KNEKKEBRØD OG HAVREGRØT: En sunn og god start på det nye året.    Foto: TV 2
KNEKKEBRØD OG HAVREGRØT: En sunn og god start på det nye året.    Foto: TV 2

Havregrøt og grove knekkebrød

Det blir en sunn start på året med havregrøt og grove knekkebrød.  Her finner du mange gode tips!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Havregrøt, så enkelt at du ikke trenger oppskrift.
Havregrøt kan kokes med vann, rismelk, havremelk eller melk.
I tillegg til havregryn, prøv deg fram med rugflak, kli, gryn, frø, nøtter, frukt og bær.

Ta en tur innom helsekostbutikken og la deg inspirere av forskjellige typer havre, rugflak og andre typer korn og frø.
For ekstra smak til havregrøt laget på vann, tilsett litt eplemost.
Havregrøt trenger noen saltkorn for å få den rette smaken.
Hel vaniljestang eller kanelstang kan også kokes sammen med havregryn.
Dropp sukkeret smak eventuelt til med honning.

Havregryn er kjent for å være ”gullkornet”, og er rik på fiber som metter godt. Havregryn gir deg langsom blodsukkerstigning og virker kolesterolsenkende.

En ny grøttrend som dukket opp i 2014 er kjøleskapsgrøt. Enklere kan det knapt gjøres. Grøten blandes sammen i serveringsbollen eller en krukke med lokk, og trenger ikke å varmebehandles. Den settes i kjøleskapet over natten, og er klar til servering neste morgen. Hakkede nøtter, frisk frukt og bær gir en ekstra smakfull grøt.
Ønsker du en litt syrlig smak på grøten tilsett litt yoghurt
”Kjøleskapsgrøt ” er også et fint mellommåltid for små og store barn etter skoletid.

Kjøleskapsgrøt med havregryn

Dette trenger du (1 porsjon):

Ca 1 ½ dl store havregryn
Eventuelt ½ dl sesamfrø, linfrø eller havrekli
Ca 1 ½ dl melk, havremelk, rismelk eller vann
1 1/2 - 1 ts flytende honning
¼ - ½ dl yoghurt naturell(kan sløyfes)
Ekstra smak ved servering: litt mer yoghurt, friske bær/ frukt i biter, hakkede nøtter eller grovknust knekkebrød, revet eple, kanel og/eller flytende honning.


Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene til havregrøten i et glass med lokk eller i en liten bolle med lokk. Rør godt sammen og sett det i kjøleskapet over natten (minst 5 timer).
Rør litt i grøten før servering og tilsett eventuelt litt mer væske/yoghurt for en mykere konsistens på grøten.
Dryss over det du måtte ha av frukt, bær, hakkede nøtter og/eller kanel.
Kjøleskapsgrøt er holdbar i flere dager, du kan gjerne lage dobbel porsjon.

 

Knekkebrød med rug og frø

Dette trenger du:

4 dl grovsammalt rug
4 dl store havregryn
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Eller

Knekkebrød med valnøtter og frø

Dette trenger du:

2 dl hakkede valnøtter
3 dl grov sammalt rug
3 dl havregryn
2 dl gresskarfrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkefrø
1 ts honning(kan sløyfes)
1 ts salt
7 dl vann

Tips: Smaksvariant- Tilsett krydder i som for eksempel karve eller diverse urtekrydder.

Slik gjør du:

Bland sammen det tørre og rør inn vann til en grøtete masse.
La deigen hvile og svelle i 10-15 min.
Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt utover de to stekebrettene.
Bruk en slikkepott slik at det blir jevnt.
Del opp i passende biter med en pizzarulle eller en kniv før steking.

Best resultat gir varmluftsovn.
Varm ovnen til 160 grader og sett et brett øverst og ett nederst i ovnen.
Total steketid er 1 time og 10 min.
Etter ca 10 min, ta ut brettene og gjenta oppdelingen.
Bytt plass på stegebrettene halvveis i steketiden.

Bryt opp i biter, avkjøl på rist og oppbevar i boks.


Tips: Er knekkebrødene fremdeles myke etter endt steketid kan det være at de er for tykke og trenger lenger steketid.
Sett stekeovnsdøren på gløtt, bruk varmluft, 125 grader, til knekkebrødene er blitt sprø.

Glutenfritt: Bruk glutenfri havregryn, nøtter og frø uten gluten.
Deigen kan eventuelt ”bindes” sammen ved å tilsette litt fiberhusk.