Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommedagsprofetier om en boligboble som vil sprekke før eller siden har kommet og gått i mange år.

I etterpåklokskapens lys kan det likevel konkluderes med at det bare har gått en vei, og det er oppover. Lite tyder på at det vil endre seg, mener prognosesenteret:

– Hvor lenge kan dette vare?

– Egentlig ut i det uendelige. Vi trenger egentlig skikkelig dårlige tider i Norge for å få ned boligprisen, det kommer nok, før eller siden, men antakeligvis siden, spår Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Veksten har også en bakside

Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen, tror veksten vil fortsette langt inn i 2015, men kanskje ikke like brått som i fjor.

Han påpeker likevel at denne ustoppelige veksten har også en bakside:

– Det er jo ikke sunt over tid at boligprisene har steget så mye som de har steget de siste årene. Vi håper på en mer normalisert boligprisutvikling, og det vil være positivt for alle, ikke minst for de som skal inn på boligmarkedet. For dem blir det bare vanskeligere og vanskeligere.

Ikke minst rentekrigen mellom bankene fôrer boligprisene.

Nok en bank satte i dag ned boliglånsrenta til to komma ni prosent, i realiteten er det nå gratis å låne penger til bolig.

Sett et tak

Likevel bør du tenke deg om før du bestemmer deg for å låne mer:

– I en budrunde er det ekstremt viktig å sette seg et tak og ikke overskride dette. Hvis ikke er det stor fare for at man låner over evne, advarer Silje Sandmæl, DNBs forbrukerøkonom.

Og kanskje låne mer enn det boligen er verdt - for ikke alle tror veksten vil vare evig:

– Sannsynligheten for at vi kan få en stagnasjon og kanskje et fall før utgangen av 2015 er ganske stor, mener Steinar Juel, Sjeføkonom i Nordea Markets.

Så dette må du alltid ha i bakhodet:

– Når du tar opp et boliglån så skal du tåle en oppgang på 5 prosentpoeng, fastslår Silje Sandmæl i DNB.