Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kowalczyk innrømmer dopingtabbe: – Jeg følte meg som en amatør

Kowalczyk snakker ut om dopingdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oberstdorf i 2005 testet Justyna Kowalczyk positivt for det forbudte stoffet deksametason og ble opprinnelig utestengt i to år. Kowalczyk anket og utestengelsen ble senere opphevet slik at hun fikk konkurrere under OL i Torino i 2006.

Kowalczyk brukte det betennelsesdempende middelet for å lindre en vond akilles og hevder hun ikke var klar over at stoffet var forbudt.

–  Det kom som et sjokk på meg. Jeg var ikke klar over at det ikke var tillatt. Jeg følte meg som en komplett amatør, skriver Kowalczyk i en artikkel i den polske avisen Sport.pl.

– Lærepenge for livet
– Jeg skriver ikke dette for å renvaske meg. Jeg har sonet min dom. Og selv om den ikke var så lang, var den desto mer smertefull.

Kowalczyk skriver videre at dopingdommen var en lærepenge for livet.

– Jeg er besatt av å sjekke innholdet i alle medikamenter jeg tar. Og det har jeg vært de siste ti årene.

Hun skriver også at hun er sterk motstander av doping og at hun mener at det ikke bør innføres noen unntak fra listen over forbudte stoffer.

Brukte smertestillende under OL
Under Sotsji-OL i fjor var Kowalczyk i fokus for bruk av smertestillende medikamenter.

Den polske jenta hadde brudd i foten da hun gikk inn til OL-gull på 10 kilometer klassisk. Etterpå erkjente hun at skaden ble verre av å bruke bedøvelsesmedisinen Marcain.

– Foten er fremdeles brukket. Jeg tok en veldig sterk medisin før start. Da kjenner jeg ikke smerte i tre timer, men så blir det verre, sa hun etter OL-gullet.

Siden OL har Norge jobbet hardt for å få bedøvelsesmedisin inn på dopinglisten.

Justyna Kowalczyk har ved flere anledninger uttalt seg svært kritisk til bruk av astmamedisiner hos langrennsløpere og da også hos sin rival Marit Bjørgen.