringen er nå inne i sluttfasen, sier han.

21 års fengsel

Endelig dom i ankesaken ble avsagt i Eidsivating lagmannsrett 5. april 2002. Alle utenom Per Grønnerød anket dommen fra daværende Nes Herredsrett.

UTRETTELIG STØTTESPILLER: Tore Sandberg jobber for å få saken gjenopptatt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
UTRETTELIG STØTTESPILLER: Tore Sandberg jobber for å få saken gjenopptatt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel, samt fradømt arveretten til gården. Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel, og anket til Høyesterett som forkastet anken. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel etter at påtalemyndigheten anket dommen på 2,5 års fengsel fra Nes Herredsrett.

Advokat Frode Sulland utarbeider teksten i gjenopptakelsesbegjæringen, som ifølge Sandberg er meget omfattende. Dessuten vil det også bli levert inn video.

– Den dokumentasjonen som kommer, mener jeg er oppsiktsvekkende. Vi jobber med å sette sammen materialet som skal ende opp i fire avsnitt, kanskje fem, og det vil vi legge ut på nettet kort tid etter at begjæringen er innlevert, sier Sandberg.

– Hvilke beviser eller dokumentasjon er det dere sitter på som gjør at dere mener saken bør gjenopptas?

– Jeg kommer ikke til å offentliggjøre innholdet i dokumentasjonen, men det dreier seg om vitneutsagn, gjennomgang av tekniske bevis og vi har innhentet uttalelser både fra inn- og utland.

Målrettet arbeid for gjenopptakelse

– Er dette dokumentasjon som ikke har vært framme tidligere?

– Det er også dokumentasjon som ikke har vært framme tidligere, ja.

– Veronica Orderud løslates neste uke. Hvordan ser hun på det?

– Hun er like innstilt som oss alle på at nå er fokus gjenopptakelsesbegjæringen, og det er både hun og Per helt samstemte om.

Veronica sa til Se og Hør i april i fjor at hun så fram til å flytte tilbake til gården sammen med ektemannen.

– Per og jeg har bestemt oss for at vi vil være et ektepar igjen. Og ikke bare et vennepar, slik det har vært gjennom alle årene i fengsel. Vi er fortsatt veldig glad i hverandre, sa Veronica til Se og Hør.