Helsetilsynet advarte norsk lege mot å slanke pasienter – nå gir hun ut slankebok

Den norske legen Siri Aabel gir ut bok om en ny og omstridt metode hun mener pasientene vil kreve og legene vil foreskrive.

«Det er ikke din skyld at du er tjukk», heter årets mest kontroversielle slankebok, ifølge forlegger Alexander Elgurén i Pantagruel forlag. 

I dag lanserte han, sammen med forfatter og lege Siri Aabel, boka som handler om slankemetoden hcg-metoden. Siri Aabel sier at hun oppdaget metoden for fem år siden i Argentina.

– Jeg hadde forsøkt de fleste slankekurer siden jeg var et barn. Jeg var passe desperat. Jeg hadde gått ned, men gikk alltid opp igjen. 

I Argentina ble hun introdusert for kuren som hun mener fortsatt har ført til at hun i dag fem år senere har normalvekt. 

Overvekt som svikt i hjernen

– Denne metoden er revolusjonerende. Den tar utgangspunkt i at overvekt er basert på en svikt i hjernen som man kan gjøre noe med. Det er en forbrenningsknapp vi trenger å få skrudd på, sier Aabel.

Metoden krever ingen fysisk trening, kun et inntak av fem hundre kalorier om dagen, og et tilskudd av hormonet hcg over noen uker. 

– Fem hundre kalorier er jo svært lite. Norske folkehelseråd anbefaler minimum 2000 kalorier daglig? 

– Ja, man må for all del ikke kun spise så lite uten at man får dette hormontilskuddet. Den dosen gjør at at man trigger forbrenningsknappen. Det gjør at man føler seg mett, man blir ikke slapp eller sur. Etter dette kommer forbrenningen i gang igjen og man kan spise normalt, sier legen. 

Hun forteller at hun selv har behandlet om lag 80 pasienter med metoden. Med seg på boklanseringen har hun også den argentiske legen Daniel Belluscio. Han hevder å ha slanket mange tusen overvektige i Argentina og i Europa med metoden. 

– Vi har ikke registrert noen bivirkninger. Pasientene elsker dette, sier Belluscio.

– Spekulativt og useriøst

Det er derimot ikke god nok dokumentasjon for Helsetilsynet. I 2013 slo et apotek alarm. Årsaken var at de reagerte på at lege Siri Aabel foreskrev hormonet som vanligvis brukes til kvinner som er under fertilitetsbehandling. 

SPEKULATIVT: Direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, mener Aabels metode er useriøs. Foto: TV 2
SPEKULATIVT: Direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, mener Aabels metode er useriøs. Foto: TV 2

– Dette er spekulativt og useriøst. Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon i internasjonale tidsskrifter på at dette medikamentet hjelper på verken fettforbrenning eller sultfølelse, sier Jan Fredrik Andresen som er direktør i Statens Helsetilsyn. 

– Kan det være farlig å ta dette hormonpreparatet? 

– I prinsippet kan disse hormonpreparatene ha bivirkninger som kvalme, magesmerter, diare og i ytterste konsekvens blodpropp, sier direktøren.

Statens Helsetilsyn har sendt legen advarsel og truer med å frata henne legelisensen om hun fortsetter å foreskrive medikamentet til pasienter. 

Aabel sier hun på grunn av dette ikke lenger utfører behandlingen på pasienter. Men hun mener Statens Helsetilsyn har misforstått. 

– Vi bruker kun en svært lav dose. Dette er et hormon som finnes i store mengder hos gravide. Det er ikke farlig, sier Aabel. 

– Men hvorfor gir du da nå ut en bok om en slankemetode du ikke selv har lov til å praktisere og som Statens Helsetilsyn advarer mot? 

– Jeg mener denne advarselen beror på en misforståelse. Jeg tror mange fastleger vil bli glade for å få høre om en metode som er bra for pasientene og som gjør at de slipper å bli sendt til fedmeoperasjon. Det er også mange overvektige leger som selv vil prøve dette. Jeg håper vi kan sette opp studier også her i Norge. Og jeg tror at når pasientene får vite om dette, vil de kreve å få den, sier Aabel. 

Forventer at norske leger tar avstand

Også i USA har amerikanske helsemyndigheter advart mot metoden.

Her hjemme forteller helsetilsynet at de vil stå ved advarselen så lenge de ikke er forelagt store vitenskapelig studier publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrift.  

– Jeg forventer at norske leger tar avstand fra denne metoden, og at denne legen retter seg etter våre advarsler. Dersom hun ikke gjør det, må vi vurdere hennes rett til å fungere og praktisere som lege i fremtiden, sier Andresen.