Cologna: – FIS mangler motet til å straffe Norge

Sveitseren med bredside i retning Det internasjonale skiforbundet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BERGEN/VAL MÜSTAIR: Martin Johnsrud Sundby slapp unna straff da han gikk feil i den siste stigningen på prologen av Tour de Ski lørdag.

Argumentasjonen var at nordmannen ikke tjente noe tid på manøveren.

Det kjøper ikke den sveitsiske stjernen Dario Cologna.

– For konkurransen i Touren er det bra at han kom seg unna, men feil skal bli straffet. Dette er en veldig klar regel. Det kan ikke være sant, sier Cologna til den sveitsiske avisen Blick.

Enig med TV 2s ekspert

Ifølge sveitseren, som vant prologen, var det poengtert på lagledermøte at utøverne skulle gå på den venstre siden. 

Lagleder Christian Flury mener det burde kommet en straff for nordmannen.

– Minst en advarsel ville vært rettferdig, sier Flury til Blick.

Dermed er han på linje med TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset som etter hendelsen mente Sundby var heldig som slapp unna straff.

– Det var feil, sa Hjelmeset lørdag.

– Ifølge regelboken skal du gå i rett løype, og det er utøveren selv som skal gå i den rette løypa. Om du går for langt eller for kort har ingen betydning. Da sier boken at du skal diskes eller settes bakerst.

– Mangel på mot

Til tross for at Johnsrud Sundby gikk på den høyre siden opp bakken ble det ingen straff.

– Jeg tror det er en mangel på mot. Kanskje har det også noe å gjøre med det norske flagget? spør Cologna retorisk.

Vegard Ulvang leder langrennskomitéen i FIS og sier følgende til TV 2 om saken mandag:

– Hvis han tenker på juryavgjørelsen i Oberstdorf, så deler jeg ikke den oppfatningen. Jeg har veldig tro på at juryen vurderer hvert enkelt tilfelle for seg og at de vurderer det i henhold til det reglementet vi har. I juryen i Oberstdorf var det en svenske, en estlender og en franskmann. Norge var ikke representert der en gang, sier Ulvang.

Han bekrefter at også en utøver i kvinneklassen gjorde samme feil som Sundby. Sundby fikk samme behandling som den kvinnelige utøveren - altså ingen straff.

– Jeg vet ikke hvem det var, men det var en dame som gjorde samme feil som Sundby, sier Ulvang.

For noen år siden fikk svenske Johan Olsson en straff på sju minutter for en lignende forseelse. Deplassering og en tidsstraff var lenge fryktet også i Johnsrud Sundbys tilfelle.

– Han følger ikke med i timen. Det skjer dessverre i kampens hete. Jeg tror både vi og FIS puster lettet ut. Det hadde vært dumt om Martin hadde blitt plassert ett og et halvt minutt bak, sa landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2.

– Bæsja på leggen

Skiesset skjønte allerede underveis at han hadde tabbet seg ut.

– Jeg husket det da jeg satte meg i hockey at «faen». Hva skal man si da? Jeg bæsja på leggen, heter det vel, sa Johnsrud Sundby til TV 2.

Blick var for øvrig samme avis som frembrakte kritikken mot Anders Jacobsens hoppdress først. 

Jacobsen har fått en advarsel, men har ikke blitt straffet for dressen med for lange ermer.

Vis flere