AND THE WINNER IS: Russlands president Vladimir Putin er svært populær på hjemmebane. Gravejournalister fra 20 land mener imidlertid at han er de kriminelles ledestjerne. Foto: AFP/NTB scanpix
AND THE WINNER IS: Russlands president Vladimir Putin er svært populær på hjemmebane. Gravejournalister fra 20 land mener imidlertid at han er de kriminelles ledestjerne. Foto: AFP/NTB scanpix

Putin kåret til «årets kriminell» i 2014

– Han har vært en sann innovatør når det gjelder organisert kriminalitet, sier redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som før jul ble kåret til årets mann i Russland for femtende året på rad, har vunnet en kåring som neppe henger like høyt i Kreml.

Det internasjonale journalistnettverket OCCRP, som avdekker organisert kriminalitet og korrupsjon, har nemlig kåret Russlands president Vladimir Putin til årets mann i 2014.

I begrunnelsen til Organized Crime and Corruption Reporting Project heter det at Putin vinner fordi ingen jobbet hardere enn ham for å fremme organisert kriminalitet. Over 125 gravejournalister fra 20 land har deltatt i kåringen.

Han «anerkjennes» for sitt arbeid med å gjøre Russland til et senter for hvitvasking, og for å muliggjøre organisert kriminalitet på Krimhalvøya og i Donbass-regionen i Øst-Ukraina.

Juryen trekker også frem at ingen gjør mindre enn Putin for å stoppe fremveksten av kriminalitet, og at hans politikk dessuten går hånd i hånd med aktivitetene til kriminelle gjenger i hjemlandet. 

– Putin har vært finalist hvert år, så dette kan betraktes som en heder for livslang innsats. Han har vært en sann innovatør når det gjelder organisert kriminalitet, sier OCCRP-redaktør Drew Sullivan i en uttalelse på gravejournalistenes nettsider.

OCCRP trekker frem flere konkrete eksempler som de mener forklarer hvorfor Russlands mektige president fortjener oppmerksomheten:

  • Et sofistikert hvitvaskingssystem sørget for at penger fra oligarker, korrupte tjenestemenn og kriminelle havnet i en europeisk bank, og disse pengene ble deretter brukt for å tjene Putins politiske interesser.
  • Kriminelle har virket som mellommenn i salg av våpen fra den russiske hæren til separatister i Ukraina.
  • Putins regjering har stengt medier og kneblet dem som har tatt til orde mot den korrupte praksisen. Dette toppet seg da Putin-kritikeren Aleksej Navalnij ble tiltalt for hvitvasking og underslag.

Den russiske regjeringen ble for øvrig allerede i 2010 omtalt som et «kleptokrati». Et Wikileaks-dokument fra USAs ambassade i Moskva beskrev et samrøre mellom stat og mafia, og et samfunn der kriminelle nyter godt av samfunnets beskyttelse.

Les mer om kåringen på OCCRPs nettsider