Derfor kan ikke Anundsen sende Krekar ut av Norge nå

– Jeg håper velgerne har forståelse for at vi ikke kan sende en mann rett i den sikre død, sier justisministeren til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av januar har Mulla Krekar sonet ferdig dommen han ble idømt i 2012 for å ha truet Erna Solberg og tre kurdere.

25. januar kan Krekar spasere ut som en fri mann, og fortsette på bokprosjektene han har jobbet med bak murene i over to år.

– Regjeringen har jobbet veldig hardt for å finne løsninger på hvordan man skal få sendt Mulla Krekar ut av landet. Det har vært en prioritert oppgave, men dessverre har vi ikke lyktes med det så langt, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2 mandag kveld.

Mulla Krekar er begjært kastet ut av landet fordi han anses å være en trussel mot riket, men fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet Irak, har ikke utsendelsen blitt gjennomført.

At Irak nå opplever massive problemer og angrep fra den islamistiske terrororganisasjonen Islamsk Stat, gjør det enda vanskeligere å få til en avtale med irakiske myndigheter, forklarer justisministeren.

Da Anundsens parti var i opposisjon, krevde Siv Jensen at Krekar enten måtte kastes ut eller holdes i forvaring til han kunne sendes til Irak.

– Jeg skulle ønske jeg kunne sendt Mulla Krekar videre ut av Norge når han løslates, men vi må forholde oss til menneskrettighetene uavhengig av hvilket parti vi tilhører og uavhengig av hvem som sitter i justisministersetet, sier Anundsen.

– Anses han fortsatt som en trussel mot rikets sikkerhet?

– Premissene for utsendelsesvedtaket ligger jo der fortsatt, sier Anundsen.

Mulla Krekar ble etter å ha anket en dom i Oslo Tingrett dømt i Borgarting til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble dømt til å betale 130.000 kroner til de fornærmede, og fikk avslag på søknaden om prøveløslatelse.

– Jeg håper velgerne har forståelse for at vi ikke kan sende en mann ut av Norge og rett i den sikre død, sier Anundsen til TV 2.